Coreea de Nord ameninţă SUA că acţiunile lor vor antrena lovituri mortale şi îl numeşte pe Obama maimuţă
0Guvernul nord-coreean a spus despre preşedintele american Barack Obama că este „o maimuţă care trăieşte într-o pădure tropicală“, într-o tiradă rasistă împotriva Statelor Unite, în care dictatura învinovăţeşte SUA pentru oprirea internetului.
Funcţionari din Comisia Naţională pentru Apărare nord-coreeană (NDC), condusă de liderul suprem Kim Jong Un, au spus despre liderii americani că sunt „nechibzuiţi“, iar SUA sunt „neruşinate“, potrivit dailymail.co
„Barack Obama este în continuare imprudent în vorbe şi în acţiuni ca o maimuţă într-o pădure tropicală“, afirmă NDC. „Dacă SUA continuă să fie arogante, despotice şi să utilizeze metode de gangster în pofida avertismentelor repetate, ele vor trebui să ţină mintă că acţiunile lor politice ratate vor antrena ineluctabil lovituri mortale“, a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit AFP.
Kim Jong-un l-a numit „"maimuţă“ pe Barack Obama, după ce în Coreea de Nord serviciile de internet au fost întrerupte de mai multe ori. Washingtonul a negat că are ceva de-a face cu aceste perturbări. Conexiunile la Internet în Coreea de Nord au fost întrerupte total luni de o pană uriaşă şi restabilite marţi după un blocaj de peste nouă ore. Pana a intervenit la câteva zile după ce preşedintele Barack Obama a promis că Statele Unite vor reacţiona în urma atacului informatic masiv asupra Sony, pentru care FBI a acuzat Phenianul.
Indignarea oficialilor din Coreea de Nord vine după ce SUA au susţinut producerea şi eliberarea comediei „Interviu“ - care arată asasinarea fictivă a lui Kim Jong-un. Este vorba despre o comedie realizată de Sony Pictures, în care doi jurnalişti de cancan, care obţin permisiunea de a face un interviu cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Brusc, ceea ce pare a fi oportunitatea carierei lor se transformă în coşmar, atunci când CIA le cere să-l asasineze pe dictatorul de la Phenian.
După susţinerea lui Obama, filmul a avut premiera în ziua de Crăciun, atât în cinematografe cât şi on-line, strângând mai mult de un milion de dolari în prima zi.
Iniţial, Sony Pictures a anulat lansarea peliculei în urma atacului informatic de proporţii asupra companiei. Decizia Sony, criticată de Hollywood, dar şi de preşedintele Barack Obama, a venit după apariţia unor ameninţări privind efectuarea de noi atacuri informatice, în cazul în care compania nu retrage filmul. Pe de altă parte, potrivit unor e-mailuri publicate pe internet, care nu au fost autentificate în totalitate, oficialii Sony Pictures erau nemulţumiţi de calitatea producţiei şi estimau, înaintea atacului informatic, că va fi un eşec de box office.
FBI a identificat ca sursă a atacului informatic Coreea de Nord, ţară care a negat vehement implicarea, dar care a catalogat atacul cibernetic ca fiind justificat. Coreea de Nord a negat acuzaţia potrivit căreia ar fi "spart" reţeaua informatică a companiei Sony Pictures Entertainment.