Conferinţă cu scântei după creşterea rolului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice: Marile puteri se acuză reciproc de „ipocrizie“ şi „minciuni“
0Marile puteri s-au acuzat reciproc de „ipocrizie“ şi „minciuni“ luni, într-o reuniune cu privire la noile puteri ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care-i permit să identifice autorii atacurilor chimice, precum cele comise anul acesta în Siria şi Anglia, relatează AFP.
Aceasta este prima conferinţă la OIAC, cu sediul la Haga, după ce majoritatea celor 193 de state membre a votat în iunie în favoarea consolidării puterilor organizaţiei, autorizând-o să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze folosirea unei asemenea armament.
OIAC poate de-acum să atribuie responsabilitatea viitoarelor atacuri chimice peste tot în lume, cu condiţia ca ţara pe teritoriul căreia au loc să ceară acest lucru.
Această nouă putere, aspru criticată de Iran, Siria şi Rusia, care au comparat atunci OIAC cu un Titanic „pe cale să se scufunde“, s-a aflat în centrul dezbaterilor care opun Moscova, Teheranul şi Damascul marilor puteri occidentale.
Noile prerogative conferite OIAC sunt „ilegitime“ şi depăşesc cadrul organizaţiei, a declarat reprezentantul delegaţiei ruse Aleksandr Şulghin, acuzat imediat de „ipocrizie flagrantă“ de către omologul său american Kenneth Ward.
„Ce-au făcut ei (ruşii), în ultimii ani, dacă nu să se înţeleagă cu aliatul lor sirian pentru a îngropa realitatea despre ceea ce s-a întâmplat în Siria, dar şi cu privire la oamenii omorâţi prin utilizarea unor arme chimice de către regimul (preşedintelui sirian Bashar al-) Assad“, a denunţat Ward.
„Minciuni“
Rolul OIAC s-a extins în mod considerabil în ultimii ani, în urma unor atacuri chimice repetate în Siria începând din 2013, otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Noviciok în martie în Anglia şi otrăvirii cu VX a fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un în Malaysia, în 2017.
Declaraţiile occidentale cu privire la utilizarea armamentului chimic de către Damasc şi Moscova sunt o „înşelătorie“ şi „minciuni“, a tunat Şulghin, adăugând că Rusia apără o „poziţie de principiu cu privire la caracterul legitim“ al noilor puteri de anchetă ale OIAC.
Puterile occidentale i-au „învăţat pe oameni să folosească armament chimic“ după apariţia lor, în cursul Primului Război Mondial, a subliniat adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Mekdad, potrivit căruia Damascul „nu a folosit vreodată“ asemenea armament.
„Unde vă este moralitatea? Este pură ipocrizie şi sunt pure minciuni. Doresc să folosesc un limbaj cât mai puţin diplomatic“, a tunat el.
Statele membre se reunesc pentru prima oară, după ce autorităţile olandeze au reţinut şi expulzat, în aprilie, patru agenţi ruşi, acuzaţi de pregătirea unui atac cibernetic vizând sediul OIAC, la Haga. În acel moment, organizaţia ancheta cu privire la cazul Skripal şi la un presupus atac chimic în Siria.
OIAC, „pusă la încercări dure“
Potrivit noului său director, Fernando Arias, organizaţia este pe cale să înfiinţeze o „misiune de răspuns rapid“ în vederea oricărui recurs la armament chimic în lume şi a unei „foarte mici, dar foarte puternice echipe“ cu atribuţii privind Siria.
Alcătuită din zece membri, echipa are ca obiectiv să desemneze vinovaţii atacurilor chimice comise în Siria începând din 2013.
„Norma internaţională împotriva utilizării armamentului chimic a fost pusă la încercări dure”“, iar„”utilizarea (armamentului chimic) repetată reprezintă o sfidare care este necesar să fie relevată cu o hotărâre puternică şi unită“, a declarat luni Arias.
OIAC urmează să publice în curând un raport cu privire la un atac în oraşul sirian Duma, în aprilie. rezultate preliminare au arătat un posibil recurs la clor, dar şi utilizarea unui gaz neurotoxic.
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013, organizaţia este însărcinată să supervizeze aplicarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CIAC), care interzice producerea şi stocarea de armament chimic.
OIAC a anunţat că a contribuit la eliminarea a 96% din stocurile declarate de armament chimic de la intrarea CIAC în vigoare, în 1997.