China critică discursul susţinut de Biden în faţa Congresului: Regimul de la Beijing se ia de modelul democratic american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE

China a acuzat joi Statele Unite de faptul că încearcă să-şi „impună” modelul lor democratic în lume, a denunţat activităţile militare americane şi a pledat în favoarea unei „non-confruntări” în urma discursului dur al preşedintelui Joe Biden în Congres, relatează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a susţinut miercuri primul său discurs de politică generală în Congres.

El a apreciat că America se află „în concurenţă” cu gigantul asiatic „şi alte ţări, pentru a câştiga în secolul al XXI-lea”.

„Autocraţii cred că democraţiile nu pot rivaliza”, a apreciat Biden, care a dat însă asigurări că „nu caută conflictul cu China”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, întrebat despre discursul locatarului Casei Albe, a apreciat că este „normal” ca Beijingul şi Washingtonul „să concureze în anumite domenii”.

„Dar această concurenţă, la fel ca un concurs de atletism, trebuie să fie ocazia unei emulaţii care să permită fiecăruia să se autodepăşească şi nu a unui duel până la moarte”, a subliniat el.

Wang Wenbin şi-a exprimat nemulţumirea faţă de voinţa Statelor Unite de a-şi impune, în opinia sa, sistemul politic altor ţări şi mai ales Chinei.

„Democraţia este o valoare comună a umanităţii, nu un produs brevetat de către o anumită ţară”, a declarat el.

„Impunerea altor ţări a propriului sistem democratic (...) este o erezie şi o manipulare a valorilor democratice. Asta nu va face decât să creeze disensiuni, să exacerbeze tensiuni şi să submineze stabilitatea”, a avertizat el.

„China doreşte să dezvolte cu Statele Unite o relaţie bazată pe lipsa conflictului, non-confruntare, respectul reciproc şi cooperarea în folosul reciproc”, a rezumat el.

Forţele armate chineze şi americane rivalizează să influenţeze regiunea Asia-Pacific, mai ales în Marea Chinei de Sud şi în zona Taiwanului, ceea ce conduce la tensiuni recurente între cele două puteri.

„Statele Unite trimit frecvent nave de război şi avioane în apropierea Chinei. Asta contribuie la o militarizare a regiunii şi-i ameninţă pacea şi stabilitatea”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian.

Activitatea navelor americane „în apele chineze” a crescut cu 20% după instalarea lui Joe Biden la putere, iar a aeronavelor de recunoaştere cu 40%, a anunţat într-o conferinţă de presă Wu Qian, subliniind asupra „opoziţiei ferme” a Beijingului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite