Ce rol joacă fiul lui Ossama bin Laden în noul calcul al jihadismului global?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, la cinci ani de la moartea lui Ossama bin Laden, Al Qaeda este o grupare slăbită ce a pierdut portstindardul jihadismului global începând cu anul 2014, atunci când se delimita de  autoproclamatul Stat Islamic (Daesh).

În urmă cu puţin timp însă,  As Sahab, canalul de propagandă al celor de la Al Qaeda, a difuzat o înregistrare audio ce durează 21 de minute şi 40 de secunde, în care Hamza bin Laden, fiul lui Ossama bin Laden, face apel la apărarea Islamului în numele grupării fondate de către tatăl său.

"Vom continua să vă atacăm şi să vă ţintim în ţara voastră şi în străinătate drept răspuns la opresiunea la care aţi supus poporul Palestinei, al Afganistanului, Siriei, Irakului, Yemenului, Somaliei şi tuturor teritoriilor musulmane care nu au supravieţuit opresiunii voastre.  Cât priveşte răzbunarea naţiunii islamice pentru şeicul Ossama, Allah să aibă milă de el, nu este o răzbunare pentru Ossama ca persoană, ci pentru cei care au apărat Islamul", a declarat Hamza, în videoclipul intitulat ”Toţi suntem Ossama” , slogan ce a fost  scandat   cu ocazia mai multor proteste ale mişcărilor salafiste desfăşurate după uciderea  lui bin Laden.

Hamza bin Laden, în vârstă de aproximativ 25 de ani, a fost prezentat pentru prima dată de către Ayman al-Zawahiri, actualul conducător al grupării Al Qaeda, într-o altă înregistrare realizată de acesta în 2015, fiind caracterizat drept „o voce tânără a unui grup ce luptă pentru mobolizarea militanţilor islamişti din întreaga lume musulmană însângerată de către Daesh”.

În practică, rolul lui Hamza bin  Laden este unul dublu. În primul rând, imaginea sa este una consacrată în ochii jihadiştilor  cu mult timp în urmă, încă de la vârsta de 10 ani acesta apărând în poze în care mânuia arme de foc sau se afla pe câmpul de luptă alături de talibani. A crescut lângă   tatăl său, care i-a fost un adevărat mentor, urmându-l atât în Afganistan cât şi în Pakistan,  iar alăturarea sa lângă al Zawahiri are o puternică simbolistică întrucât combate acuzele Daesh conform cărora Al Qaeda s-a îndepărtat de la adevărata ideologie şi cauză promovată de  fondatorul său.

Nu în cele din urmă, fiul lui bin Laden poate fi vocea de care Al Qaeda are nevoie să atragă tineri jihadişti  într-o organizaţie  salafistă  ce mai stârneşte simpatie,  cu precădere, doar în inimile mujahedinilor ce au luptat pe frontul afgan împotriva invaziei sovietice din 1979. Această bătălie a resursei umane a fost pierdută în ultimii ani de către al Zawahiri în faţa mult mai carismaticului  Bagdadi.   

Al Qaeda, a cărei principală bază operaţională este în sudul Yemenului, unde a reuşit să-şi consolideze poziţiile profitând de vidul de securitate şi incapacitatea guvernului de a controla întregul teritoriu naţional, încearcă iată să se regrupeze sub vocea prinţului familiei bin Laden, rămânând de văzut  care este însă capacitatea acestuia de a controla şi reorganiza, alături de al Zawahiri, gruparea ce a schimbat cândva paradigma de analiză a terorismului de sorginte fundamentalist-islamică.

Paradoxul face ca Al Qaeda să fie considerată o grupare moderată în comparaţie cu Daesh, iar mulţi actori regionali şi internaţionali să fie tentaţi a susţine Al Qaeda pe termen scurt sau mediu tocmai pentru a slăbi jihadiştii ce controlează o bună parte dintre teritoriile Siriei şi Irakului, cu atât mai mult cu cât ramuri ale Daesh se fac prezente şi în alte state arabe  sau  Africa de Nord. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite