Ce au mâncat cei 12 apostoli ai lui Iisus la Cina cea de Taină
0Pâine, fasole, ceapă, andive, smochine, struguri, ulei de măsline, peşte, miere, lăcuste şi vin ar fi putut servi cei 12 apostoli al lui Iisus la ultima masă din ajunul crucificării sale. Cel puţin aşa susţine scriitorul şi specialistul în arta culinară Miguel Angel Amodovar în cartea „La Ultima Cena“ (Cina cea de Taină) bazată pe o aprofundată cercetare istorică.
Este „aproape imposibil“ de ştiut cu siguranţă meniul din acel moment, dar cunoscând obiceiurile alimentare ale celor apropiaţi lui Iisus, bazat pe pâine nedospită, legume, fructe, peşte , miere şi vin, primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de ţelină, simbolizând viaţa plină de lacrimi şi tristeţe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt,
Felul al doilea a constat în peşte — prăjit, la grătar sau la cuptor — însoţit de un sos dulce-acrişor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de peşte pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor peşti din Marea Galieii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oţet şi vin, cu nuci şi curmale tăiate mărunt.
Principalul fel de mâncare a fost din miel sau ied, aşa cum se spune în capitolul 12 din Cartea Exodului şi de la care a pornit şi tradiţia consumării acestui tip de carne cu ocazia Paştelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuişoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare şi piper. Ca garnitură se putea adăuga linte, susţine Miguel Angel Amodovar în cartea „La Ultima Cena“ (Cina cea de Taină).
Cina s-a încheiat cu „Jaroset“, un desert făcut pe bază de compot de curmale, cu mere şi caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorţişoară, miere şi vin dulce.