Mirajul jihadului în rândul britanicilor: ce-i atrage să lupte în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul înalt, mascat, cu accent londonez a făcut-o din nou: a decapitat încă un om. Primele două victime ale sale au fost jurnalişti americani. A treia victimă a călăului a fost un conaţional al său - David Haines, care făcea muncă umanitară, atrage atenţia Peter Bergen, analistul de securitate naţională al CNN.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a ţinut duminică dimineaţă o întâlnire de urgenţă la care au participat consilierii de top pe probleme de securitate naţională. Potrivit oficialilor britanici, Cameron cunoaşte identitatea călăului britanic al Statului Islamic (SI), susţine analistul Peter Bergen, vicepreşedinte al Fundaţiei Noua Americă şi autorul volumului „Vânătoare de Oameni: Zece ani în căutarea lui Bin Laden“. 

Premierul britanic ştie şi că acest călău a executat deja doi prizonieri ai celui mai apropiat aliat al său, SUA, dar şi că cel puţin alţi doi americani sunt ostaticii britanicului. Omul mascat ar face parte dintr-un grup mai mare de britanici din cadrul SI, care iau ostatici, grup poreclit „The Beatles“ de către prizonierii lor. 

Este o adevărată criză pentru premierul britanic care subliniază un adevăr crud: cetăţenii britanici s-au oferit voluntar să meargă în Siria pentru a lupta alături de SI într-o măsură mult mai mare decât americanii, este de părere Peter Bergen. 

Aproximativ 500 de cetăţeni britanici s-au dus în Siria să lupte, după cum au făcut-o şi 100 de americani. Însă populaţia britanică reprezintă o cincime din cea americană, aşadar proporţia de britanici care luptă în Siria este mult mai mare. 

O estimare făcută de Biroul de Securitate şi Contraterorism al guvernului britanic arată că englezii au arestat deja, anul acesta, 69 de oameni pentru „abateri teroriste în legătură cu Siria“, abaterile incluzând finanţarea organizaţiilor teroriste, pregătirea pentru un act terorist sau participarea la o tabără de instruire a teroriştilor.

În 2013, 25 de oameni au fost arestaţi în Regatul Unit cu acuzaţii similare, numărul total de arestări ridicându-se astfel la 94, potrivit estimărilor guvernului britanic. Prin opoziţie, doar opt persoane au fost arestate pentru infracţiuni similare în SUA.

Britanicii atraşi de jihad fără legături etnice

Războiul civil din Siria atrage britanici de orice etnie, nu doar pe cei cu descendenţă siriană. Un oficial englez a mărturisit pentru CNN că marea majoritate a luptătorilor britanici care se duc în Siria nu au, de fapt, nicio legătură cu această ţară, alta în afara dorinţei de a duce un „război sfânt“ împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Alarmat de ameninţarea făcută de proprii cetăţeni care luptă în Siria, guvernul britanic a refuzat să emită (sau chiar a anulat) 23 de paşapoarte şi, de asemenea, a revocat cetăţenia a opt britanici, potrivit Biroului de Securitate şi Contraterorism.

Agenţia britanică accentuează şi ameninţarea ridicată de alţi cetăţeni europeni care au călătorit în Siria şi care pot călători liber prin Uniunea Europeană, inclusiv în Regatul Unit, şi care, de asemenea, ar putea ajunge şi în Statele Unite ale Americii fără viză.

Conform guvernului britanic, 700 de luptători au călătorit din Franţa în Siria, 400 din Germania, între 300 şi 500 din Belgia, 130 din Olanda, peste 100 din Danemarca, 100 din Austria, 80 din Suedia şi între 50 şi 100 din Spania. Totodată, Guvernul britanic mai estimează că 100 de canadieni au părăsit ţara pentru „a susţine sau a se antrena cu grupările teroriste din străinătate. Majoritatea acestora e posibil să fie în Siria“. Pe lângă aceştia, aproximativ 60 de australieni luptă în Siria şi Irak şi aproape 100 de alţi australieni facilitează călătoriile acestora.

Numărul occidentalilor care luptă în „războiul sfânt”

Aşadar, numărul occidentalilor care luptă pe frontul sirian este între 2.620 şi 2.870, potrivit estimărilor Biroului britanic de Securitate şi Contraterorism, citate de CNN.

În ciuda faptului că guvernul britanic a identificat călăul celor doi jurnalişti americani şi al lui David Haines, cetăţeanul britanic, nu face public numele lui „din motive operaţionale“. Adică, pentru că singura speranţă pe care o mai are în legătură cu restul de ostatici ai grupului „The Beatles“ este o operaţiune similară celei conduse de SUA pe 4 iulie. Operaţiunea americană nu şi-a atins scopul deoarece prizonierii fuseseră mutaţi de curând din locul unde erau ţinuţi în Siria.

O operaţiune de salvare este un pariu riscant, dar în acest moment poate fi singura şansă reală de a salva vieţile ostaticilor. David Cameron ştie asta, şi la fel şi preşedintele american Barack Obama, conchide analistul Peter Bergen, analistul de securitate naţională pentru CNN.


Citeşte şi:

Americanii au efectuat două atacuri aeriene asupra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic

Forţele americane au efectuat luni două atacuri asupra unor obiective ale jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), una din acţiuni în apropiere de Bagdad, prima în această zonă, potrivit unui comunicat al armatei SUA, informează BBC.

Coaliţie împotriva Statului Islamic

Comunitatea internaţională, reunită, ieri, la Paris în cadrul conferinţei internaţionale privind securitatea Irakului, a promis să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările cu membrii grupului terorist Stat Islamic prin „toate mijloacele necesare“, inclusiv militare, relatează AFP.

Războiul mercenarilor. Conflictul SUA cu Statul Islamic, mană cerească pentru armatele private

Războiul declarat de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic va aduce câştiguri majore pentru marile companii militare private.

Statul Islamic ar putea deţine peste 20 de ostatici occidentali

Organizaţia teroristă Statul Islamic ar putea avea peste 20 de ostatici occidentali din ţări precum Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Spania sau Italia, informează „The Telegraph”. De asemenea extremiştii musulmani ar ţine captivi şi o serie de jihadişti britanici care au refuzat să comită crime.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite