Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni, vine la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Stanoevici vine la Adevărul Live pentru a prezenta planurile pentru românii din comunităţile istorice din afara ţării, precum Serbia şi Ungaria, dar şi despre românii din zone tensionate, precum Transnistria.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.

Recent aţi fost la românii din Valea Timocului. Cum aţi descoperit această comunitate, într-un context actual atât de important?

Bogdan Stanoevici: În Voievodina există o apropiere mare cu membrii comunităţii româneşti, aşa că există o diferenţă mare faţă de comunitatea din Valea Timocului, prin prisma relaţiilor cu autorităţile.

Există o serie întreagă de elemente care ne fac să credem că drepturile românilor din această comunitate nu sunt respectate potrivit legii. Accesul la cursurile de limba română este foarte dificil în Valea Timokului, unde sunt mai multe probleme şi mai profunde.

Există un timp între sfârşitul cursurilor şi orele de română - de câteva ore, ceea ce pune probleme elevilor. În alte locuri s-a făcut opţional limba română sau informatică. Sigur că părinţii îşi vor împinge copilul spre partea de informatică. Vor fi reluate discuţiile cu toate oficialităţile la nivel central privind felul în care este asigurat accesul la limba română.

Cum veţi răspunde acestor probleme?

Bogdan Stanoevici: Autorităţile sârbeşti are obligaţia să respecte propriile legi. Vocea României este vocea care va deschide unul dintre lacătele care închid porţile Europei. Nu suntem într-o situaţie de conflict cu Serbia, dimpotrivă. Ceea ce facem acum va contribui la viitorul nostru european. Orice negociere presupune ca fiecare să lase ceva şi să dea la schimb. Toată lumea trebuie să facă compromisuri.

Care ar fi compromisul acceptabil pentru statul român?

Bogdan Stanoevici: Respectarea legii, aşa cum minoritatea sârbă din România este respectată; nu cerem nimic în plus, este foarte simplu. De ce se poate în Voievodina, dar nu şi în Valea Timokului?

O altă problemă este situaţia bisericilor ortodoxe române. Au existat voci care au spus că biserica ortodoxă sârbă ar trebui să negocieze cu biserica ortodoxă română, însă statul trebuie să se asigure că ambele biserici vor funcţiona împreună.

Cred că problemele nu sunt la nivel central, ci la nivel local. Dar centralul poate rezolva problemele locale. 

Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni, vine la Adevărul Live 

Există vreo propunere pentru prioritizarea finanţărilor proiectelor?

Problemele sunt diferite de la un stat la altul. O prioritate este Republica Moldova, avem priorităţi şi în Ucraina. Pentu mine toţi sunt prioritari, problema este că nu avem mijloacele necesare pentru a-i ajuta pe toţi în acelaşi fel. Dacă facem un procent, am putea spune că Republica Moldova a fost o prioritate pentru noi.

Lipsa de finanţare a singurului liceului român din Tiraspol, „Lucian Blaga”, este un argument pentru separatiştii ruşi de a-i convinge să treacă la alfabetul chirilic. Ce intenţionează să facă statul român pentru aceşti elevi?

Opinia conducerii liceului „Lucian Blaga” a fost că România nu îi ajută sau că România nu îi ajută suficient? Este o nuanţă importantă.

Conducerea liceului s-a plâns întotdeauna de lipsa de finanţare.

Eu nu sunt foarte cald la ideea deformării adevărului, chiar dacă este într-un scop util. Anul acesta, proiectul depus de pedagogii din Transnistria a fost aprobat pentru achiziţionare a două mijloace de transport.

Un al doilea proiect, destinat susţinerii românilor din Transnistria, presupune înfiinţarea unui târg de carte românească şi a unei caravane a cărţilor, proiect care a fost aprobat de asemenea.

DRP (Direcţia pentru Românii de Pretutindeni) susţine întotdeauna toate aceste asociaţii, în măsura în care a putut să o facă. Există opt şcoli române în Transnistria care au fost susţinute, nu numai prin ajutor financiar. Sigur că, din păcate, niciodată nu va fi suficient şi că partea rusofilă va veni cu propuneri. Toate aceste proiecte sunt continuate şi dezvoltate. România este foarte prezentă şi foarte atentă la ceea ce se întâmplă acolo. 

CITEŞTE MAI MULT

Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni, la Adevărul Live: Suntem un Guvern de tehnocraţi, este o schimbare radicală

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite