Atentat la Istanbul. 2016, annus horiibilis pentru turismul turc. Mulţi hotelieri renunţă la sistemul all-inclusive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istanbulul, vizat de mai multe atentate anul acesta
Istanbulul, vizat de mai multe atentate anul acesta

Triplul atentat  sinucigaş de marţi seara de pe Aeroporul Internaţional din Istanbul ar putea să dea lovitura de graţiei turismului din Turcia,  deja afectat de atacurile repetate şi de relaţiile îngheţate dintre Ankara şi Moscova.

Cel puţin 36 de persoane au murit şi 147 au fost rănite în acest nou atac în cel mai vizitat oraş din  Turcia, Istanbul. Este al cincilea atac kamikaze din Turcia pe acest an, iar imaginile acestor carnagii ţin departe turiştii de ofertele agenţiilor de turism cu această destinaţie. 

 Atentatele care au lovit anul acesta Istanbul şi Ankara au ucis aproape 200 de oameni şi au rănit câteva mii, speriind turiştii al căror număr este cel mai scăzut din ultimii 22 de ani. Ele au lovit o industrie care a fost unul dintre cei mai importanţi furnizori de valută pentru economia Turciei, cu aproape 30 de miliarde de euro pe an.

Şi nu numai jihadiştii organizaţiei Statul Islamic au alungat turiştii, ci şi grupul  radical apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), care a dat o lovitură pe 10 iunie în cartierul istoric Beyazit, o zonă turistică din Istanbul, în care 11 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci rănite. După reluarea confruntărilor kurdo-turce, Şoimii Libertăţii din Kurdistan au anunţat că vor riposta în acest fel. 

"Vrem să-i avertizăm pe turiştii străini din Turcia şi pe cei care doresc să meargă acolo: Străinii nu sunt ţinta noastră, dar Turcia nu este o ţară sigură pentru ei", a subliniat organizaţia.

Atacurile recente au afectat în primul rând atracţiile emblematice din Istanbul. La 12 ianuarie, 12 turişti germani au fost seceraţi într-un atac sinucigaş în zona ultra  vizitată Sultanahmet. Atacul, atribuit Statului Islamic, a fost dat în apropiere de Bazilica Sfânta  Sofia şi Moscheea Albastră, bijuterii din patrimoniul cultural şi arhitectural al Turciei şi un magnet pentru turiştii străini.

Două luni mai târziu, la 19 martie, patru turişti străini - trei israelieni şi un iranian - au fost ucişi de un atacator sinucigaş al SI, pe cel mai faimos şi aglomerat bulevard din Istanbul, Istiklal.

Cel mai mic număr de turişti din ultimii 22 de ani

Atacul de marţi de  la aeroport  a avut loc în timp ce turcii se pregătesc de concediul de Bayram, când merg să-şi viziteze rudele, şi în plin sezon de concedii de vară, când ţara scăldată de soare, marea şi plină de monumente era luată cu asalt de turişti, mai ales din Occident şi din Rusia.

Dar, pentru luna mai, Ministerul Turismului din Turcia a raportat cel mai mare declin de sosiri din ultimii 22 de ani, cu o scădere de aproape 35% a numărului de turişti străini,  2,5 milioane de vizitatori.

Iar dacă numărul de turişti ruşi s-a prăbuşit în mod logic, din cauza războiului diplomatic dintre Ankara şi Moscova (90%), nici germanii, britanicii sau alţi europeni nu s-au înghesuit. În total, în primele cinci luni ale anului, numărul acestora a scăzut cu 23%.

Statul Islamic, în cazul în care responsabilitatea atacului de marţi se confirmă, a lovit  al doilea loc  emblematic din Istanbul, după Piaţa Taksim, a declarat pentru AFP Soner Cagaptay, director al programului de cercetare privind Turcia de la Institutul din Washington.

Odată cu atacul de la aeroportul Ataturk a primit o lovitură şi compania  Turkish Airlines, care are una dintre cele mai moderne flote de avioane din lume. „Aeroportul este un hub-ul al Turkish Airlines, singura companie din Turcia cunoscută în străinătate şi care este o piesă importantă pentru industria turismului turc“, spune analistul. În acest context, eforturile Turciei de a promova turismul sunt zădărnicite de nesiguranţă.

Guvernul turc a anunţat în primăvară un pachet de ajutor de mai multe milioane de euro pentru a sprijini activitatea de turism, dar nu dă rezultate.

În disperare, autorităţile turceşti au scufundat  chiar un Airbus A300 la Kusadasi, o staţiune populară  la  Marea Egee, pentru a promova turismul pentru scufundări. O imagine metaforică, probabil, pentru o întreagă industrie care se zbate să nu se scufunde.

Mulţi hotelieri renunţă la sistemul all-inclusive

Numărul mic de turişti înregistraţi din cauza ameninţărilor teroriste şi al proastelor relaţii cu Rusia i-a determinat pe  oamenii de afaceri turci din turism să-şi regândească strategia.  Ei au ajuns la concluzia că sistemul all-inclusive a început să îşi arate limitele, astfel încât Turcia trebuie să renunţe la astfel de oferte care se regăsesc la cele mai multe dintre complexurile turistice de pe malul Mediteranei, potrivit unor specialişti citaţi de Hurriyet Daily News.

„În măsura în care, prin natura sa, acest tip de servicii se dovedeşte a fi atractiv pentru turiştii care vor să economisească bani, hotelurile se trezesc în imposibilitatea de a creşte tarifele, deşi costurile cresc de la an la an. La cât de uzual se dovedeşte a fi acest sistem în Turcia, nivelul veniturilor din sector a avut de suferit în ultimii ani. Ar trebui să reducem numărul hotelurilor cu oferte all-inclusive în mod gradual”, a declarat Basaran Ulusoy, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism din Turcia. 

Acesta susţine că diversificarea ofertelor turistice ar trebui făcută pe baza extinderii sezonului turistic la 12 luni şi atragerea vizitatorilor înstăriţi prin pachete de lux. Pe acest fundal, şi preţurile au scăzut foarte mult. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) suţine că oferte ca în acest an, pentru Antalya, nu a mai avut în ultimii 15 ani.

Investiţii în sistemul se pază şi securitate din staţiuni

Autorităţile din Antalya, regiune ce atrage 60 la sută din totalul turiştilor veniţi în Turcia, pentru aceştia fiind disponibile nu mai puţin de 2.400 de hoteluri, iar 380 dintre ele sunt de 5 stele, spun că pericolul atentatelor este o falsă problem aici, şi au luat măsuri draconice.

 “Este cea mai sigură zonă turistică, pentru că punem preţ, în principal, pe siguranţa oamenilor. Încercăm să prevenim totul înainte să se întâmpla ceva. În autogări, în aeroporturi, pe străzi, în unele puncte din oraş, menţinem securitatea cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, există agenţi de pază şi la hoteluri. Sunt forţe de poliţie care patrulează în principalele puncte din oraşe.

 Sunt atât în uniformă, cât şi în civil. Sunt cazuri când cel care îţi vinde un anume produs la colţ de stradă să fie de fapt poliţist sub acoperire. Pot spune că Antalya este un oraş sigur”, a declarat  Muammer Turker, guvernatorul acestei regiuni. El a precizat că în cei 30 de ani de când Antalya este un oraş turistic nu a existat niciun incident care să pună în pericol viaţa vreunui turist.

În acelaşi timp, marile hoteluri au luat măsuri suplimentare de securitate, angajând companii de pază care lucrează şi cu poliţişti, jandarmi, dar şi cu serviciile secrete.

Preşedintele Federaţiei Hotelierilor din Turcia (TUROFED), Osman Ayik, a spus că toate autorităţile iau măsuri speciale pentru ca vizitatorii să fie tot timpul în siguranţă şi a semnalat faptul că siguranţa este o problemă în toată lumea.

“Europa are în ansamblu astfel de probleme şi siguranţa cetăţenilor, a turiştilor, este o prioritate. Am sporit măsurile de securitate încă de la sosirea în aeroport. Turiştii trebuie să ştie că aici se pot bucura în linişte de vacanţa lor (...) Peste tot în lume sunt probleme pentru că terorismul este peste tot. Fiecare dintre noi trebuie să lupte cu asta. Atacuri teroriste pot avea loc oriunde. 

Noi ne luăm cele mai bune precauţii. Clienţii noştri, când vin aici, îşi pun viitorul în mâinile noastre. În jurul hotelurilor, chiar şi în interior sunt forţe de securitate care să asigure liniştea”, a explicat Osman Ayik. Spre exemplu, într-un resort din Antalya nu poţi să intri dacă nu eşti pe listă la recepţie, iar la intrare se fac verificări cu detectoarele de arme şi explozibili.

Putin a ridicat restricţiile privind turismul cu destinaţia Turcia

Miercuri, preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi respectiv, Recept Erdogan,  au avut o convorbire telefonică în care au convenit normalizarea relaţiilor între cele două ţări, liderul de la Kremlin ridicând inclusiv restricţiile privind turismul cu destinaţia Turcia. Dar s-ar putea ca frica de atentate să fie mai mare ca dorinţa de a te relaxa în luxoasele hoteluri turceşti. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite