Arabia Saudită refuză locul în Consiliul de Securitate al ONU
0Arabia Saudită a anunţat că refuza invitaţia ONU de ocupa un loc în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, acuzând membrele acestui organism de standarde duble, fapt ce creează dificultăţi în rezolvarea conflictelor şi a războaielor.
„Regatul consideră că strategia şi mecanismul de lucru şi standardele duble din Consiliul de Securitate împiedică acest organism să acţioneze responsabil pentru a restabili pacea în lume“, a anunţat ministrul de Externe într-o declaraţie transmisă de agenţia saudită de stat, SPA.
Ministrul, prinţul Saud Al-Faisal, a adăugat că ţara sa nu va prelua locul atribuit de ONU până ce Consiliul nu se va reforma, însă nu a specificat ce tip de reforme doreşte.
Arabia Saudită, Ciad, Nigeria, Chile şi Lituania au fost alese de Adunarea Generală a ONU membre ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu mandate de doi ani.
Aceste ţări ar urma să înlocuiască Azerbaidjanul, Guatemala, Maroc, Pakistan şi Togo în Consiliul de Securitate al ONU începând de la 1 ianuarie 2014.
De la izbucnirea războiului civil din Siria, Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat în privinţa gestionării acestui conflict sângeros, deoarece puterile occidentale cereau sancţiuni severe împotriva preşedintelui Bashar al-Assad în timp ce Rusia îşi folosea dreptul de veto pentru a respinge rezoluţiile.
De la începutul conflictului, în primăvara anului 2011, administraţia de la Riyadh a susţinut rebeliunea împotriva regimului de la Damasc, fiind nemulţumită de modul în care marile puteri ale lumii au abordat situaţia tot mai critică din Siria.
SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, având fiecare drept de veto. În acest organism al Naţiunilor Unite, se mai află alte 10 membre temporare care se schimbă printr-un sistem de rotaţie.