Acord pentru o „încetare a ostilităţilor” în Siria, atins în cadrul negocierilor de la München
0Statele prezente la negocierile de pace de la Munchen privind războiul civil sirian au anunţat, vineri dimineaţă, că părţile implicate au ajuns asupra unui acord de „încetare a ostilităţilor”, care ar putea fi implementat în decurs de o săptămână.
Acordul ar urma să se aplice doar în ceea ce priveşte conflictul dintre guvernul sirian şi rebelii moderaţi, iar acţiuni militare împotriva organizaţiilor teroriste precum Stat Islamic sau Frontul al-Nusra vor fi permise în continuare.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comună susţinută de Secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul de Externe rus Sergei Lavrov, la Munchen, unde se desfăşoară reuniune a Grupului Internaţional de Suport pentru Siria (GISS).
La insistenţele jurnaliştilor prezenţi, Kerry a precizat că acordul atins nu este un armistiţiu, deoarece nu are un caracter final şi nici obligatoriu din punct de vedere juridic, ci este doar o înţelegere între cele două părţi de încetare a oricăror acţiuni militare, în afara celor cu scop defensiv.
Secretarul de Stat american a adăugat că acordul urmăreşte avansarea negocierilor de pace între cele două tabere şi, în acelaşi timp, accelerarea efortului de ajutor umanitar a populaţiei prinsă în conflict.
Kerry a atras însă atenţia asupra posibilităţilor de eşec ale acordului, care trebuie acceptat de forţele guvernamentale siriene şi de rebeli:
„Ceea ce avem aici sunt cuvinte pe hârtie; ceea ce trebuie să vedem în următoarele zile sunt acţiuni pe teren”, a spus Secretarul de Stat american.
Sursă video: Reuters via „The New York Times”
Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a declarat că Rusia îşi va continua bombardamentele aeriene în Siria împotriva Statului Islamic şi a Frontului al-Nusra, precum permite acordul. Oficialii de Kremlin au fost acuzaţi de înrăutăţirea situaţiei din Siria prin bombardarea poziţiilor rebele, în special în oraşul Alep, acolo unde forţele guvernamentale sunt aproape de a încercui zeci de mii de civili aflaţi în zona controlată de rebeli.
Un purtător de cuvânt al principalului grup al opoziţiei siriene, Înaltul Comitet pentru Negocieri, a salutat acordul marilor puteri, însă a atenţionat că grupul nu va participa la negocieri de pace cu guvernul sirian până ce acordul va fi implementat practic, relatează Reuters.
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, o tentativă de a începe negocieri de pace între guvernul sirian şi rebeli a eşuat, după ce opoziţia siriană a condiţionat participarea la negocieri de încetarea tuturor acţiunilor agresive ale forţelor guvernamentale, ridicarea asediilor menţinute asupra oraşelor controlate de rebeli şi eliberarea femeilor şi copiilor luaţi prizonieri în cadrul conflictului din închisorile guvernamentale.
Ce spune textul acordului
Conform textului acordului, încetarea ostilităţilor va avea loc în termen de o săptămână de la confirmarea acordului de către guvernul sirian şi forţele rebele, în urma unor „consultări adecvate în Siria”.
Totodată, membrii GISS se angajeazî să înfiinţeze un grup operativ special pentru implementarea acordului sub îndrumarea ONU, ale cărui responsabilităţi menţionate în acord sunt următoarele:
a) Delimitarea teritoriilor controlate de Statul Islamic, Frontul al-Nusra şi alte grupări desemnate ca fiind teroriste de Consiliul de Securitate ONU;
b) Asigurarea comunicării eficiente între toate părţile pentru a promova respectarea acordului şi aplanarea tensiunilor;
c) Rezolvarea acuzaţiilor de încălcare a acordului;
d) Raportarea încălcărilor repetate ale acordului de către oricare dinte părţi miniştrilor din GISS, pentru luarea unor măsuri corespunzătoare, incluzând excludere părţilor din aranjamentele pentru încetarea ostilităţilor şi a protecţiei oferite de acestea.
Conform acordului, grupul operativ va fi co-prezidat de Statele Unite şi Rusia. Acordul nu menţionează dacă mandatul grupului operativ va include şi uzul de forţă sub anumite circumstanţe, însă responsabilităţile citate mai sus indică un rol mai degrabă de observator.
Grupul Internaţional de Suport pentru Siria este format din 17 ţări (Arabia Saudită, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Iran, Irak, Italia, Iordania, Liban, Marea Britanie, Oman, Qatar, Rusia, Statele Unite, Turcia) şi trei organizaţii (Liga Arabă, Organzaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană).
Textul acordului include şi un cadru pentru accelerarea distribuirii ajutorului umanitar în Siria, oferind prioritate zonelor care prezintă cea mai mare nevoie. Ajutorul umanitar va fi distribuit şi în anumite zone controlate de reţeaua teroristă Stat Islamic pe cale aeriană. Aproximativ 13,5 milioane de locuitori ai Siriei au nevoie de ajutor umanitar, conform celui mai recent raport al Comisiei pentru Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă a Uniunii Europene.