Ţările asiatice se tem de un al doilea val pandemic adus din Europa în contextul creşterii cazurilor importate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipe de dezinfectare a oraşului Daegu din Coreea de Sud în contextul epidemiei de cooronavirus FOTO EPA-EFE
Echipe de dezinfectare a oraşului Daegu din Coreea de Sud în contextul epidemiei de cooronavirus FOTO EPA-EFE

Ţările asiatice care au reuşit să oprească propagarea epidemiei sau care cunosc o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri de coronavirus se tem de un al doilea val pandemic provocat de importurile infecţiilor din Europa.

China, Singapore şi Coreea de Sud şi-au manifestat îngrijorările cu privire la izbucnirea unor noi focare epidemice în măsură în care nu toate ţările europene iau măsuri drastice de control al propagării virusului. Totodată, dintre ţările asiatice unde numărul de noi cazuri este în continuă scădere, Coreea de Sud este cea care avertizează asupra faptului că măsurile trebuie continuate.

„Dacă slăbim controlul asupra carantinei, resuscitarea unor mici focare devine o chestiune de timp”, scrie publicaţia sud-coreeană de largă circulaţie Dong-a Ilbo.

 

Premierul Coreii de Sud, Chung Se-kyun, a spus că scăderea numărului de noi cazuri este „un semnal care ne dă speranţe”, însă a îndemnat la precauţie având în vedere extinderea focarelor epidemice din Europa şi SUA. Chung a transmis că ţara sa nu ar „trebui să lase nicio clipă garda jos”.

Luni, Coreea de Sud a raportat 74 de noi infecţii – cele mai puţine cazuri zilnice din ultimele 25 de zile, La sfârşitul lui februarie înregistra peste 900 de cazuri într-o singură zi - cifre apropiate de cele de acum din Spania, a doua cea mai afectată ţară după Italia.

Autorităţile se tem însă că ar putea izbucni noi focare pornite de la cei care se întorc din Europa sau de la localnicii care participă în numere tot mai mari la slujbe sau alte adunări publice. Autorităţile primesc solicitări privind o nouă amânare a începutului anului şcolar reprogramat pentru 23 martie.

Singapore a avut de asemenea succes în limitarea epidemiei. La o conferinţă de presă susţinută duminică, ministrul dezvoltării naţionale Lawrence Wong şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa unor ţări precum Marea Britanie şi Elveţia, întrucât epidemia nu este doar despre cifre.

„Este vorba despre faptul că aceste ţări au renunţat la orice măsuri de conţinere sau oprire a răspândirii virusului. Dacă nu fac eforturi, estimăm că numărul cazurilor vor creşte accelerat în următoarele zile sau săptămâni”.

Dintre ţările asiatice care se luptă încă cu limitarea răspândirii virusului, Filipine este ultima care a recurs la măsuri drastice şi a închis capitala cu ajutorul armatei.

Media chineză a denunţat atitudinea UK şi a altor ţări vestice de totală „capitulare în faţa virusului”. Guvernul britanic a estimat că epidemia va atinge un vârf abia peste două săptămâni iar implementarea unor măsuri din acest stadiu ar avea prea multe consecinţe negative. Marea Britanie se apropie de 1.400 de cazuri.

„O asemenea atitudine de laissez-faire şi măsurile laxe sunt considerate extrem de iresponsabile şi există riscul unei reapariţii a virusului în China din cauza numărului mare de infecţii importate”, scrie cotidianul controlat de stat Global media.

Acum China are mai puţin de jumătate din cele circa 170.000 de cazuri din întreaga lume. În acelaşi timp numărul deceselor în lume l-a depăşit pe cel al Chinei. Carantinarea regiunii centrale a ţării, cea mai lovită de epidemie, a stabilizat numărul de noi cazuri care cunoaşte acum o propagare rapidă în întreaga lume. Cei mai muţi pacienţi recuperaţi din cei 77.000 la nivel global se află în China.

Traficul s-a reluat încetul cu încetul la Beijing. Clădirile de birouri au însă măsuri stricte de verificare a temperaturii, în timp ce restaurantele în majoritate oferă mese la pachet.

În multe dintre ţările afectate din întreaga lume viaţa publică aproape a încetat – elevii şi studenţii învaţă de acasă, şi de asemenea se munceşte de acasă – cu toate astea, oraşele asiatice sunt tot mai îngrijorate de importarea cazurilor de peste graniţe după ce au făcut eforturi colosale acasă.

Începând de luni, cei sosiţi la Beijing din alte ţări sunt obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile în spaţii special amenajate – costurile le vor suporta din propriul buzunar. Până acum li se permitea să se autoizoleze la domiciliu.

Comisia de Sănătate chineză a anunţat 16 noi cazuri de contaminare în ultimele 24 de ore – dintre ele 12 au fost aduse din alte parte.

China a ajuns la 80.860 de cazuri dintre care 67.749 s-au recuperat şi au fost externaţi. 14 noi decese au avut loc în ultimele 24 de ore – astfel numărul morţilor la nivel naţional ajunge la 3.213.

Deşi China rămâne ţara cu cel mai mai mare număr de cazuri, multe ţări europene se aprope de pragul de 1.000 de cazuri sau l-au depăşit, unele dintre ele precum Spania depăşind 800 de noi cazuri într-o singură zi, urmată de Germania cu peste 400 de noi cazuri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite