700.000 de oameni, la festivalul de muzică electronică din Arabia Saudită, un regat conservator: „N-am văzut niciodată aşa ceva la Riad”
0Festivalul de muzică electronică care a avut loc weekendul trecut în deşertul Arabiei Saudite n-a fost cu nimic mai prejos de alte petreceri rave de oriunde în lume cu o singură excepţie - muzica s-a oprit pentru chemarea la rugăciune. Într-o depăşire a barierelor conservatoare, Arabia Saudită a devenit un loc mai liber aşa cum populaţia nici nu visa în urmă cu doar câţiva ani.
Femei şi bărbaţi în blugi rupţi şi bocanci au păstrat tăcerea deplină pentru momentul de rugăciune înainte de a se abandona din nou dansului şi muzicii într-o ţară care acum cinci ani avea o poliţie religioasă ce patrula străzile şi amenda restaurantele unde se auzea muzică, relatează Bloomberg.
Cele patru zile ale festivalului de muzică electronică „MDL Beast Soundstorm” au fost aprobate de guvern şi au inclus performanţe ale DJ-ilor internaţionali precum Tiesto şi Armin van Buuren.
Organizatorii au spus că peste 180.000 de oameni au participat în noaptea de deschidere.
„Permiteţi-ne să progresăm, să ne reprezentăm aşa cum simţim potrivit”, a spus prinţul Fahad Al Saud, membru al familiei regale şi antreprenor, care a venit îmbrăcat într-o jachetă cu model psihedelic şi creion de ochi strălucitor. „Suntem foarte dornici să facem parte din comunitatea internaţională, dar vocile noastre nu pot fi înăbuşite de fiecare dată când încercăm să facem progrese doar pentru că nu e ceea ce [autorităţile]ar vrea să vadă”.
Arabia Saudită a avut o lună plină de evenimente: a găzduit Formula 1, a ţinut două bileniale de artă şi a primit vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron.
„Acum totul este aici şi lumea a venit la noi, a comentat uluit Abdullah Alghamdi, în vârstă de 29 de ani, care a participat la festivalul din weekend. „Sunt atât de multe evenimente încât nici nu ştii unde să mergi”.
Scenele prilejuite de festivalul care a avut loc la periferia Riad au oferit cea mai extremă privelişte de până acum, cu femei ce au purtat de la pantaloni mulaţi la rochii până în pământ şi văluri şi bărbaţi mirosind a marijuana şi ameţiţi de alcool poticnindu-se în mulţime.Deşi Arabia Saudita interzice alcoolul şi relaţiile homosexuale, festivalul a fost o scenă pentru testarea limitelor.
732.000 de oameni au venit la eveniment, „unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume”, a declarat Turki al-Sheikh, şeful Autorităţii Generale de Divertisment din Arabia Saudită, citat de AFP.
„Nu am mai văzut niciodată aşa ceva la Riad – mulţimi, muzică, camere VIP, îmbrăcăminte neconvenţională pentru regat”, a declarat pentru AFP o femeie saudită, care a participat la festival.
Festivalul de muzică electronică vine în contextul în care liderii saudiţi depun eforturi pentru a-şi schimba imaginea conservatoare şi a-şi diversifica economia, la doar câţiva ani după ce ţara a ridicat interdicţia muzicii şi a dansului.
Ascensiunea conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, în 2017 a dus la o serie de reforme.
Arabia Saudită a văzut mai multe schimbări sociale în statul conservator - ridicarea interdicţiei şofatului pentru femei şi participarea mixtă la concerte şi evenimente.
Criticii şi organizaţiiile pentru drepturi ale omului au denunţat însă faptul că regatul se foloseşte de evenimente sportive şi de divertisment majore pentru a-şi spăla istoricul de abuz al drepturilor omului, inclusiv uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi.