Despre valori în rândul studenţilor. Primul studiu asupra dezbaterilor Closer to Oxford

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul programului educaţional Closer to Oxford s-a încheiat a 9-a rundă de dezbateri in universităţi. Cu acest prilej, sociologul Barbu Mateescu a finalizat primul studiu referitor la valorile menţionate de studenţi în dezbaterile online.

Studiul calitativ comandat de ARDOR este realizat pe un eşantion de 800 de texte argumentative scrise de tinerii studenţi şi masteranzi din centre universitare din România şi Republica Moldova, participanţi în cadrul celor 9 runde de dezbateri online în perioada octombrie 2010 – iunie 2013.

„Este prima cercetare pe care ARDOR o face despre valorile care apar în dezbaterile pro/contra din debate-urile online. Studiul pune în evidenţă cu o metodologie originală adaptată specificului acestor texte argumentative câteva binoame de valori precum egalitate vs inegalitate, conservatorism vs reformism sau individualism vs comunitarism”, spune Monica Mocanu – preşedinte executiv ARDOR şi coordonator de proiect. „Studiul nu este reprezentativ pentru toţi tinerii din România şi nici măcar pentru tinerii care sunt studenţi. Participanţii la dezbaterile Closer to Oxford vor juca însă un rol important în societatea de peste un deceniu şi mai mult, o bună parte dintre ei urmând să devină corporatiştii, liber profesioniştii, ong-iştii şi chiar politicienii din viitor.” spune autorul cercetării.

Studiul complet poate fi accesat aici: Valorile din dezbaterile Closer to Oxford. ARDOR intenţionează în acest an sa completeze acest studiu cu o cercetare orientată pe sistemele de argumentare utilizate de tinerii din acest grup ţintă.

Tot ca o premieră, în această vară Sibiul a devenit al 7-lea oraş de desfăşurare a proiectului, alături de Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Chişinău şi Bălţi. Motiunea dezbătută în mai recentă rundă derulată (1 aprilie – 15 iulie 2013) a fost ”E timpul ca amenzile să fie proporţionale cu veniturile?”. Tema a fost dezbătută în cadrul competiţiei de debate online de către 140 de studenţi din şapte oraşe din România şi Republica Moldova, dar şi în cadrul a cinci evenimente publice.

Dezbaterile publice organizate în centre universitare din Bucureşti, Cluj, Iasi, Sibiu si Timişoara au avut ca invitaţi specialişti în drept internaţional, sociologie politică sau economie. Laura Maria Crăciunean, Alin Mantea, Silviu Nate, Corina Turşie, Dan Ungureanu, Andrei Panţu, George Vişan, George Jiglău, Ovidiu Podaru, Horia Ţiţ şi Virgil Stoica au investigat alături de studenţi şi publicul local argumente pro / contra oportunităţii amenzilor cu veniturile. Runda a fost completată de trei seminarii de argumentare şi lectură critică în care studenţii au avut şansă să înveţe alături de trainerii Raluca Bogdan şi Bianca Dragomir tehnici de argumentare şi public speaking şi să le pună la lucru în sesiuni de lectură critică.

Transcrierile text/video ale dezbaterilor si cele 280 de discursuri argumentative din competiţia online se găsesc pe website-ul proiectului la www.closer2oxford.ro.

Despre proiect

Closer to Oxford este un proiect educaţional iniţiat de ARDOR în 2010 şi desemnat în 2011 „cel mai bun program educaţional” prin premiile obţinute la Gala Societăţii Civile şi Premiile Radio România Cultural. Closer to Oxford pune în valoare oameni şi argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală şi conţinut practicilor de dezbateri, încă firave în România. În cei 3 ani de derulare Closer to Oxford a strâns peste 1600 de studenţi care şi-au probat si exersat argumentele pe 9 moţiuni controversate si de interes public. Stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul proiectului, cele 27 de dezbateri publice cu peste 50 de invitaţi de marcă şi 31 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanţatori ai ARDOR în acest proiect sunt Open Society Foundations si MemoPlus. Parteneri ai proiectului sunt Intel, British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democraţiei, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro şi Think Outside the Box.

Persoana de contact
Raluca Bogdan
Coordonator PR
Tel: 0724225317 / 0726701437 Email: bogdan.e.raluca@gmail.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite