Death on the Nile – sinteză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ned Parker descrie situaţia dezastruoasă dintr-o regiune egipteană faimoasă – Luxor. Din cauza evenimentelor politice din ultima perioadă, turismul suferă mari pierderi. Pe de altă parte, efectele negative se observă şi prin animarea unor conflicte etnice.

Pe 5 iulie, în satul Naga Hassan se întâmplă un fapt care cauzează diferite manifestări radicale la nivel local. Este ucis un bărbat, de religie musulmană, după care, o serie de daune sunt cauzate posibililor vinovaţi (creştini).

Această întâmplare ilustrează, de fapt, evenimentele de la nivel naţional, deoarece acelaşi tip de întâmplări se răspândise pe tot teritoriul ţării, încă din aprilie. Creştinilor din Egipt, fiind categoric opuşi conducerii preşedintelui Morsi, le este de ajuns o posibilă opoziţie de orice tip pentru a cauza adevărate fenomene. În ultimul an, pot fi observate mai multe acţiuni împotriva creştinilor în spaţiul egiptean, ceea ce arată lipsa superiorităţii legii de la înlăturarea preşedintelui Mubarak, în 2011, poliţia însăşi considerându-se depăşită de violenţa cu care sunt rezolvate „problemele” – adesea materializate în măceluri. Întrebarea care se pune este dacă Armata este capabilă de control al situaţiei.

Întâmplarea de la care a pornit Parker poneşte de la o întâmplare nefericită: 3 oameni – un musulman şi doi creştini – îşi rezolvă problemele prin asasinarea unuia dintre ei (musulmanul Hassan Sidqi Hefni). În continuare, apropriaţi ai lui Hefni doresc să răzbune moartea acestuia prin cauzarea de daune nu neapărat vinovaţilor, ci grupului din care fac parte vinovaţii.

Împletirea problemelor religioase cu cele politice cauzează în acest exemplu un măcel amplificat. Frica îi împiedică pe poliţişti să intervină, grupul de răzbunători devastează orice alege să devasteze, victimele caută cu disperare o salvare, pe care de cele mai multe ori nu o găsesc. Un (întâmplător) supravieţuitor al măcelului mărturiseşte că înlăturarea preşedintelui Morsi a produs o stare alarmantă în toată localitatea. Răzbunătorii au revenit în forţă, i-au devastat casa şi au omorât pe cei care erau în sau pe lângă casă, cu excepţia lui, care se ascunsese şi-i ascultase în toată desfăşurarea dezmăţului. Acum stă ascuns.

Există şi alte perspective. Spre exemplu, o altă figură cunoscută în Naga Hassan (Mohammed Gilani) susţine că felul în care au evoluat întâmplările este surprinzător, că nu are legătură cu evenimentele politice şi oferă câteva argumente pentru a-şi susţine atitudinea. Pe de altă parte, nu se ştie cum vor fi rezolvate aceste evenimente la nivel juridic.

Aşadar, pe de o parte sunt cei afectaţi şi cei care au asistat la măcel, iar pe de altă parte sunt cei care privesc evenimentele cu îngâmfare. Unii descriu cu deznădejde „situaţia imposibilă” la care au asistat, ceilalţi tratează totul „la rece”.

Citeşte articolul pe foreignpolicy.com: http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/07/25/death_on_the_nile_murder_riot_christians_muslims?page=0,0&wp_login_redirect=0

Ana Iunona Mavlea  - Intern Foreign Policy România

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite