Zeci de mii de oameni au protestat în Franţa, faţă de măsurile de austeritate impuse de Uniunea Europeană
0Zeci de mii de oameni au mărşăluit pe străzile din Paris şi alte oraşe din Franţa, în cadrul unor proteste sindicale faţă de măsurile de austeritate propuse de Guvern. Greva a coincis cu închiderea Turnului Eiffel pentru turişti şi greva controlorilor de trafic şi a angajaţilor radio-ului public.
Marşul naţional, cu nucleul la Paris, a fost un test pentru a vedea cât suport au sindicatele pentru proteste de amploare faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern. â
Sindicatul CGT a declarat că 300.000 de persoane au protestat în Franţa, inclusiv 120.000 de oameni la Paris. Potrivit Poliţiei, în capitală ar fi fost de fapt 32.000 de persoane. La Strasbourg, 1.000 de oameni au participat, în timp ce la Marseille au fost 7.000 de protestatari.
Unul dintre cele mai mari sindicate din Franţa, CFDT, nu a participat la marş, spunând că măsurile din Franţa nu se pot compara cu cele din Spania, Irlanda şi Grecia, deci nu e niciun motiv de grevă.
Guvernul preşedintelui Francois Hollande a declarat că aşteaptă o creştere economică de doar un procent anul acesta şi a tăiat din prognoza pe următorii doi ani, punând accent pe fragilitatea economiei. Banca Franţei şi-a crescut estimarea pentru primul trimestru de la 0,3% la 0,4%.
Greva de astăzi a coincis cu cea a controlorilor de trafic care a dus la un haos pe aeroporturile din Franţa. Air France, easyJet şi Ryanair şi-au anulat sute de zboruri din şi spre Franţa.
Guvernul lui Francois Hollande şi-a luat angajamentul să taie din deficitul bugetar, conform cifrelor propuse de Uniunea Europeană până în 2017. Guvernul speră să economisească 50 de miliarde de euro din cheltuielile sale.