Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei FOTO Reuters
Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei FOTO Reuters

Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, regretul în legătura cu rezultatul refendrumului organizat de Elveţia în privinţa limitării imigraţiei, informează AFP.

În cadrul votului, elveţienii au decis în proporţie de 50,3 la sută în favoarea promulgării unor limitări a acesului pe piaţa muncii din ţara lor pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană regretă că iniţiativa prin care se doreşte introducerea unor cote privind imigraţia a fost validată prin vot. Această atitudine contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între Uniunea Europeană şi Elveţia”, a notat Comisia Europeană într-un comunicat.

Referendumul recent va deschide astfel calea legislativă ca la ocuparea locurilor de pe piaţa muncii, angajatorii să ia întâi în considerare solicitările venite din partea persoanelor cu un act de identitate elveţian.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat faptul că în cel mai scurt timp va analiza implicaţiile rezultatului votului din Elveţia asupra tuturor relaţiilor UE cu acest stat.

„Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare”, a mai anunţat Comisia Europeană.

La rândul său, Elveţia a precizat că va pune în discutie acordul care prevede libera circulaţie cu Uniunea Europeană. „Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie”, a fost reacţia ministrului elveţian de Externe, Didier Burkhalter.

Deşi nu face parte din Uniunea Europeană, Elveţia a decis din anul 2002 să îşi deschidă propria piaţa a muncii pentru toate persoanele active ale Uniunii.

Uniunea Europeană a mai precizat că în cazul în care Elveţia va decide să pună capăt acordurilor de liberă circulaţie, toate celelalte acorduri care leagă Berna de UE vor fi denunţate.

Analiştii politici consideră că Elveţia ar putea pierde extrem de mult dacă ar fi exclusă din piaţa unică europeană, acolo unde mai mult de jumatate din exporturile elveţiene sunt vândute. De asemenea, angajatorii elveţieni se bazeaza într-o proporţie mare pe specialiştii şi personalul înalt calificat care provine din intreaga Europă.

Proporţia străinilor din Elveţia, în 2013, era de circa 24% din numărul total al populaţiei, cei mai mulţi provenind din Italia, Germania şi Franţa.


Citeşte şi:

Elveţia va limita numărul imigranţilor din UE

Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută în favoarea unei limitări a imigraţiei, în cadrul referendumului organizat duminică, potrivit rezultatelor oficiale, citate de AFP.

Elveţia, departe de a fi neutră în privinţa imigraţiei

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene Ueli Maurer s-a declarat îngrijorat de efectele unul val masiv de imigraţie care ar putea afecta ţara sa, anunţând că Elveţia nu ar putea face faţă implicaţiilor acestui fenomen, anunţă AFP.

Marea Britanie nu va mai acorda ajutoare de locuinţă imigranţilor şomeri, începând cu aprilie

Marea Britanie nu va mai acorda ajutoare sociale pentru locuinţă imigranţilor din Uniunea Europeană care sunt şomeri, începând cu luna aprilie, au declarat luni doi miniştri, precizând că doresc să repare, astfel, o „trădare ruşinoasă“ a lucrătorilor britanici, relatează Reuters, citată de agerpres.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite