VIDEO NATO şi Rusia îşi încordează muşchii la frontierele estice ale Alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exercitii militare ale NATO in Polonia
Exercitii militare ale NATO in Polonia

Zilele aceste în Polonia şi în Marea Baltică au loc exerciţii militare de anvergură ale NATO. Şeful diplomaţiei olandeze, Bert Kunders, susţine că acestea constituie o atenţionare la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin. Dar exerciţiul a atras şi replici ale armatei ruse, care a trimis în apropiere mai multe nave şi a intensificat zborurile aviaţiei sale militare în zonă.

Avioane de tip Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Regale (RAF) britanice au fost trimise miercuri - în trei rânduri în decurs de o zi - să intercepteze avioane ruseşti care s-au apropiat de zona în care NATO efectua exerciţii militare la Baltica.

Trimiterea aeronavelor de luptă, staţionate în Estonia, a avut loc în contextul în care Londra avertizase anterior Moscova că exerciţiile NATO „nu sunt un joc“.

Ministrul britaic al Apărării Michael Fallon a declarat pentru Sky News, la bordul HMS Ocean, că Marea Britanie va „sta mândră, umăr la umăr“ alături de alţi aliaţi şi va apăra frontierele estice ale Alianţei Nord-Atlantice.

   

Nava amiral a Marinei Regale britanice participă la un exerciţiu cu vehicule de tip amfibie pe o plajă din nordul Poloniei, la mai puţin de 160 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

Aproximativ 5.600 de militari şi 49 de vase din 17 state NATO participă la aceste manevre.

Ele urmăresc să demonstreze solidaritatea cu Europa de Est în faţa ameninţării Rusiei.

Însă exerciţiile au fost criticate de către Moscova, care a acuzat NATO că reînvie fantoma Războiului Rece apropiindu-se atât de mult de frontierele sale.

Marţi, bombardiere NATO au fost ridicate de la sol pentru a intercepta cinci avioane militare ruse în spaţiul aerian al Mării Baltice în apropierea frontierei cu Letonia. Autorităţile letone au indicat că, în aceeaşi zi, au fost detectate două nave de război ruse şi un submarin nu departe de graniţa maritimă a Letoniei, relatează miercuri publicaţia ucraineană Cenzor.ua.

Bombardiere ale patrulei aeriene au fost trimise la 16 iunie pentru interceptarea în Marea Baltică, în apropierea graniţei cu Letonia, a cinci avioane — IL-20, A-50, AN-26 şi două MiG-31 — aparţinând Federaţiei Ruse, menţionează un comunicat al forţelor militare letone postat pe contul lor de Twitter.

„În zona economică exclusivă a Letoniei, la 27 de mile marine de graniţa sa maritimă, forţele armatei naţionale au identificat o corvetă rusă din clasa Parchim, nava de însoţire Bira şi un submarin din clasa Kilo“, se afirmă în acelaşi comunicat.

NATO nu va fi intimidată de „zăngănitul nuclear de săbii“ al Rusiei, a declarat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon în timp ce inspecta desfăşurarea manevrelor militare. El a reluat astfel termenul folosit anterior de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a făcut referire la anunţul Moscovei potrivit căruia arsenalul nuclear rus va primi anul acesta încă cel puţin 40 de noi rachete balistice intercontinentale. 

Aceste aplicaţii navale, care se desfăşoară la circa 200 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, fac parte din seria de manevre militare prin care Alianţa încearcă să asigure statele din flancul ei estic că sunt protejate în faţa unei eventuale agresiuni a Rusiei.

Noul „vârf de lance“ al NATO,  antrenament în Polonia 

Peste 2.000 de militari NATO din cadrul noii forţe cunoscute şi sub numele de "vârf de lance" se antrena joi pentru a răspunde în situaţii criză, folosind tancuri şi muniţie reală, la un poligon de tragere de la Zagan, în sud-vestul Poloniei, relatează The Associated Press.

Acest exerciţiu - NOBLE JUMP 2015 (NOJP15) - face parte din cadrul unor manevre de amploare pe care Alianţa Nord-Atlantică le organizează pe flancul său de est, cu scopul de a le oferi asigurări statelor membre estice îngrijorate de acţiunile ostile ale Rusiei în Ucraina.

Exerciţiul, al cărui obiectiv este să testeze şi să perfecţioneze abilităţile forţei operaţionale interarme Very High Readiness Joint Task Force - cunoscute şi sub numele de "vârf de lance", create la ultimul summit NATO -, este urmărit de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, comandantul suprem pentru Europa, generalul Philip M. Breedlove şi miniştrii Apărării din Polonia, Olanda, Norvegia şi Germania.

Pe de ală parte, un purtător de cuvânt militar a declarat că un vehicul polonez de transport de tip amfibie s-a "scufundat" în urma altui exerciţiu, de debarcare, în Marea Baltică, iar ambii membri ai echipajului au fost salvaţi, relatează AP.

Vehiculul s-a scufundat miercuri, la aproximativ 150 de metri în largul plajei Ustka, în nordul Poloniei, în timp ce se întorcea la nava de transport.

Maiorul Michal Romaniuk a declarat pentru AP că o navă de observare, aflată în apropiere, i-a luat pe cei doi membri ai echipajului la bord. El a anunţat că o comisie va ancheta incidentul.

Comandamentul NATO de la Napoli, la Poligonul Cincu

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli s-a mutat, de miercuri în facilităţile militare oferite de Poligonul Cincu, în cadrul aplicaţiei Trident Joust, care se va derula până pe 28 iunie.
 

În cadrul acestui exerciţiu, pentru prima dată, structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit se vor disloca în România şi, tot în premieră, va fi exersat transferul comenzii şi controlului Forţei de Răspuns a NATO spre o locaţie temporară. Astfel, acest comandament se va muta temporar în România pe durata exerciţiului, se arată într-un comunicatul de presă al MApN.

Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului TRIDENT JOUST 15.

    

TRIDENT JOUST este parte componentă a operaţiei ALLIED SHIELD. Exerciţiile NATO din această serie sunt de natură defensivă şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.

ALLIED SHIELD include exerciţiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exerciţiu naval aliat ce se va desfăşura în Marea Baltică şi SABER STRIKE, un exerciţiu al forţelor terestre desfăşurat în statele baltice. În total, aproximativ 14.000 de militari participă la această serie de exerciţii ce au loc în luna iunie pe teritoriul Alianţei.

România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă. Armata României a cuplat exerciţiul naţional cu trageri reale VIFORUL 15 la exerciţiul TRIDENT JOUST, pentru a contribui la îmbunătăţirea pregătirii tuturor participanţilor, potrivit MApN.

Astfel, pentru prima dată în istoria NATO, un comandament militar al Alianţei se instalează în România. 

Replica Rusiei

Dar exerciţiul a atras şi replici ale armatei ruse, care a trimis în apropiere mai multe nave şi a intensificat zborurile aviaţiei sale militare în zonă.

Mai mult de zece avioane de atac Su-25SM de la baza aeriană din Krasnodar, Districtul Militar Sud, au fost ridicate miercuri de la sol, în urma unei alerte de luptă în cadrul unui exerciţiu aerian, urmând să fie relocate temporar la aeroporturi militare de rezervă din regiunile Krasnodar şi Stavropol (sudul Rusiei), a relatat Interfax.

„Aviaţia de atac a fost ridicată miercuri la semnalul de alertă în cadrul unor exerciţii tactice în sudul Rusiei. În prealabil, formaţiunile aeriene au fost plasate în stare de alertă maximă, iar echipajele şi serviciile de la sol au efectuat procedurile de pregătire pentru zbor“, potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Districtului Militar Sud.

În cadrul acestor exerciţii, piloţii vor efectua sarcini de zbor la altitudini extrem de mici şi de eludare a sistemelor de apărare antiaeriană ale unui inamic convenţional.

De fapt, aplicaţiile aeriene în Districtul Militar Sud au început marţi, urmând să dureze până vineri, mobilizând 40 de avioane de atac Su-25, 20 de avioane de vânătoare Su-27, Su-30 şi MiG-29, precum şi 10 elicoptere de transport aerian Mi-8. La aceste aplicaţii participă unităţi dislocate în regiunile Krasnodar şi Stavropol, precum şi din regiunea Rostov (la graniţa cu Ucraina).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite