Ursula von der Leyen: Rusia foloseşte arma gazelor pentru a intimida Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Presiunile exercitate de Rusia asupra Republicii Moldova în privinţa livrărilor de gaze reprezintă o „încercare făţişă” de intimidare a actualei puteri proeuropene de la Chişinău, denunţă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Într-un discurs susţinut în Parlamentul European, Ursula von der Leyen a declarat că UE vrea relaţii bune cu Rusia, dar că acest lucru depinde în primul rând de Moscova. Ori comportamentul Moscovei dovedeşte contrariul, în condiţiile în care comasează trupe la graniţa cu Ucraina şi orchestrează o criză a gazelor, mai ales împotriva Republicii Moldova.

„Vedem (…) o încercare făţişă de a intimida guvernul reformist al Republicii Moldova prin presiuni privind livrările de gaz într-un moment în care preţurile la energie sunt ridicate”, a spus şefa Executivului european.

„Trebuie să ne protejăm societăţile şi democraţiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic”, a subliniat von der Leyen. 

Într-un interviu publicat marţi de Reuters, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că statul pe care îl conduce aspiră să adere la Uniunea Europeană „într-o zi” şi i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa.

Sandu recunoaşte că Rusia îi face dificilă viaţa Republicii Moldova, cu preţuri mai mari pentru gazele naturale.

Preşedinta Republicii Moldova a calificat noul contract de gaze pe cinci ani semnat cu compania rusă Gazprom drept „rezonabil”, dar a menţionat totodat că Moscova le-a acordat „preţuri preferenţiale” aliaţilor săi apropiaţi.

Chişinăul va contesta solicitarea Gazprom cu privire la plata unor datorii estimate unilateral la 709 milioane de dolari. „Când preţul gazului a crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre unele datorii despre care susţin că datează din 1994. Bineînţeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Noi credem că datoria trebuie să fie mult mai mică”, a subliniat Maia Sandu.

Şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a atenţionat recent că Moscova se foloseşte de gaze ca „armă politică” pentru a intimida Republica Moldova, ceea ce Kremlinul respinge, evident.

Pe de altă parte, Maia Sandu s-a declarat preocupată de mobilizarea militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina şi a reiterat apelul la retragerea trupelor ruse din Transnistria, o regiune separatistă a Republicii Moldova susţinută de Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite