Ungaria: bombă din al Doilea Război Mondial, descoperită lângă două spitale din Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bombă nedetonată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost descoperită joi după-amiază în apropierea spitalelor St. Istvan şi St. Laszlo din Budapesta, relatează MTI.

Cele două spitale au fost evacuate joi seara, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ungare, Agnieszka Nemeth-Zsohar.

Bomba, de fabricaţie sovietică, de 116 de kilograme, dintre care 25 de kilograme de explozibil, a fost găsită în parcul Orczy. Un perimetru de securitate cu o rază de 300 de metri a fost instituit în jurul dispozitivului exploziv, impunând evacuarea a peste 1.000 de persoane din 500 de locuinţe.

Câteva ore mai târziu, echipele de genişti au reuşit să dezamorseze bomba. Ungaria, un aliat al Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, a fost puternic bombardată de către forţele americane, britanice şi sovietice în ultimele două luni de conflict.

Numeroase obuze nu au explodat şi sunt descoperite frecvent, mai ales când sunt efectuate lucrări în domeniul construcţiilor. Începând din 2008, autorităţile de la Budapesta au procedat, deja, la numeroase evacuări.

Este a doua oară în mai puţin de şase luni când autorităţile maghiare fac o astfel de descoperire. În iunie, în jur de 10.000 de locuitori ai oraşului Szekesfehervar au fost evacuaţi după ce o bombă similară, cu 25 de kilograme de explozibil, a fost găsită lângă groapa de nisip din curtea unei grădiniţe. 

CITEŞTE MAI MULT

Cum să afunzi o ţară în criză. Măsurile care au adus Ungaria în pragul colapsului

2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record. Cum s-a ajuns aici?

Ungaria refuză FMI, dar se împrumută mai scump

Guvernul ungar a reuşit să obţină finanţări de pe piaţa internă, dar cu o dobândă mai mare decât cea aplicată de Fondul Monetar Internaţional. Uşurinţa cu care Ungaria a refuzat măsurile de austeritate şi sprijinul financiar al finanţatorilor externi se poate explica prin succesul vânzărilor de titluri de stat.

Ungaria: FMI nu este comandantul nostru!

După ce au renunţat la orice condiţie în negocierile cu FMI şi după ce premierul Viktor Orban a fost nevoit să-i abordeze pe reprezentanţii UE pentru a-i convinge să revină la masa negocierilor, maghiarii s-au răzgândit şi spun că relaţia lor cu Fondul este precum cea dintr-o familie şi că "nu se milogesc pentru bani".

Viktor Orbán se joacă cu focul, dar scoate Ungaria din criză

Strategia economică aplicată de Viktor Orbán în cel de-al doilea mandat de premier al Ungariei a fost criticată şi a cauzat o ruptură încă iremediată cu Bruxelles-ul. Ea a reuşit însă să aducă statul dintr-o criză profundă la rezultate încurajatoare.

Cum a transformat Viktor Orbán criticile Vestului în capital politic în Ungaria: maghiarii îl compară cu eroii naţionali

Premierul maghiar Viktor Orbán a reuşit să se folosească de certurile cu Bruxelles-ul şi de criticile primite din Vest pentru a-şi clădi imaginea unui aprig apărător al suveranităţii naţionale, ceea ce-l va ajuta fără îndoială să câştige aleegerile de anul viitor şi să obţină astfel un nou mandat în fruntea Executivului de la Budapesta. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite