UE blochează din nou listarea Hezbollah ca grupare teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În UE, gruparea paramilitară Hezbollah nu este listată ca organizaţie teroristă
În UE, gruparea paramilitară Hezbollah nu este listată ca organizaţie teroristă

Un grup restrâns al statelor europene au blocat din nou proiectul de lege care introducea gruparea libaneză Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste recunoscute în UE. Surse diplomatice au dezvăluit pentru publicaţia EUobserver că Austria şi Cehia a condus grupul celor care se opun acestei măsuri, în cadrul întâlnirii de miercuri de la Bruxelles a specialiştilor în contra-terorism.

Vocile din interior au mai spuc că şi Italia, Polonia şi Irlanda au exprimat reţineri mari faţa de includerea organizaţiei şiite pe lista neagră. Obiecţiile sunt concentrate în jurul slabelor probe care susţin acuzaţia conform căreia Hezbollah este vinovată de comiterea atentatului terorist de la Burgas, în vara anului 2012, care a vizat un autocar plin cu turişti israelieni. Deşi iniţial autorităţile bulgare găsiseră probe care incriminau militanţii Hezbollah, în urmă cu câteva săptămâni ministrul de Externe bulgar a declarat că  investigaţia este incompletă. 

Dimitar Yaprakov, purtătorul de cuvântal ministrului bulgar de Externea declarat că Sofia „încă aşteaptă răspunsuri la câteva cereri judiciare de la partenerii stăini, pentru a complete investigaţia.“

Cei care se opun măsurii dorite în mod special de Londra, sunt îngrijoraţi şi de faptul că mişcarea ar destabilize Libanul, unde Hezbollah are un partid important în parlament. 

Mai mult, există inadvertenţe şi în propunerea de lege, deoarece britanicii doresc să includă pe lista neagră doar aripă militară a Hezbollahului, nu şi partea sa politică. „Cehia crede că este imposibil să separi latura politică de cea militară“, a declart una dintre sursele prezente la întâlnire.

Discuţia va fi însă reluată de Marea Britanie, susţinută de Franţa, Germania şi Olanda în mod special, care vrea să îi abordeze cu această propunere pe diplomaţii UE şi miniştrii de externe. 

Partea israeliană susţine această măsură, făcând presiuni asupra liderilor europeni încă de anul trecut. „Noi spunem de mult timp că UE trebuie să ia această decizie, îndrăzneaţă desigur, dar necesară“ a declarat Yoel Mester, purtătorul de cuvânt al misiunii israeliene la Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite