UE 2013: bătălia pentru informaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest an este Anul european al cetăţenilor, excelentă ocazie de a vedea unde stăm cu drepturile noastre în clubul european.

N-ar trebui să ne mulţumim numai să enumerăm punctele înscrise pe listele demonstraţiei generale care arată beneficiile teoretice şi practice ale calităţii de "cetăţean european" pe care, desigur, le-am dobândit şi noi în momentul aderării la UE. N-ar trebui să-o facem  pentru că am ascunde în mod ipocrit faptul că, practic, există fracturi importante la nivel european şi nu numai la nivel accesului pe piaţa muncii.

Să începem chiar cu acest aspect, pentru că este totuşi umilitor să fii ţara care acceptă situaţia monitorizării prin Mecanismul de verificare şi cooperare punându-se în situaţia de a aştepta de două ori pe an verdictele europene de conformitate, chiar dacă faptul este salutat ca o mare realizare de către europarlamentarul Monica Macovei, entuziastă susţinătoare a lucrării. Este important pentru noi deoarece, în condiţiile în care românii au acces liber la piaţa muncii din doar 16 din cele 27 de state membre, cu zece zile înainte de debutul Anului european al cetăţenilor, Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de a prelungi până la 31 decembrie 2013 interdicţia pentru muncitorii români, după ce în 2011 fusese anulată liberalizarea pieţei spaniole din 2009 .

Sigur, nu mai e mult, şi toate restricţiile încă existente de pe pieţele muncii la nivelul UE vor dispare la finele acestui an care marchează irevocabil, conform tratatelor existente, fnalul perioadei de 2+3+2 ani negociat în perioada de pre-aderare ca timp maxim pentru funcţionarea interdicţiilor de acces pe piaţa muncii, practic o politică de protecţionism a statelor membre de atunci, înspăimântate de poveştile despre nemâncaţii din Est care aveau să vină să sufoce pieţele autohtone din ce erau pe atunci  "statele bunăstării".

Ce folos că un raport din 2010 al Comisiei Europene arată că, în perioada 2004-2009, din potenţialul estimat a veni din Estul european nu a sosit pe pieţele muncii din UE decât 0,9%! Imaginea pericolului din Est se crease deja şi a rămas până acum bine ancorată în memoria colectivă.

Problema nu este însă numai aici pentru că, uite, legalmente se termină la finele acestui an şi ai noştri vor fi liberi să zburde pe toate pieţele muncii. Cu ce şanse? Şanse pentru cei care pleacă dar şi, în aceieaşi măsură, pentru cei care rămân şi trebuie să ştie cum să profite la maximum de avantajele date de apartenenţa noastră la UE. Nu o vor putea face decât dacă vor dispune de informaţiile necesare. Aici cred că se află cea mai mare provocare la care ar trebui să răspundă autorităţile noastre, cele de acum poate mai responsabile cu informaţia europeană decât ce a fost pustiul de până acum

Poate ar trebui stabilit un circuit de informaţii specializate pentru fiecare categorie de populaţie direct interesată de beneficiul european şi alimentată nu cu date generale copiate din broşurile de prezentare de la Bruxelles. Ar trebui să fie preluate de la Bruxelles nu acestea, ci siturile specializate care descriu mecanismul de acces la burse, la cursurile gratuite din instituţiile europene, la ofertele care apar săptămânal de a presta o activitate de tip "internship" la Comisia Europeană, Parlamentul European, NATO, etc...informaţie care se ţine poate doar pentru iniţiaţi, pentru familiile şi prietenii celor care lucrează deja în sistem.

De ce e important? Pentru că, spre exemplu, cineva trebuie să le spună şi tinerilor din România că se pregăteşte la nivelul UE un Paşaport european al abilităţilor care va înlocui CV-ul actual şi va oferi posibilitatea angajatorilor de pretutindeni să recunoască şi să echivaleze nu numai studiile de tip clasic, ci şi toate formulele de pregătire şi perfecţionare care devin atuuri operative pentru carieră într-un sistem unic de evaluare european. Şi sunt mii şi mii de asemenea documente pe care românii trebuie să le afle, aşa cum, după câteva experienţe uluitoare şi triste, sunt ferm convins că ar trebui să le afle şi reprezentanţii ilustrei noastre administraţii locale. Voi reveni cât se poate de des pe aceste teme şi propun colegilor mei un proiect editorial în acest sens care să vă dea posibilitatea să puneţi întrebări şi să obţineţi răspunsuri.  

Cetăţenia europeană înseamnă o informare europeană, corectă, clară şi la timp. Oare e aşa de greu de făcut?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite