Ucraina intră în iarnă cu burta goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstrucţia Ucrainei are de aşteptat, având în vedere problemele economice ale Kievului
Reconstrucţia Ucrainei are de aşteptat, având în vedere problemele economice ale Kievului

Economia ucraineană se afundă în recesiune şi nu soldaţii ruşi sunt cei care vor îngenunchea ţara, ci problemele financiare cu care se confruntă de ani buni, spun analiştii.

Produsul Intern Brut a scăzut cu 5% faţă de anul trecut, industria este în cădere liberă, cursul monedei naţionale nu poate fi stabilizat în ciuda intervenţiilor masive ale băncii centrale ucrainene. Rusia. Conflictul din estul pro-rus al Ucrainei a adus o scădere de 19% a valorii exporturilor doar de la începutul acestui an. 

Livrările externe ale ucrainenilor vor continua însă să scadă, în contextul în care principalul lor client – Rusia – a tăiat legăturile comerciale. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este producătorul de avioane Antonov, a cărui expertiză în domeniul transporturilor aeriene de mare tonaj este cunoscută în întreaga lume. Pe măsură ce cooperarea militară dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat, Antonov a început să aibă probleme. Recent, compania a ratat un contract de 150 de milioane de dolari, prin care se angajase să le livreze ruşilor avioane An-148. Între timp, ruşii şi-au găsit un alt furnizor. Iar problemele legate de comerţul exterior sunt dublate de o serie de dezechilibre grave pe plan intern. 

Salariile ucrainenilor, în picaj

Vânzările cu amănuntul – unul dintre cei mai relevanţi indicatori economici pentru starea gospodăriilor şi nivelul de trai – au scăzut cu aproape 20%. Asta în primul rând din cauza ratei uriaşe a inflaţiei, de peste 14%. Asta înseamnă şi o prăbuşire a câştigurilor salariale reale. Analiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să continue să crească în următoarele luni, în contextul în care cursul monedei naţionale – hrivna – nu a putut fi stabilizat, în ciuda lichidităţilor injectate de banca centrală în piaţă pentru a controla rata de schimb. 

Hrivna se tranzacţionează în prezent la un nivel minim istoric, în ciuda măsurilor excepţionale luate de autorităţi. Vineri, cursul a înregistrat o scădere de 11% faţă de ziua precedentă, fiind cel mai abrupt declin din istoria monedei ucrainene. Fluctuaţiile cursului hrivnei sunt cauzate în primul rând de ieşirile masive de capital din Ucraina, investitorii străini dar şi ucrainenii înstăriţi grăbindu-se să-şi mute conturile şi afacerile departe de zona de conflict. Faptul că deprecierea acută vine în pragul sezonului rece nu face decât să intensifice problemele populaţiei, care şi-aşa se pregăteşte pentru o iarnă rece. Ruşii au sistat, din iunie, livrările de gaze pentru Ucraina din cauza unei datorii în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari. 

Kievul a ajuns la mâna FMI

Deja, încercările de a stabiliza cursul hrivnei au „înghiţit” o bună parte din rezervele de valută ale băncii centrale. Astfel, Kievul s-a văzut nevoit să apeleze la Fondul Monetar Internaţional, şi doar această linie urgentă de finanţare a reuşit să mai calmeze investitorii şi să creeze aparenţa unei monede mai puternice. 

Toate acestea în timp ce nivelul datoriei publice se ridică pe zi ce trece, statul fiind nevoit să finanţeze deficitul bugetar, dar şi să recapitalizeze bănci pentru a evita colapsul întregului sistem şi să investească în Naftogaz, compania naţională de gaze. Astfel, datoria publică a Ucrainei este acum de patru ori mai mare decât era în 2008, estimează analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violen-ele-se-intensific-in-ucraina" target="_blank">View the story "Violenţele se intensifică în Ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite