Trupele ucrainene îşi pierd încrederea în Guvern. Soldaţii demoralizaţi şi epuizaţi se plâng că au ajuns carne de tun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni care aşteaptă să fie premiaţi de Guvern pentru participarea la operaţiuni în esul ţării unde au luptat împotriva separatiştilor proruşi FOTO AP
Soldaţi ucraineni care aşteaptă să fie premiaţi de Guvern pentru participarea la operaţiuni în esul ţării unde au luptat împotriva separatiştilor proruşi FOTO AP

Soldaţii ucraineni care luptă pe frontul de est al ţării spun că sunt epuizaţi, că n-au echipamente şi că au ajuns carne de tun. „De ce nu vine preşedintele aici să vadă cum e?“, întreabă unul dintre ei.

„De ce nu vine preşedintele aici?“, întreabă Vasil, un soldat ucrainean care patrulează pe drumul dinspre Avdiivka, în estul Ucrainei. „Atunci o să vadă şi el cât de puţine provizii avem, deşi ne ferim în fiecare zi de focurile de artilerie, conform armistiţiului pe care el însuşi l-a obţinut“, adaugă soldatul pentru „Financial Times“.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko pare să prefere vizitele la taberele de antrenament, aflate departe de zona de conflict, testând armele moderne care încă nu au ajuns în primele linii, explică Vasil, adăugând că „moralul nostru este la pământ din cauza acţiunilor lor“.

Anul trecut, forţele ucrainene avansau şi recucereau teritorii din mâna separatiştilor din est, până când o invazie de soldaţi ruşi le-a subminat eforturile. Astăzi, forţele ucrainene păzesc graniţele Ucrainei cu două regiuni separatiste, pe fondul unui armistiţiu care este încălcat în mod regulat, notează jurnaliştii „Financial Times“.

Soldaţii se plâng că sunt extenuaţi, că nu au echipamente şi că sunt carne de tun într-un război care este din ce în ce mai uitat, dar încă valabil. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au escaladat confruntarea politică ce ameninţă să distrugă ţara. De asemenea, dacă Rusia continuă să susţină rebelii din est, acest lucru va destabiliza Ucraina.

Sectorul Dreapta cheamă oamenii la o nouă revoluţie

Însă, mai îngrijorător pentru Kiev este că mulţi soldaţi ucraineni din prima linie îşi exprimă admiraţia pentru Sectorul Dreapta, o miliţie de extremă-dreapta al cărei lider a solicitat săptămâna trecută un vot de neîncredere pentru Guvern şi o nouă revoluţie. 

Suntem o forţă revoluţionară organizată care deschide o nouă fază a revoluţiei ucrainene“, a declarat Dmitro Iaroş, liderul Sectorului Dreapta, în timpul unei demonstraţii de luna trecută ce a avut loc în Kiev. La demonstraţie s-au adunat aproximativ 5.000 de activişti ai grupării, informează „Financial Times“.

Protestele s-au ţinut pentru că activiştii erau furioşi la adresa a ceea ce numesc progresul lent al preşedintelui Petro Poroşenko în lupta împotriva corupţiei şi concesiile exagerate pe care le face în faţa Moscovei în încercarea de a ajunge la un acord cu estul Ucrainei.

Lipsă de arme, şi ucrainene şi americane

Mai departe în zona de război, la Horlivka, localitate aflată la 50 de kilometri nord de Doneţk, un alt soldat ucrainean este de aceeaşi părere cu Vasil. Ievhen, 32 de ani, arată către un steag roşu-negru al Sectorului Dreapta, ai cărui soldaţi au fost retraşi din prima linie. „Le-am păstrat steagul sus. Sunt fraţii noştri, foarte curajoşi în luptă şi şi-au riscat vieţile alături de noi. Îi respectăm“, spune Ievhen.

Poroşenko s-a plâns mereu de refuzul Washingtonului de a oferi Kievului arme anti-tanc cum ar fi rachetele Javelin, care ar putea împiedica un avans al forţelor rebele şi ruse. Însă soldaţii ucraineni spun că nu au văzut pe front nici măcar rachete Stuhna, un model ucrainean anti-tanc.

Dacă armata rusă avansează cu tancuri, vom răspunde, dar este evident că nu vom fi în stare să-i oprim doar cu mitralierele şi grenadele noastre   Ievhen, 32 de ani

Deşi luptele sunt mai puţin intense faţă de anul trecut, când au fost ucişi mii de oameni, peste 150 de soldaţi guvernamentali au murit de la încheierea acordului de la Minsk, din februarie. Zeci de civili au fost ucişi şi ei, inclusiv cinci locuitori din Avdiivka, zilele trecută când se pare că rebelii ar fi bombardat un bloc de locuinţe.

Scade încrederea în Guvern

Un război fără sfârşit, o disperare economică şi reforme încete erodează încrederea în conducere, încredere care după revoluţia pro-democratică din februarie 2014 era la cote mari. 

Anul trecut în mai, la alegerile prezidenţiale, Poroşenko se bucura de susţinerea a  54% din cetăţeni. Acum, preşedintele are de partea lui doar 14,6%, potrivit unui sondaj din iunie, efectuat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev. Premierul Arseni Iaţeniuk are doar 1,3% susţinere, potrivit sondajului.

Preşedintele ucrainean a declarat că este dedicat negocierii unei păci în estul Ucrainei, iar săptămâna trecută a susţinut un acord, care încă n-a fost implementat, pentru ca ambele tabere să-şi retragă armamentul greu la 15 kilometri distanţă de linia frontului. Însă există luptători care spun că singurul mod prin care se poate ridica moralul soldaţilor ar fi printr-un avans. 

Armata este demoralizată pentru că este ţinută pe loc, li se spune soldaţilor să-şi menţină poziţiile în timp ce ei cad unul după altul. Au nevoie de o victorie. Inamicul se pregăteşte cu siguranţă de atac. Cel mai bun mod de a contracara atacul este să atacăm noi“, este de părere un instructor de la baza de antrenament a Sectorului de Dreapta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite