Tatăl lui Roman Protasevici: Fiul meu este un „erou”. Lukaşenko, primit de Putin la Soci. Gafa Minskului care demontează ipoteza alertei cu bombă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii lui Roman Protasevici FOTO EPA-EFE
Părinţii lui Roman Protasevici FOTO EPA-EFE

Părinţii lui Roman Protasevici, jurnalistul disident belarus încarcerat în ţara sa după deturnarea unui avion Ryanair, au lansat un apel la ajutor şi au primit susţinerea G7 împotriva regimului Lukaşenko, ţinut în braţe de Moscova.

„Vreau să-mi auziţi strigătul, strigătul sufletului meu, pentru ca să înţelegeţi cât de greu ne este nouă acum”, a declarat Natalia Protasevici, mama jurnalistului în vârstă de 26 de ani, care riscă o pedeapsă aspră cu închisoarea.

„Vreau să ne trimiteţi cererea peste tot în lume, reprezentanţilor guvernelor, statelor UE, liderilor UE, liderilor americani. Strig şi vă implor, ajutaţi-mă să-mi eliberez fiul”, le-a spus ea într-o conferinţă de presă susţinută joi la Varşovia, capitala Poloniei.

Tatăl lui Roman, Dmitri Protasevci, consideră că fiul său este un „erou”.

Părinţii jurnalistului, care s-au refugiat în Polonia după reprimarea lansată în Belarus anul trecut, nu au niciun contact cu fiul lor de la arestarea acestuia duminică pe aeroportul din Minsk.

La Londra, miniştrii de Externe din G7 au condamnat „cu cea mai mare fermitate” arestarea jurnalistului şi a partenerei sale Sofia Sapega şi au cerut „eliberarea imediată şi necondiţionată” a acestora şi a celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din Belarus.

Jurnaliştii belaruşi se confruntă cu o „situaţie dezastruoasă”, a atras atenţia de la Vilnius, capitala Lituaniei, secretarul general al organizaţiei Reporteri fără frontiere, Christophe Deloire. Acesta a depus o plângere în Lituania pe numele lui Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”.

Întâlnire Lukaşenko-Putin

Roman Protasevici este acuzat de către autorităţile de la Minsk de faptul că a organizat „tulburări în masă” în Belarus, o ţară zguduită în 2020 de manifestaţii împotriva realegerii lui Lukaşenko, aflat de aproape 27 de ani la putere.

Tânărul, care trăieşte în exil, a fost redactorul-şef al unei publicaţii de opoziţie, Nexta, care a jucat un rol-cheie în coordonarea mişcării de contestare, reprimată fără milă de oamenii lui Lukaşenko.

Minskul este susţinut în acest dosar de principalul său aliat, Rusia.

Kremlinul a anunţat, în urma unui discurs susţinut de către Lukaşenko, că nu are „motive să nu creadă declaraţiile liderilor belaruşi”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a îndemnat joi Occidentul „să înceteze să-i diabolizeze pe cei pe care nu-i plac”. Lavrov a susţinut că autorităţile belaruse sunt ”dispuse şi transparente”.

Aleksandr Lukaşenko se întâlneşte vineri, la Soci, cu Vladimir Putin.

Gafa lui Lukaşenko

Regimul Lukaşenko susţine că a deturnat avionul Ryanair în urma unei ameninţări cu bombă la bord primite prin e-mail, iar arestarea lui Protasevici, pe care l-a calificat drept un „terorist”, ar fi fost o întâmplare. Ameninţarea ar fi fost formulată de mişcarea palestiniană Hamas. Cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri occidentali au pus la îndoială această versiune.

Iar compania Proton Technologies AG, care a analizat presupusa ameninţare cu bombă, a descoperit că e-mailul în acest sens a fost trimis abia după ce Belarusul lansase operaţiunea de deturnare a avionului.

Mai multe state europene au calificat această acţiune drept „terorism de stat”.

„Nu am văzut dovezi credibile că afirmaţiile din Belarus sunt credibile”, a anunţat compania elveţiană.

Anterior, Ryanair a spus că operaţiunea de deturnare a fost orchestrată de KGB-ul belarus. Un indiciu pentru această ipoteză este că persoanele care au reacţionat la bord în legătură cu alerta cu bombă au rămas la Minsk după aterizare. Roman Protasevici suspecta încă de la Atena, de unde plecase către Vilnius cu zborul Ryanair, că este urmărit de agenţi secreţi belaruşi. El i-a cerut pilotului Ryanair să nu dea curs solicitării de aterizare de urgenţă, întrucât era vorba de o operaţiune pentru capturarea sa.

Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al Hamas, a negat ameninţarea cu bombă. „Nu recurgem la aceste metode”, a declarat el.

Sprijin din străinătate?

Dmitri Protasevici, fost militar, crede că operaţiunea de arestare a fiului său a fost dusă de Lukaşenko cu ajutor din străinătate.

„Ştiţi, este curios şi absurd că toate aceste lucruri se întâmplă în secolul XXI, chiar în mijlocul Europei. Dar dacă priveşti situaţia din perspectiva unui fost militar, operaţiunea nu a fost mai mult ca sigur plănuită într-o singură zi, ci din timp, poate acum câteva săptămâni. Sunt convins că este o operaţiune pregătită riguros şi din timp, probabil forţele speciale din Belarus nu au lucrat singure”, a declarat Dmitri Protasevici pentru RFE/RL.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab crede că Lukaşenko a fost ajutat de Putin. „Este foarte greu de crezut că ar putea fi înfăptuită o atare acţiune fără acordul autorităţilor de la Moscova”, a spus şeful diplomaţiei britanice.

„Belarusul nu ar deturna un avion fără aprobarea Rusiei”, a declarat la rândul său istoricul Timothy Snyder.

Potrivit unor analişti citaţi de Business Insider, Rusia a beneficiat de incident, în sensul că Lukaşenko, sancţionat din nou UE, s-a îndepărtat şi mai mult de Occident.

Casa Albă a anunţat că Joe Biden va aborda în cadrul întrevederii de la Geneva cu Vladimir Putin cazul deturnării avionului Ryanair şi arestării lui Roman Protasevici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite