Summit UE- Turcia. Oficial de la Ankara: Turcia va insista pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc Ahmet Davutoglu (stânga), alături de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (dreapta) FOTO Arhivă
Premierul turc Ahmet Davutoglu (stânga), alături de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (dreapta) FOTO Arhivă

Premierul turc Ahmet Davutoglu va insista pe lângă liderii UE pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la blocul comunitar, atunci când se va întâlni cu oficialii, vineri, la Bruxelles, a declarat o sursă din delegaţia Ankarei, citată de Reuters.

„UE trebuie să vadă imaginea de ansamblu“, a spus oficialul în legătură cu ameninţarea Ciprului de a bloca deschiderea de noi capitole.

„Există mai multe acorduri privind procesul de aderare deplină a Turciei la UE. Am îndeplinit deja criteriile pentru deschiderea mai multor capitole, deci considerăm că trebuie făcuţi numeroşi paşi pentru deschiderea acestor capitole, iar aceasta este în continuare aşteptarea noastră“, a adăugat el.

Unul dintre obstacolele majore din calea acordului cu Turcia este disputa dintre Ankara şi Nicosia, care durează de patru decenii. Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a subliniat că nu vor fi deschise noi capitole de negociere pentru aderarea Ankarei la UE până când Turcia nu îşi va deschide porturile şi aeroporturile pentru traficul cipriot.

După ce liderii UE i-au spus lui Tusk în ce puncte sunt dispuşi să facă o serie de concesii şi care sunt obstacolele de netrecut, Anastasiades a avertizat că, la nevoie, îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca acordul.

Nicosia este furioasă pentru că Merkel i-ar fi făcut săptămâna trecută o ofertă lui Davutoglu fără a consulta Ciprul, într-o perioadă în care discuţiile pentru reunificarea acestei ţări se află într-un moment delicat.

Tusk, fost premier polonez, a subliniat că interesele Nicosiei trebuie respectate.

Premierul turc, care a ajuns la Bruxelles joi seară, a început negocierile cu Davutoglu la 8.30 ora locală (9.30 ora României). Va urma un dejun de lucru cu toţi liderii UE.

Liderii UE încearcă să-l convingă pe premierul turc să ajute la limitarea fluxului de refugiaţi care ajung în Europa, în schimbul unor concesii financiare şi politice, dar nu sunt convinşi că vor reuşi să semneze un acord la reuniunea de vineri.

„Negocierile cu Tucia nu vor fi foarte uşoare“, a spus cancelarul german Angela Merkel, care a trasat liniile planului împreună cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Francois Hollande vrea ca Ankara să îndeplinească toate criteriile

Proiectul de acord care va fi propus Ankarei nu respectă, însă, complet cererile formulate de Turcia la summitul de la începutul lui martie. Principalul obiectiv, ridicarea vizelor în luna iunie, va depinde de capacitatea Turciei de a îndeplini o serie lungă de criterii UE.

În condiţiile în care alegătorii francezi sunt îngrijoraţi de ideea că 75 de milioane de turci musulmani vor avea dreptul să călătorească fără restricţii, Hollande a insistat ca Ankara să îndeplinească toate cele 72 de criterii de pe listă.

Ciprul a ameninţat că îşi va exercita dreptul de veto în acest dosar.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu suntem încă la capăt (...). Nu vă pot garanta un final fericit“, a declarat preşedintele francez Francois Hollande după prima rundă de discuţii la Bruxelles.

Chiar dacă vor reuşi să depăşească obiecţiile Turciei, discuţiile de joi au arătat îndoielile europenilor privind şansele de a face acordul să respecte normele internaţionale sau de a-l face funcţionabil.

Turcia este considerată o ţară cu probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, iar organizaţiile şi instituţiile pentru drepturile omului avertizează că drepturile migranţilor transferaţi în acest stat riscă să nu fie respectate.

„Un acord cu Turcia nu poate fi un cec în alb“, a spus premierul belgian Charles Michel - un ecou la temerile a numeroşi colegi că Europa cedează în faţa naţionaliştilor antiimigraţie şi pur şi simplu transferă problema către turci.

În faţa clădirii unde s-a desfăşurat summitul, ONG-ul Amnesty International a amplasat un ecran enorm pe care scrie „Nu tranzacţionaţi refugiaţii. Opriţi acordul“.

La dineul de lucru, liderii UE le-au oferit negociatorilor mandatul de a încheia un acord cu Turcia, care ar urma să ia înapoi toţi migranţii care ajung pe insulele elene de pe coasta sa. În schimb, UE va accepta refugiaţi sirieni direct din Turcia, va spori asistenţa pentru sirienii de acolo, va accelera procesul de aderare a Ankarei la UE şi o schemă de a ridica vizele pentru turci.

După un an în care peste un milion de oameni au ajuns în Europa, fugind de sărăcie şi război, ţările UE vor cu disperare ca Turcia să oprească afluxul.

Premierul elen Alexis Tsipras, în ţara căruia sunt blocaţi peste 40.000 de refugiaţi, în urma închiderii rutei balcanice, a subliniat că Atena, care oricum se confruntă cu probleme economice, are nevoie de mai mult ajutor pentru a avea grijă de migranţi.

Potrivit oficialilor UE, Grecia are nevoie şi de timp pentru a înfiinţa structurile legale şi administrative necesare pentru transferul migranţilor în Turcia şi pentru analiza individuală a cererilor de azil.

Proiectul de acord pe care UE îl va prezenta părţii turce

Liderii UE au ajuns în noaptea de joi spre vineri la un compromis privind proiectul de acord pe care îl vor prezenta vineri Turciei, pentru a reduce fluxul de migranţi, relatează Reuters, care prezintă documentul.

Toţi migranţii ilegali noi care vor traversa din Turcia pe insulele elene vor fi returnaţi în Turcia. Aceasta va fi o măsură temporară şi extraordinară care esre necesară pentru a pune capăt suferinţei umane şi pentru a reinstaura ordinea publică. Migranţii care ajung pe insulele elene vor fi înregistraţi corespunzător şi toate cererile de azil vor fi procesate individual de autorităţile elene, în concordanţă cu Directiva privind Procedurile de Azil. Migranţii care nu cer azil sau cei a căror cerere de azil a fost declarată nefondată sau inadmisibilă, în concordanţă cu directiva menţionată mai sus vor fi transferaţi înapoi în Turcia.

Turcia şi Grecia, asistate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), precum şi de instituţiile şi agenţiile UE, va lua măsurile necesare şi va îconveni asupra aranjamentelor bilaterale necesare, inclusiv privind prezenţa oficialior turci pe insulele elene, pentru a asigura lehatura şi a facilita astfel funcţionarea aranjamentelor.

Costurile operaţiunilor de returnare şi ale returnării în ţările de origine a imigranţilor ilegali vor fi acoperite de UE.

Membrii Consiliului European vor saluta angajamentul Turciei ca migranţii returnaţi în Turcia să fie apăraţi în concordanţă cu standardele internaţionale în domeniu.

Pentru fiecare sirian returnat în Turcia din insulele elene, un alt sirian va fi relocat din Turcia în UE, ţinând cont de Criteriile ONU privind vulnerabilitatea. Un mecanism va fi pus la punct, cu asistenţa Comisiei Europene, agenţiilor UE şi statelor membre, precum şi a UNHCR, pentru a obţine asigurarea că principiul va fi implementat imediat după ce încep transferurile.

Vor avea prioritate migranţii care nu au intrat sau încercat să intre în UE ilegal.

În ceea ce priveşte UE, transferul  în baza acestui mesanism va avea loc, îîn primă instanţă, prin onorarea angajamentelor asumate de statele membre, în concluziile Reprezentanţilor Guvernelor statelor membre la reuniunea Consiliului din 22 iulie 2015, din care mai rămân 18.000 locuri de relocare.

Orice altă relocare va fi făcută printr-un aranjament similar pe bază de voluntariat, în limita a până la 54.000 de persoane.

Dacă numărul transferurile va depăşi numărul (de locuri - n.r.)  oferit prin aceste aranjamente, mecanismul va fi revizuit.

Turcia va lua măsurile necesare pentru a împiedica deschiderea de noi rute, maritime sau terestre, pentru migraţia ilegală din Turcia către UE şi va coopera cu statele învecinate, precum şi cu UE, în acest scop.

După ce se vor încheia sau vor fi reduse substanţial trecerile din Turcia în UE, va fi activată o Schemă de Primire Umanitară Voluntară. Statele membre UE vor contribui, pe bază de voluntariat, la această shemă.

Îndeplinirea criteriilor pentru liberalizarea vizelor va fi accelerată de către toate statele membre participante, cu obiectivul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii turci până la sfârşitul lui iunie 2016, cel târziu, cu condiţia ca toate criteriile să fie îndeplinite. În acest scop, Turcia va lua paşii necesari pentru a îndeplinii condiţiile necesare care să permită Comisiei să facă (...) o propunere adecvată până la sfârşitul lui aprilie. Pe baza acesteia, Parlamentul European şi Consiliul pot lua o decizie finală.

UE, în cooperare strânsă cu Turcia, va accelera şi mai mult plata celor trei miliarde de euro alocate iniţial în cadrul Facilităţii pentru Refugiaţii din Turcia şi va asigura finanţarea altor proiecte pentru persoanele sub protecţie temporară identificate cu ajutor Turciei până la sfârşitul lui martie. După ce aceste resurse vor fi folosite şi, dacă angajamentele de mai sus sunt îndeplinite,  UE va aloca fonduri suplimentare pentru Facilitate, până la nivelul a încă trei miliarde de euro, până la sfârşitul lui 2018.

UE se va pregăti pentru decizia de a deschide noi capitole ale negocierile de aderare cât mai curâd posibil, pe baza concluziilor Consiliului European din octombrie 2015.

UE şi statele membre vor lucra cu Turcia în orice efort comun pentru a îmbunătăţi condiţiile umanitare din Siria, în special în anumite zone din apropiere de graniţa cu Turcia, care vor permite populaţiei localnice şi refugiaţilor să locuiască în zone mai sigure.

Toate aceste elemente vor fi implementate în paralel şi monitorizate lunar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite