Statele Unite şi Canada impun noi sancţiuni Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au decis, vineri, să interzică orice schimb comercial cu peninsula Crimeea, anexată în primăvară de către Federaţia Rusă. De asemenea, Canada a anunţat că blochează accesul pe teritoriul său pentru 20 de oficiali politici ruşi şi separatişti din estul Ucrainei. Aceste sancţiuni vin la doar o zi după ce Uniunea Europeană a luat măsuri similare.

După ce Congresul american a promulgat joi o lege prin care preşedintele Barack Obama poate impune noi sancţiuni Rusiei, Washingtonul a anunţat de curând că aplică noi măsuri punitive împotriva peninsulei Crimeea interzicând orice schimb de bunuri, de tehnologie şi de servicii cu aceasta.

„Lansez un nou apel Rusiei să pună capăt ocupaţiei şi tentativelor de anexare a Crimeii, precum şi să oprească orice sprijin acordat separatiştilor din estul Ucrainei”, a declarat preşedintele Barack Obama.

Pe lângă sancţiunile adoptate de administraţia americană prezidenţială, Trezoreria Statelor Unite a precizat că a adăugat pe lista neagră 20 de lideri separatişti din estul Ucrainei.

Mai mult decât atât, Canada a anunţat că interzice accesul pe teritoriul său pentru mai mulţi membri ai parlamentului rus, precum şi pentru o serie de lideri separatişti din aşa-numita „Republică Doneţk”.

„Canada nu va accepta ocuparea ilegală a Crimeei şi activitatea militară persistentă şi provocatoare desfăşurată în estul Ucrainei”, a declarat premierul canadian, Stephen Harper.

De asemenea, Canada a impus restricţii pentru exportul către Rusia de tehnologii legate de exploatarea şi extracţia petrolului in Arctica şi la adâncime, precum şi a petrolului de şist.

Uniunea Europeană a adoptat, joi, noi sancţiuni economice care vizează peninsula Crimeea, prin care interzice toate investiţiile, serviciile şi schimburile comerciale cu această regiune

Săptămâna aceasta, Ministerul rus de Externe a precizat că Rusia va fi profund dezamagită dacă Statele Unite vor adopta noi sancţiuni împotriva Moscovei. „Acţiunile ostile ale Washingtonului nu vor rămâne fără răspuns”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.


Citeşte şi:

Ministrul german de Externe se teme că noile sancţiuni ar putea destabiliza Rusia

Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei nu au ca obiectiv distrugerea economiei ruse, însă adoptarea unor noi măsuri punitive ar putea destabiliza Federaţia Rusă, este de părere ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, potrivit Reuters.

Donald Tusk: Este nevoie de o strategie pe termen lung în privinţa Rusiei

Uniunea Europeană are nevoie de o strategie pe termen lung în privinţa Rusiei, în loc doar să reacţioneze la evenimente, a declarat noul lider al UE. Tusk a adăugat că a fost „foarte mişcat“ de discuţiile liderilor privind criza din Ucraina şi de unitatea ideilor din cadrul summitului.

Rusia cu spatele la zid

Poate încă nu deplin, poate încă nu ajunsă la gradul maxim de disperare, poate încă nu privată de toate căile de conectare economică cu exteriorul, dar aceasta este perspectiva imediată şi, în orice caz, sub acest semn se va deschide relaţia lumii cu Federaţia Rusă la început de 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite