Spania: Ciocniri între protestatari şi poliţie în Catalonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Protestatarii din Barcelona s-au confruntat cu poliţia după ce Curtea Supremă a luat noi măsuri împotriva separatiştilor, hotărând reţinerea a cinci lideri catalani, precum şi judecarea pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau desconsiderarea statului a altor 25, scrie BBC.

Peste 20 de persoane au fost rănite după ce poliţia a folosit bastoanele pentru a dispersa protestatarii din zona clădirilor federale din Barcelona.

Au avut loc demonstraţii şi în alte părţi ale Cataloniei.

Protestele de vineri au fost organizate de o grupare separatistă înainte ca decizia Curţii să fie anunţată. Dar hotărârea a inflamat spiritele iar mulţimea a încercat să treacă de cordoanele poliţiei care protejau clădirile guvernului spaniol din Barcelona.

Protestatarii au fluturat steaguri şi au scandat slogane pro-independenţă iar unii dintre ei au ars poze cu judecătorul Curţii Supreme şi cu regele Spaniei.

Situaţia a devenit violentă când unii protestatari au încercat să treacă de barajele poliţiei.

O adunare mai paşnică a avut loc în Piaţa Catalonia, în centrul Barcelonei. Un protestatar aflat acolo a spus: „Sunt două milioane de oameni care vor să părăsească Spania şi nu ne pot pune pe toţi în închisoare”.

Televiziunile catalane au prezentat imagini de la  proteste care au avut loc şi în alte părţii ale regiunii, printre care şi oraşele Vic şi Tarragona.

CE ÎI NEMULŢUMEŞTE PE PROTESTATARI?

Curtea Supremă a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau desconsiderarea statului. Condamnările ar putea ajunge până la 30 de ani de închisoare.

De asemenea, Curtea a decis că alţi cinci lideri catalani să fie reţinuţi fără posibilitate de eliberare pe  cauţiune până la procesul privind implicarea lor în referendumul din octombrie.

Printre cei reţinuţi se află şi Jordi Turull care urma să ia parte la un vot în parlamentul catalan sâmbătă pentru a decide cine va fi noul preşedinte regional.

Alţi separatişti se aflau deja în custodia autorităţilor sau sunt în exil în afara ţării.

Hotărârea de vineri a Curţii Supreme din Madrid este considerată cea mai dură provocare de până acum pentru mişcarea de independenţă. Aproape toată conducerea are în acest moment probleme legale.

REACŢII

Partidul Democrat Catalan European, organizaţie separatistă, a condamnat decizia Curţii şi a cerut eliberarea tuturor celor aflaţi în închisoare.

Deşi votul din Parlament pentru a se alege noul conducător nu mai poate avea loc, Roger Torrent, actualul preşedinte al Parlamentului, a spus că va folosi sesiunea pentru a citi un comunicat în susţinerea celor doi.

După referendum, guvernul de la Madrid a dizolvat guvernul regional al Cataloniei şi a convocat noi alegeri care au fost câştigate de partidele pro-independenţă.

Cu toate acestea, un sondaj publicat de Centrul Catalan pentru Studii de Opinie sugerează că susţinerea faţă de independenţă a scăzut semnificativ, iar majoritatea catalanilor se opun acum ideii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite