Soluţia turcească la criza refugiaţilor, „o afacere murdară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german şi-a oferit susţinerea pentru grăbirea aderării Turciei la UE, la schimb pentru cooperarea Ankarei în combaterea celei mai mari crize a refugiaţilor pe care o cunoaşte Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Călătoria în Turcia a cancelarului german Angela Merkel a fost văzută ca o încercare de a combate criza refugiaţilor care au luat cu asalt Europa în general şi Germania, în special, în acest an. Analiştii germani au descris vizita în Turcia drept cea mai importantă pentru cancelar, de la preluarea puterii, în 2005, notează „The Independent“.

Liderul german a avut întrevederi cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Ahmet Davutoglu, în speranţa că va obţine ajutorul Turciei în întărirea zonei-tampon din regiune pentru a încetini valul de refugiaţi de război din Siria şi Afganistan. Merkel a spus că, la schimb, Germania ar putea accelera procesul în care cetăţenii turci care doresc să viziteze Europa să nu mai aibă nevoie de viză. Cancelarul a promis să insiste şi pe negocierile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Cred că ne-am folosit de criza pe care o îndurăm să obţinem o cooperare mai strânsă pe multe probleme“, a declarat Merkel după întâlnire. Mai devreme luna aceasta, Angela Merkel şi-a accentuat opoziţia privind aderarea Turciei la UE, dar între timp a fost foarte criticată, pe plan intern, privind gestionarea crizei refugiaţilor. 

„Dacă nu reuşiţi fără Turcia, de ce n-o primiţi în UE?“

La schimb, Turcia a promis să primească migranţii trimişi înapoi de UE. „Prioritatea noastră este să împiedicăm migrarea ilegală şi să reducem numărul oamenilor care ne trec graniţa. În această privinţă, am avut o negociere fructuoasă cu UE“, a declarat premierul turc.

Cancelarul şi-a descris vizita în Turcia ca fiind „datoria mea blestemată“. În acest moment, în Turcia, locuiesc două milioane de refugiaţi. „Vrem să creăm condiţii în care refugiaţii să stea mai aproape de ţara lor“, a spus Merkel.

Cancelarul german a sperat să convingă Turcia să fie de acord cu controlul frontierelor, în special la graniţa maritimă cu Grecia, în efortul de a încetini numărul de refugiaţi care intră în Uniunea Europeană. În schimb, liderii UE au promis trei miliarde de euro Turciei, dar şi o recunoaştere mai mare pe plan internaţional şi, în final, statutul de membru UE. „Dacă nu reuşiţi fără Turcia, de ce nu primiţi Turcia în UE?“, a spus preşedintele Erdogan în faţa oficialilor UE. Totuşi, Merkel a fost clară: încă nu este gata să accepte Turcia ca membru deplin.

„O afacere murdară“

Vizita Angelei Merkel în Turcia a fost plină de capcane potenţiale. În primul rând, această vizită a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale din Turcia, care vor avea loc pe 1 noiembrie, alegeri în care Erdogan şi partidul său vor neapărat să evite impresia că se vând Europei, scrie „The Independent“.

Şi în Germania există temeri că presiunea cauzată de criza refugiaţilor din Europa o poate obliga pe Merkel să încheie „o afacere murdară“ cu omologii săi turci, afacere pe care membrii partidului său şi mulţi alţi nemţi o condamnă. 

Cancelarul şi partidul său, creştin-democraţii, au susţinut până acum că se opun aderării Turciei din cauza problemelor cu drepturile omului pe care le are ţara. Un diplomat turc ar fi declarat că „nu poţi critica Turcia de luni până vineri, iar sâmbătă să vii şi să implori ajutorul ei“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite