Mărirea şi decăderea lui Berlusconi, politicianul care a marcat scena politică italiană în ultimele două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei. FOTO: Reuters
Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei. FOTO: Reuters

Încă de la debutul său pe scena politică din Italia în 1993, Silvio Berlusconi a fost urmărit de probleme juridice, iar în urmă cu o zi a primit o sentinţă finală într-un caz de fraudă fiscală, prima după 20 de ani în care a cheltuit sute de milioane de euro pentru a se apăra. Deşi a fost implicat în peste 100 de procese, Berlusconi nu şi-a pierdut influenţa politică, iar mulţi italieni încă mai cred că este victima conspiraţiilor rivalilor săi.

Mogulul media de 76 de ani a primit joi prima condamnare definitivă din partea unei instanţe din Italia, după ce majoritatea celorlalte acuzaţii au fost anulate după expirarea termenului de prescripţie.

Născut pe 29 septembrie 1936, Berlusconi şi-a început cariera vânzând aspiratoare şi şi-a construit o reputaţie de cântăreţ în cluburile de noapte şi pe vasele de croazieră. Însă în 1961 a absolvit Dreptul şi a pus bazele primei sale firme, Edilnord, în domeniul construcţiilor.

Zece ani mai târziu a lansat în Milano un post local de televiziune, Telemilano, care formează astăzi cel mai mare imperiu media din Italia. Mediaset controlează astăzi cele mai mari trei posturi TV private din ţară, iar Berlusconi este unul dintre cei mai bogaţi italieni.

Acesta este şi patronul clubului de fotbal AC Milan, unul dintre cele mai puternice din ţară şi din Europa. Mogulul controlează zeci de alte afaceri reunite sub umbrela Fininvest Holding. El şi familia lui au adunat o avere de aproximativ 7 miliarde de euro, potrivit revistei „Forbes”.

Berlusconi, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul Rubygate


Debutul carierei politice

În 1993, Berlusconi se reinventează şi decide să se implice în politică. Fondează propriul partid pe care îl numeşte Forza Italia, inspirându-se din imnul cântat de fanii AC Milan. Ascensiunea sa este fulminantă şi devine prim-ministru după numai un an, formând o coaliţie cu Aliaţa Naţională şi Liga Nordului.

Italienii au sperat că nou-venitul pe scena politică se va folosi de experinţa din afaceri şi va revitaliza economia naţională. Mai mult, conaţionalii lui îi cereau să rezolve probleme de corupţie care au accentuat instabilitatea Italiei în ultimul deceniu.

Însă neînţelegerile dintre cei trei parteneri de coaliţie nu au putut fi depăşite, iar guvernul s-a dizolvat după numai şase luni de la formare. La rezultatul evenimentelor au contribuit şi acuzaţiile de fraudă aduse de Instanţa din Milano.

Berlusconi a fost suspectat de mituirea Fiscului, în 1994, fiind găsit vinovat şi condamnat la 33 de luni de închisoare. Însă este achitat în 2000 în urma unui recurs, când unora dintre acuzaţii le-a expirat termenului de prescripţie.

Sunt, fără îndoială, persoana cea mai persecutată din istoria lumii şi a omenirii Silvio Berlusconi

Anul 1995 a fost unul deosebit de turbulent pentru Berlusconi, marcat de numeroase procese. Este acuzat că a cumpărat un jucător pentru clubul AC Milan folosindu-se de banii dintr-un fond auxiliar obţinut din activităţi corupte. Cazul a expirat în 2002, datorită unei legi aprobate de parlament cu ajutorul majorităţii coaliţiei sale.

Este acuzat de fraudă fiscală atunci când şi-a cumpărat o vilă de lux din apropiere de Milano, însă este achitat încă o dată din cauza expirării termenelor de prescripţie. Berlusconi este acuzat din nou de fraudă în cazul cumpărării unei companii de producţie de film, Medusa, şi este condamnat la 16 luni de închisoare, dar face recurs şi este achitat în 2000. În acelaşi an, magnatul mai este acuzat că a finanţat în mod ilegal un partid politic cu ajutorul unui fond off-shore, All Iberian, şi este condamnat la 28 luni de închisoare, dar este achitat în 1999 după expirarea termenelor de prescripţie.

În 1996 suferă şi o înfrângere politică, pierzând alegerile în faţa lui Romano Prodi din partidul de stânga Demmocraţia Creştină. Din nou, este acuzat de fraudă fiscală într-un alt caz în care este implicată compania All Iberian, dar este achitat în 2005.

În 1998 este acuzat că i-a mituit judecători pentru a sprijini interesele companiilor sale, dar scapă de urmărirea penală în 2007. Trei ani mai târziu, ascensiunea politică a lui Berlusconi atinge un nou maxim şi revine în fruntea guvernului, alături de aceiaşi parteneri de coaliţie din 1994.

Carieră asemena unui carusel

După ce a condus cel mai logeviv guvern de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost încă o dată înfrânt de Prodi la următoarele alegeri, în 2006. Revine însă în 2008, având în spatele lui un partid cu un nou nume, Poporul Libertăţii (PDL).

În 2009, Berlusconi estima că în utlimii 20 de ani s-a prezentat de 2.500 de ori în faţa Instanţelor, fiind implicat în 106 de procese, şi că a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a se apăra.

În 2011 îşi pierde susţinerea politică, iar tensiune cresc pe fondul datoriilor naţionale tot mai mari. Decide să demisioneze, pierzându-şi majoritatea parlamentară. În acelaşi an este este acuzat de fraude fiscale în cazul Mediaset şi este condamnat la patru ani de închisoare, pedeapsă redusă ulterior la un an şi o interdicţie de cinci de la ocuparea posturilor publice.  Berlusconi face recurs şi după şapte ani de audieri, judecătorii îl condamnă definitiv la patru ani de închisoare, dar cel mai probabil va fi reţinut la domiciliu, din cauza vârstei înaintate.

Anul acesta, în martie, miliardarul este condamnat la un an de închisoare pentru că a publicat o înregistrare a poliţiei cu scopul de a ataca un rival politic. Din nou, magnatul face recurs. Două luni mai târziu, Berlusconi este acuzat din nou că a mituit un senator de stânga pentru a-l îndepărta de la putere de Romano Prodi, atunci când era premier în 2008. Cazul urmează să fie judecat în instanţă.

Nu sunt un sfânt, cu toţii ştiţi asta Silvio Berlusconi

Luptele politice ale lui Berlusconi au fost piperate de o serie de evenimente promiscue. Politicianul este recunoscut pentru desele sale remarci în public cu tentă misogină, dar şi pentru viaţa sa amoroasă intens discutată. Reporterii au scris despre celebrele sale petreceri „bunga bunga” organizate la vila sa de lângă Milano, unde erau invitaţi prieteni şi animatoare sau chiar prostituate.

Iar în iunie 2013 Instanţa din Milano îl condamnă la şapte ani de închisoare pentru că a abuzat de influenţa de premier şi pentru că a plătit o minoră pentru a întreţine relaţii sexuale cu el, în scandalul numit de presă Rubygate. Berlusconi a făcut apel la decizia judecătorilor, urmând să fie luată o decizie definitivă după epuizarea tuturor căilor de recurs.

Însă toate aceste scandaluri politice şi personale nu i-au îndepărtat susţinătorii, care îl deplâng drept o victimă a conspiraţiilor rivalilor politici de stânga. Mai mult, miliardarul nu a renunţat la aspiraţiile sale de putere, fiind încă o dată în echipa guvernamentală drept liderul celui de-al doilea partid de coaliţie.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite