Serviciile secrete ucrainene au dejucat o acţiune de destabilizare a Odessei. Lupte pe aeroportul din Doneţk şi în suburbiile Luganskului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Sindicatelor din Odessa, locul unde la începutul lunii mai au murit peste 40 de oameni FOTO Mircea Barbu
Casa Sindicatelor din Odessa, locul unde la începutul lunii mai au murit peste 40 de oameni FOTO Mircea Barbu

O grup diversionist format din 50 de persoane a fost reţinut de Serviciul de Securitate ucrainean pe motiv că pregăteau o operaţiune masivă pentru a destabiliza situaţia în regiunea Odessa. Ofensiva „antiteroristă“ din estul Ucrainei continuă. Blindatele ucrainene au ajuns la 20 de kilometri de Doneţk.

Din grupul conspirativ făceau parte 50 de oameni, fiecare dintre care avea un rol bine stabilit şi era condus de un cetăţean rus, Aleksander Iakimenko, ajutat de un cetăţean al ucrainean, Iuri Trofimov.  

Şefii grupării au fost arestaţi având asupra lor un plan de luare cu asalt a clădirilor administrative importante din Odessa, cu scopul de a proclama "Republica Populară Odessa".

Diversionştii aşteptatu ordinul de la Moscova pentru a demara operaţiunea de sabotare a infrastructurii de a instiga populaţia împotriva oficialilor guvernamentali , scrie presa ucraineană.

În timpul percheziţiilor, au fost găsite hărţi topografice detaliate ale zonei, cu amplasarea unităţilor militare şi strategice, date despre sistemul acestora de securitate. De asemenea, au fost găsite manuale de spionaj tipărite în Rusia, liste ale oamenilor din grup cu pseudonime şi instrucţiunile fiecăruia.

Printre lucrurile găsite se mai numără o listă de cheltuieli, chitanţe şi alte documente ce arată că banii au venit din Rusia. A fost confiscat şi un arsenal de arme de luptă şi muniţie.

Zielele trecute, un activist ucrainean, citat de Novîi Reghion, declara că în Odessa au fost trimişi 300 de diversionişti care au fost cazaţi în sanatoriile din localitate. Toto el susţinea că Rusia concentrează trupe în regiunea transnistreană. Acesta preciza că, pe teritoriile unde anterior era dislocată fosta Armată a 14-a sunt repartizaţi 8 000 de luptători cu pregătire specială, pentru a împiedica desfăşurarea protestelor paşnice. De asemenea, în localitate sunt tancuri şi blindate, iar mai multe lansatoare de rachete Grad sunt acoperite cu prelată.

Luna trecută, deputatul ucrainean Ghenadi Moskal declara că Rusia doreşte să alipească Odessa la regiunea transnistreană. „În Transnistria sunt formate toate organele de conducere. Ei dispun de parlament, preşedinţie, guvern. Rămâne doar de unit aceste regiuni. Le-am spus celor din Odessa că nu e cazul să se relaxeze pentru că acolo există acest context geopolitic", a subliniat oficialul.

La începutul lunii mai peste 40 de persoane au murit în urma violenţe izbucnite în oraşul ucrainean Odessa, între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev.

Blindatele armatei ucrainene, la 20 de kilometri de Doneţk

Lupte au început în zona aeroportului din Doneţk şi în suburbiile Luganskului. Primăria din Doneţk a cerut populaţiei să nu-şi părăsească casele, informează site-ul consiliului local. La Lugansk au loc ciocniri între militarii ucraineni şi forţele de autoapărare, potrivit site-ului Consiliului din Lugansk care cere localnicilor să-şi limiteze deplasarea în oraş, să nu părăsească locuinţele doar în caz de mare necesitate şi să evite locurile în care au loc ciocniri armate.

În acest timp, lumpetele continuă pentru cucerirea celor două oraşe impoertnate din estul Ucraienei din mâinile separatiştilor: Lugansk şi Doneţk. Un grup de blindate şi tancuri ale armatei ucrainene a luat poziţie la 23 de kilometri sud de Doneţk, oraş situat în estul Ucrainei şi controlat de rebelii proruşi, relatează jurnaliştii AFP.

O coloană de tancuri, blindate şi camioane, lungă de un kilometru şi jumătate, a ajuns cu o zi înainte de la Mariupol, fără luptă, înainte de a se dispersa către mai multe locuri, au declarat pentru AFP militari ucraineni, în timp ce excavatoarele săpau tranşee în apropiere de satul Olenivka. Forţele armate ucrainene încearcă să încercuiască cele două fiefuri ale insurgenţilor, Doneţk şi Lugansk.

Jurnaliştii AFP au relatat, de asemenea, despre prezenţa unui tanc şi a două blindate de infanterie de tip BMP de fabricaţie rusă aflate pe un drum, în spatele tranşeelor. Un tanc antiaerian şi un grup mai important de blindate şi camioane se aflau în aceeaşi zonă, potrivit jurnaliştilor AFP.

Forţele ucrainene au preluat în ultimele zile controlul asupra mai multor oraşe, printre care Slaviansk, iar Kievul a anunţat impunerea unei blocade la Doneţk şi Lugansk.

Preşedintele Petro Poroşenko şi alţi oficiali ucraineni au declarat că au ordonat ca operaţiunile împotriva rebelilor să nu provoace victime în rândul civililor, însă, potrivit unor mărturii, unele tiruri atribuite armatei ucrainene au atins cartiere rezidenţiale din Lugansk

Kievul propune separatiştilor negocieri prin Skype

 Guvernul ucrainean a sugerat joi să se folosească Skype în vederea relansării negocierilor Grupului de contact cu privire la conflictul cu rebeli proruşi în estul ţării, recunoscând totodată că această idee nu se bucură de prea mult succes, relatează AFP.

Aceste negocieri - puternic încurajate de către europeni şi Rusia şi care reunesc în Ucraina Rusia şi OSCE, cu participarea insurgenţilor - s-au blocat din cauza alegerii locului. Oraşul Doneţk - propus de către rebeli - a fost respins de Kiev din motive de securitate, un stat UE a fost respins ca inacceptabil tot de către insurgenţi, deoarece liderii lor sunt vizaţi de interdicţii cu privire la eliberarea vizelor de călătorie în cadrul sancţiunilor, iar oraşul Minsk, capitala Belarusului, nu a fost acceptat nici el.

"Am avansat o idee. Dacă se dovedeşte imposibil să ne întâlnim personal, în contextul în care trăim într-o lume modernă, de ce să nu începem să vorbim printr-o videoconferinţă pe Skype", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin într-o conferinţă de presă. "Dar nici aşa nu merge", a adăugat el imediat, fără să precizeze cine se opune acestei idei. Data următoarei runde de negocieri nu a fost stabilită încă, a precizat ministrul.

Într-o reuniune a miniştrilor de Externe ucrainean, rus, francez şi german, săptămâna trecută, la Berlin, participanţii s-au pus de acord să aibă loc o reuniune a Grupului de contact. În urma unor consultări dificile, acesta s-a reunit duminică, la Kiev, dar fără separatişti şi fără să conducă la un rezultat concret.

Negocierile sunt blocate din cauza unei divergenţe de fond. Moscova şi europenii - într-o măsură mai mică ar vrea să se avanseze rapid către un nou armistiţiu, în timp ce Kievul, invocând eşecul armistiţiului care a expirat pe 30 iunie, pune condiţii pe care Rusia şi separatiştii refuză să le analizeze.

Joi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, despre situaţia din Ucraina, informează site-ul Kremlinului.

„Liderii celor trei state s-au pronunţat pentru încetarea focului şi convocarea unei reuniuni la care să participe reprezentanţii regiunilor protestatare. S-a convenit în privinţa continuării contactelor în legătură cu problema ucraineană”, se spune în comunicat.


 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite