UPDATE Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva. Kievul promite autonomie pentru regiunile proruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina, relatează BBC News online.

UPDATE 18.50 Guvernul intemar de la Kiev promite o amplă descentralizare şi acordarea unui „statut special” limbii ruse pe teritoriul Ucrainei, în scopul detensionării situaţiei din estul ţării.

„Guvernul ucrainean este pregătit să adopte o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. (...) Vom acorda un statut special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

„Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale”, a continuat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei. „Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Oficialul a adăugat că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării, fără să fie în detrimentul identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.

UPDATE 14.45 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că îşi va intensifica operaţiunile în oraşul Harkov şi împrejurimile sale, prin realizarea unor controale asupra vehiculelor, pentru identificarea armelor, muniţiei sau explozibilului introdus ilegal.

Reprezentanţii SBU au declarat că în zona Doneţk, forţele de securitate încearcă să realizeze un cordon între populaţia civilă şi separatişti.

Serviciul de Securitate din Ucraina a declarat că va continua să reţină oameni care intră în ţară cu sume foarte mari de bani sau echipament militar.

Joi, personalul din gara Melitopol a găsit într-un sac cu rufe murdare 245 de cartuşe de calibru diferit şi substanţe explozibile.

Vameşii din Odessa au reţinut ieri trei cutii pline cu grenade, aflate într-un autobuz care venea din Transnistria. 


UPDATE 14.20 Şeful Guvernului de la Kiev a declarat în faţa Radei că „autorităţile ucrainene nu au aşteptări prea mari“ de la acordul semnat cu o zi în urmă la Geneva de Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru dezamorsarea crizei din ţara sa

„Rusia s-a văzut obligată să semneze declaraţia şi să condamne extremismul... Semnând declaraţia, Rusia a cerut „manifestanţilor paşnici“, dotaţi cu pistoale-mitralieră Kalaşnikov şi cu rachete antiaeriene portabile, să se dezarmeze şi să predea armele“, a mai spus premierul ucrainean.


UPDATE 13:20 Separatiştii din autoproclamata Republică Doneţk au avertizat că nu se simt obligaţi să respecte acordul încheiat joi la Geneva, considerând că „nu a fost semnat în numele” lor. Aceştia au anunţat că îşi păstrează intenţia de a organiza referendumul privind autonomia, relatează AFP.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul încheiat joi seara la Geneva, însă autorităţile proeuropene de la Kiev „trebuie, mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat”, a declarat Denis Puşilin, unul dintre miniştrii autoproclamaţi ai GuveRnului acestei republici nerecunoscute.


Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, care au proclamat „Republica Populară Doneţk" în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este „ilegitim", iar militanţii vor evacua instituţiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona.

De altfel, situaţia rămâne tensionată vineri în estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri "în etape" pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe.

Participanţii la reuniunea de la Geneva au stabilit, de asemenea, să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate şi la evacuarea clădirilor ocupate. 

„Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, pieţele şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate", se arată în document.

Totodată, acesta prevede o amnistie pentru cei care vor respecta dispoziţiile acordului, cu excepţia celor care „se fac vinovaţi de crime capitale".

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va ajuta autorităţile ucrainene să pună în aplicare aceste măsuri.

Preşedintele Barack Obama a declarat că nu are nicio certitudine că acordul încheiat la Geneva va permite o detensionare în teren şi a avertizat că alte sancţiuni americane şi europene împotriva Moscovei ar putea fi luate în caz de impas.

Pe aceeaşi temă:

Lavrov: Am ajuns la un acord privind Ucraina. Kerry: Trebuie să vedem acţiuni, nu vorbe Ministrul de Externe al Rusiei a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după încheierea discuţiilor de la Geneva privind criza ucraineană, că „s-a ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei“. Lavrov susţine că cei patru participanţi, Ucraina, Rusia, UE şi SUA, au fost de acord ca „grupurile ilegale să fie dezarmate“.

Modelul Războiului Rece: armate în teren, negocieri la Geneva Se reinstaurează, rapid şi sigur, un climat de nou Război Rece. Actorii aduc în faţă din ce în ce mai multe elemente militare credibile pentru a încerca să-şi disuadeze oponenţii în a merge mai departe, ridicând mizele negocierii prin ameninţarea de acum foarte puţin voalată cu folosirea forţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite