Semne că ruşii s-au instalat în oraşe ocupate din sud: „Suntem într-o fază de tranziţie, de la Ucraina la Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii AFP au călătorit în oraşele Berdiansk şi Melitopol din sudul Ucrainei, ca parte a unui tur de presă organizat de armata rusă. Trupele ruse s-au instalat în ambele administraţii ruseşti, relatează Moscow Times.

Steagul Victoriei ]n Mariupol FOTO EPA/SERGEI ILNITSKY/TASS
Steagul Victoriei ]n Mariupol FOTO EPA/SERGEI ILNITSKY/TASS

Forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului port la Marea Azov Berdiansk în primele zile ale campaniei militare. De atunci Berdiansk a fost izolat de restul Ucrainei, în timp ce luptele au continuat în alte părţi ale țării, în est şi în sud.

În oraşele Berdiansk şi Melitopol, forţele ruse au instalat administraţii locale ce au primit sarcina de a readuce viaţa la normalitate pentru a-şi asigura cooperarea locuitorilor.

„Suntem într-o fază de tranziţie, de la Ucraina la Rusia. Ne vedem viitorul alături de Rusia”, spune  Alexandr Saulenko, şeful noii administraţii, care spune că deja se lucrează la măsuri precum plata salariilor şi pensiilor în ruble în loc de grivne. Iar atunci când nu vor mai fi fonduri, „vom apela la ajutorul Rusiei”, spune el.

Un oraş cu păreri împărţite

În piaţa Victoriei din centrul orașului este agăţat un banner comunist şi se aud cântece patriotice din era sovietică din boxele unui camion militar. În oraş sunt şi drapele ruseşti.

Jurnaliştii AFP nu au văzut lupte sau distrugeri masive în cele două oraşe precum în Mariupol aflat la câţiva zeci de kilometri depărtare de Berdiansk. 

„Toţi soldaţii ucraineni au părăsit oraşul” înainte de sosirea efectivelor ruse, spune Svetlana Klimova, 38 de ani, fostă angajată la o benzinărie din Berdiansk.

Dacă ar fi rămas aici, ar fi fost ca în Mariupol”, spune femeia.

Dacă unii s-au arătat uşuraţi că nu au avut soarta Mariupol, alţii nu şi-au ascuns entuziasmul faţă de prezenţa trupelor ruse.

„Când am auzit de [sosirea] ruşilor am fost atât de fericit că mi-au dat lacrimilie”, spune Valeri Berdnik, un fost docher în vârstă de 72 de ani, adăugând că, în opinia lui, şi alte oraşe din Ucraina, precum Zaporojie şi Harkov, „ar trebui să devină ruseşti”.

Soldaţii ruşi fac patrule şi mai trag cu urechea la interviuri, astfel că probabil e de aşteptat ca mulţi să nu-şi arate deschis opoziţia faţă de prezenţa lor. Dar în Berdiansk mai sunt între 60.000 şi 70.000 de oameni din circa 100.000 anterior, un indiciu că nu toţi locuitorii au fost la fel de bucuroşi să-i întâmpine pe ruşi.

În ceea ce priveşte Melitopol, „oraşul este împărţit”, spune Elena, o profesoară de gimnaziu în vârstă de 38 de ani.

Unii sunt bucuroşi, alţii critică situaţia”, spune femeia.

În martie, primarul oraşului, Ivan Fedorov, a fost răpit şi eliberat după câteva zile de detenţie, timp în care a fost interogat, iar la începutul ocupaţiei în oraş au existat demonstraţii. Acum acestea s-au oprit, lămureşte un alt rezident din Melitopol.

Toţi au în minte ce s-a întâmplat în Mariupol. Olga Cernenko, 50 de ani, a venit în Berdiansk din Mariupol. A fugit la sfârşitul lunii martie, iar acum locuieşte într-un centru de tineret din perioada comunistă, unde la televizorul din spaţiul comun rulează nonstop ştiri din Rusia.

Speră să „revină acasă până în toamnă” dacă ruşii reuşesc să preia controlul total în Mariupol. În viziunea sa, Berdiansk a făcut ce trebuie „predându-se fără luptă”.

Dacă vrem să salvăm vieţile oamenilor, nu putem lupta în oraşe”, spune ea.

În ambele oraşe pare să fie pace şi calm, însă cozile lungi din faţa băncilor şi caselor de schimb amintesc de faptul că situaţia este încă departe de normalitate.

Nu există numerar, ATM-urile nu merg”, spune  Klimova, care vrea să spere că „Rusia va veni în ajutor cu plata beneficiilor şi pensiilor”.

De altfel este ceea ce încearcă şi autorităţile care au preluat oraşul - să îi atragă pe locuitori de partea lor prin promisiunea întoarcerii la normalitate.

În Melitopol, jurnaliştii au fost invitaţi la inaugurarea unui patinoar, unde au şi apărut câţiva oameni pe patine, dispărând însă repede imediat ce s-au oprit camerele.

În Berdiansk, s-au deschis din nou oficiile de stare civilă şi au avut loc deja primele cununii, după o lună.

Un avion militar rus a apărut deasupra Berdiansk, dar nimeni nu s-a alarmat. 

Nimic pentru care să-ţi faci griji”, a spus o femeie în vârstă care stătea pe o bancă într-o mică piaţă într-o după-amiază însorită de weekend. — „Este de-al nostru”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite