MAE rus lansează noi acuzaţii la adresa Israelului: „Mercenari israelieni luptă alături de Batalionul Azov” în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus FOTO Arhivă
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus FOTO Arhivă

„Mercenari israelieni” luptă în Ucraina alături de Batalionul Azov, pe care Moscova îl descrie drept „nazist” şi susţine că a comis atrocităţi în Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Moscova intensifică astfel disputa cauzată de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a afirmat că Adolf Hitler avea „sânge de evreu”, relatează Le Figaro.

„Voi spune ceva ce care politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenari israelieni luptă alături de militanţii din Azov”, a declarat Maria Zaharova într-un interviu pentru postul de radio Sputnik.

Fondat în 2014 de militanţi de extremă dreaptă înainte de a fi integrat în forţele regulate, Batalionul Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai forţelor ruse în războiului declanşat de Rusia în Ucraina în luna februarie.

Membrii săi, împreună cu alţi luptători ucraineni, au refuzat în special să depună armele în oraşul portuar asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), unde ultimii apărători ai oraşului se află în oţelăria Azovstal. Forţele ruse au lansat un atac asupra Azovstalului marţi.

Membrii Batalionului Azov sunt priviţi ca nişte eroi de către ucraineni, dar, pe de altă parte, Rusia îi prezintă drept „fascişti” şi „nazişti” care comit atrocităţi.

Afirmaţia Mariei Zaharova potrivit căreia israelienii luptă alături de ucraineni împotriva Rusiei intensifică disputa dintre Israel şi Rusia, care a luat naştere după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, duminică, că Adolf Hitler, avea „sânge de evreu”, o teorie infirmată de istorici. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are origini evreieşti.

Remarcile şefului diplomaţiei ruse au înfuriat Israelul, numindu-le „scandaloase şi de neiertat”, precum şi „o eroare istorică îngrozitoare”.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a mai acuzat Israelul că „sprijină regimul neo-nazist de la Kiev şi alimentează antisemitismul”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite