Mesajul de suflet prin care o profesoară britanică ce a lucrat în România ne ia apărarea în presa din Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari traversând Londra în cadrul unui manifest împotriva exploatării muncitorilor imigranţi. FOTO: Getty Images
Protestatari traversând Londra în cadrul unui manifest împotriva exploatării muncitorilor imigranţi. FOTO: Getty Images

Scrisoarea profesoarei britanice Jade Bradley, publicată de cotidianul „The Scotsman”, vorbeşte despre problema imigranţilor români şi bulgari care ar putea ajunge în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi cum îi vede ea pe români după ce a predat timp de un an în ţara noastră.

Profesoara Jade Bradley a povestit despre experienţa sa de acum zece ani în România, când a avut ocazia să predea într-un liceu de stat. Britanica s-a aflat în faţa unor liceeni „inteligenţi, majoritatea din clasa de mijloc”, şi le-a predat în calitate de profesor începător, potrivit scrisorii sale.

Bradley a fost plătită de statul român la fel ca oricare alt profesor la acelaşi nivel, adică echivalentul a 40 de lire sterline. Liceul i-a asigurat plata chiriei şi a cheltuielilor garsonierei, însă femeia a trebuit să se descurce cu un salariu incomparabil mai mic decât cel din ţara natală.

Cu toate acestea, britanica era conştientă  că niciunul dintre colegii ei nu erau aşa privilegiaţi precum ea. Ştia că profesorii români trebuiau să-şi plătească propriile cheltuieli, iar unii dintre ei erau nevoiţi să locuiască în continuare sub acelaşi acoperiş cu părinţii.

„Nu am simţit niciodată vor să plec acasă, să încetez să le mai fur slujbele sau să nu mai beneficiez de sistemul naţional de sănătate. În schimb, am fost primită cu braţele deschise”, a scris britanica referindu-se la atitudinea românilor cu care a intrat în contact.

Profesoara şi-a reamintit amiciţia cu care au tratat-o colegii ei români, care o invitau adesea să cineze împreună cu familiile lor, înţelegând că nu îi este foarte uşor să se adapteze. Nu de puţine ori, Bradley s-a întors în garsoniera ei încărcată cu borcane cu dulceaţă, murături şi tocăniţă gătite de colegele ei.

Ridicarea restricţiilor de muncă şi valul de cerşetori

În continuarea scrisorii sale, profesoara critică una dintre publicaţiile britanice care a lansat o campanie „de prost gust” împotriva aşa-zisului nou val de imigranţi, acuzat că este pe punctul de a sufoca piaţa muncii din Marea Britanie. Bradley critică şi manipularea mass-media care a răspândit imagini doar cu romii cerşetori ajunşi în Regat, sugerând în mod fals că „toţi românii şi bulgarii sunt, de fapt, cerşetori”.

Este important de subliniat că această minoritate etnică nu este prezentă doar în România şi Bulgaria, ci există comunităţi şi în celelate ţări est-europene cum ar fi Cehia, Ungaria, Slovacia - ţări care beneficiază de drepturi depline pe piaţa muncii din Uniunea Europeană, după spusele britanicei.

În plus, restricţiile impuse de Marea Britanie nu dau posibilitatea oamenilor din ţările non-Schengen care vor să muncească să intre în legalitate. Tocmai de aceea, toţi cei care ar veni în Marea Britanie să cerşească sunt deja acolo, nu au nevoie neapărat de apartenenţa României la spaţul Schengen.

Însă în realitate imigranţii români şi bulgari care pot contribui la economia Marii Britanii fără să fie o povară pentru Sistemul Naţional de Sănătate se confruntă, în continuare, cu bariere birocratice. Pentru ei, „ridicarea restricţiilor le va da acces la o lume cu totul nouă. O lume de care noi, în calitate de posesori norocoşi ale paşapoartelor britanice, am profitat bucuroşi  mulţi ani”, a insistat Bradley.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

„Cruciada“ tabloidelor britanice împotriva românilor: îi cer premierului Cameron să nu ridice restricţiile de muncă

Cotidianul britanic Daily Express a lansat o petiţie prin care premierului David Cameron i se cere să menţină controlul asupra imigrării lucrătorilor români şi bulgari în Marea Britanie. Ediţia de astăzi a publicaţiei britanice se deschide cu un articol intitulat „Alăturaţi-vă cruciadei noastre… opriţi invazia imigranţilor europeni în Mare Britanie“.

ANALIZĂ Ţările unde pot învăţa cel mai bine copiii imigranţilor

O analiză publicată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că Australia, Canada, Israel şi SUA, state unde în jur de un sfert dintre studenţi provin din familii de imigranţi, oferă cele mai bune şanse de integrare în sistemul de educaţie pentru cei veniţi de peste hotare.

Campanie inedită în Marea Britanie: imigranţii ilegali, anunţati prin SMS să părăsească ţara

După controversata campanie „Go home or get arested“, guvernul de la Londra a trimis SMS-uri către aproape 40.000 de persoane suspectate de şedere ilegală pe teritoriul britanic pentru a le invita să se înregistreze şi, în caz de refuz, să părăsească ţara, au anunţat vineri surse din cadrul Ministerului de Interne, citate de AFP.

Ambasadorul Ion Jinga: „Vina de a fi român în Marea Britanie“

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a scris pentru ziarul britanic „The Telegraph” despre problemele zilnice cu care se confruntă imigranţii români stabiliţi în Marea Britanie, contribuabili la economia ţării şi care se remarcă prin profesionalismul muncii lor. Însă nimic nu pare să mai fie o garanţie în faţa atitudinii discriminatorii care s-a sedimentat în ultimul timp în conştiinţa colectivă a britanicilor.

Grecia şi Malta vor să împartă povara imigraţiei cu Europa

Grecia şi Malta şi-au exprimat, luni, dorinţa de a ajunge la o poziţie comună cu Spania, Italia şi Franţa pe tema imigranţilor, pentru ca Europa să „împartă povara" cu ele, relatează AFP.

INFOGRAFIE Europa, sub asediul imigranţilor

În Sicilia s-a decretat stare de urgenţă, după ce în ultimele zile sute de oameni din nordul Africii au încercat să ajungă pe insula italiană.

 

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite