Scoţia intenţionează să organizeze un al doilea referendum pentru independenţă

Scoţia intenţionează să organizeze un al doilea referendum pentru independenţă

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei

Al doilea referendum scoţian pentru independenţă pare de acum inevitabil, iar miniştrii britanici consideră că întrebarea este doar când se va ţine, scrie cotidianul britanic „Financial Times”. Relatarea vine la o zi după ce premierul scoţian Nicola Sturgeon declara că Scoţia ar putea ţine un al doilea referendum pe tema independenţei în toamna anului 2018, cu doar câteva luni înaintea probabilei ieşiri a Marii Britanii din UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 „Pare inevitabil şi nu cred că suntem în postura de a putea face ceva să oprim demersul“, a declarat pentru Financial Times o sursă ministerială apropiată discuţiilor ce au loc pe această temă în executivul condus de Theresa May.
 
O altă sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul a declarat pentru aceeaşi publicaţie că "singura dezbatere care va exista va viza doar data" când va avea loc referendumul. 
 
„Financial Times” scrie că guvernul de la Londra va căuta să obţină amânarea referendumului până după Brexit. Joi un nou sondaj de opinie sugera că sprijinul scoţienilor pentru independenţă ar fi în creştere uşoară. La referendumul din vară pe tema „Brexit” scoţienii au votat majoritar împotriva ieşirii Marii Britanii din UE.

Premierul scoţian Nocola Sturgeon a estimat că toamna lui 2018 ar fi un „calendar rezonabil“ pentru organizarea celui de-al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

Opinia premierului scoţian este că votul exprimat de britanici la referendumul din iunie 2016, când au decis ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, a schimbat climatul în Scoţia, unde situaţia stă acum cu totul altfel faţă de anul 2014, când s-a desfăşurat primul referendum privind independenţa Scoţiei. Cu acel prilej, 55% dintre scoţieni s-au pronunţat pentru rămânerea în interiorul Marii Britanii.

Deocamdată nu a fost luată o decizie privind referendumul. Conform actualelor prevederi constituţionale, un al doilea vot referitor la independenţa Scoţiei va trebui să fie aprobat de guvernul de la Londra. 
 
 În 2014, într-un referendum pe tema independenţei lor, scoţienii au decis cu scorul de 55-45 ca ţara lor să rămână parte a Marii Britanii.
citeste totul despre: