Scandal de spionaj la Paris. Un oficial din cadrul Senatului francez a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spionaj ca pe vremea Războiului Rece

Un funcţionar de rang înalt din cadrul Senatului francez a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în favoarea regimului dictatorial de la Phenian.

Oficialul, reţinut duminică seara, a fost plasat apoi în arest preventiv, în cadrul unei anchete deschise în martie de Parchetul din Paris cu privire la „culegere şi livrare de informaţii unei puteri străine, susceptibile să aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii“, a anunţat luni o sursă judiciară, notează France-Presse.

Funcţionarul, pe nume Benoît Quennedey, unul dintre administratorii Direcţiei de Arhitectură, Patrimoniu şi Grădini din cadrul Camerei superioare a Parlamentului francez, este interogat de către serviciile de informaţii, care încearcă să afle dacă acesta a „furnizat“ efectiv informaţii confidenţiale Coreei de Nord, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit realizatorilor emisiunii Quotidien difuzate de postul de televiziune TMC, unde a fost prezentat pentru prima dată cazul, biroul oficialului a fost percheziţionat de către poliţişti. 

Expert în probleme ce ţin de spaţiul coreean

Absolvent al Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA), Benoît Quennedey a scris mai multe lucrări despre Coreea de Nord. Preşedinte al Asociaţiei de prietenie franco-coreene, el a călătorit în multe rânduri în întreaga peninsulă coreeană din 2005, potrivit site-ului Editurii Delga, care i-a publicat cartea „Coreea de Nord, această necunoscută“.

În 2013, el a semnat un eseu despre economia regimului de la Phenian, intitulat „Economia Coreei de Nord, naşterea unui nou dragon asiatic“.

Condusă cu o mână de fier de Kim Jong-un, Coreea de Nord este vizată de mai mulţi ani de un adevărat „arsenal“ de sancţiuni economice occidentale, sancţiuni care urmăresc să determine regimul să renunţe la programul său de rachete nucleare.

Intervievat în august la RT France, o filială a Russia Today (RT), post apropiat Kremlinului, Quennedey, prezentat la acea vreme ca „expert în relaţii internaţionale“, a salutat încălzirea relaţiilor între Coreea de Nord şi Statele Unite, după ce Washingtonul a anunţat suspendarea operaţiunilor sale militare în Coreea de Sud. „Se creează condiţii ale încrederii în vederea angajării dialogului pe o cale bună“, declara el, potrivit unei înregistrări video postate pe YouTube.

Anunţul Washingtonului venise la scurt timp după summit-ul istoric din Singapore între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite