Scandal după scandal în Bulgaria, înainte de alegeri. SUA au impus sancţiuni pentru corupţie, ce va face UE?
0Bulgaria se clatină sub imense scandaluri de corupţie, ultimul dintre ele fiind unul în stilul Watergate, cu acuzaţii de interceptări ale politicienilor opoziţiei, unul dintre ei chiar un ministru al cabinetului interimar. În contextul în care doar SUA au intervenit cu sancţiuni şi UE nu pare dispusă să ia poziţie, alegerile pot fi un punct decisiv pentru detonarea corupţiei care a capturat statul şi sfârşitul erei Borisov, arată Politico.
„Scala este diferită acum şi va fi mai greu să bage sub preş probleme endemice de corupţie. Diferenţa este că despre aceste chestiuni discută acum oficiali din guvern ”, e de părere Dimitar Becev, analist politic şi cercetător la Atlantic Council.
Ce se întâmplă acum în Bulgaria e demn mai degrabă de scenariul unui film cu mafioţi de pe Netflix decât de o ţară din Uniunea Europeană aflată în preajma alegerilor anticipate.
SUA au dat primele un semnal când au sancţionat doi oligarhi şi zeci de companii pentru mită, de la tocmirea politicienilor pentru a evita cercetarea penală la interferenţă în alegeri. Trezoreria americană a descris „cea mai mare acţiune vizând corupţia de până acum” sub legea Magnitisky prin care SUA poate sancţiona oficiali care încalcă drepturile omului oriunde în lume
GERB, partidul premierului demisionar Borisov, care a dominat zece ani scena politică, a scăzut întrucâtva în sondaje în urma scandalului, dar nu există semnale clare privind direcţia în care vor merge voturile. Bulgaria poate începe o curăţare mai profundă - va depinde de alegeri. Deşi partidele tradiţionale sunt slăbite, au reţele puternice capabile să mobilizeze votanţii.
Într-o mişcare rară, după sancţiunile americane, administraţia bulgară a admis că trebuie acţionat împotriva oligarhilor, guvernul interimar de la Sofia înfiinţând o comisie care să facă lista entităţilor şi persoanelor conectate cu acele companii în ultimii cinci ani şi promiţând că rupe legăturile cu ele.
Intervenţia SUA este ruşinoasă atât pentru Sofia, cât şi pentru UE care se face în continuare că nu vede problemele statului de drept în Bulgaria - în timp ce opoziţia bulgară se plânge că fondurile europene ajung pe mâna oamenilor de afaceri apropiaţi de putere, scrie Politico.
Pe scena europeană, Borisov este un aliat loial al cancelarului Angela Merkel în Partidul Popular European, care a minimizat mita şi abuzarea de fonduri europene.
În mare, sondajele arată că alegerile vor fi strânse fără un câştigător clar - iar GERB este încă favorit cu 23%, în timp ce partidul populist anti-sistem al unui cântăreţ, ITN (Există un Astfel de Popor) are 20%, urmat de BSP cu 17%.
Sezonul scandalurilor
De la alegerile parlamentare din aprilie scandalurile se ţin lanţ în Bulgaria. Ar putea detona BERB dar Borisov s-a tot scuturat de ele. În luna mai, Atanas Atanasov de la partidul democrat antic-corupţie din Bulgaria anunţa că mai mult de 30 de politicieni ai opoziţiei au fost ascultaţi premergător alegerilor generale din aprilie. Lista acestora sau motivele interceptării nu au fost făcute publice - ministerul bulgar de externe Bioko Raşov a confirmat însă aceste afirmaţii şi, mai mult, a dezvăluit că însuşi premierul interimar Stefan Ianev a fost vizat de ele.
Un alt politician al opoziţiei a dat o cifră de trei ori mai mare susţinând că guvernul a început să asculte telefoane chiar din vara anului trecut, în timpul protestelor antiguvernementale. Acuzaţiile sunt acum investigate de procurorii bulgari - bulgarii nu au încredere în sistemul judiciar, poliţie şi serviciile de spionaj suspectate că ar fi întreţesute cu reţelele de corupţie.
„Acesta este doar un alt exemplu de politizare a informaţiilor şi a forţelor de ordine pentru a le folosi ca instrumente de represiune”, a declarat pentru Politico Hristo Ivanov, preşedintele partidului de opoziţie Da, Bulgaria.
GERB a răspuns cu acuzaţia că de fapt cabinetul interimar vrea să destructureze serviciile secrete care recent au demascat un cerc de spioni ruşi. De altfel sursa contrelor personale dintre preşedintele Rumen Radev, apropiat de socialişti, care şi ei au un istoric lung de corupţie, şi Borisov este apropierea acestuia de Rusia.
"Se pare că preşedintele Radev şi ministrul de interne Raşkov nu au putut ierta serviciul de informaţii pentru că a dat buzna peste un cerc de spionaj rus", a declarat Daniel Mitov, vicepreşedintele GERB, în cadrul unei informări de presă din mai. De asemenea, el a acuzat cabinetul interimar că este partizan şi că a fost pus în funcţie pentru a ajuta la realegerea lui Radev, pe care GERB l-a descris drept „pro-Kremlin”.
Svetoslav Ilciovski – unul din cei mai mari proprietari de pământ agricol şi producători de cereale din Bulgaria - a dat tonul dezvăluirilor când a susţinut că GERB controlează sectoarele economice şi miniştrii săi sunt nişte „marionete”.El a spus că a fost extorcat de sute de mii de euro şi a fost ameninţat cu un clip cu un om de afaceri abuzat în închisoare.
Ilciovski a mai spus că Borisov era plătit în lingouri de aur şi filmarea cu el dormind lângă o noptieră cu teancuri de bani şi lingouri a fost realizată de o prostituată.
Şi ca totul să fie şi mai de tot, ministrul interimar al economiei Kiril Petkov a spus a spus la televizor că Banca Bulgară de Dezvoltare care trebuie să finanţeze mai ales companii mici şi mijlocii a împărţit credite în valoare de aproape un miliard de leva (500 de milioane de euro) între doar opt companii. El a condamnat ulterior practica ca „scandaloasă” şi a iniţiat un audit privind alocarea împrumuturilor.
Punct de inflexiune?
Totuşi nu sunt indicii sigure că ţara ar fi aproape de punctul unui nou început - deşi sondajele arată o creştere a partidelor anti-corupţie şi anti-stabiliment, nu este suficientă pentru a spulbera vechea gardă. În plus, nu sunt semne iminente că UE va lua măsuri prea curând să oprească fondurile către Bulgaria.
„Nu mă aştept la vreo schimbare bruscă în poziţia Bruxelles-ului faţă de unul dintre cele mai corupte state membre ale UE. Acum, întrebarea este dacă statele membre puternice, precum Germania şi Franţa, vor lua în serios problemele mitelor Bulgariei”, a spus Becev, dar a adăugat că este sceptic cu privire la acest lucru: „Singura sancţiune eficientă care s-a dovedit că funcţionează este suspendarea fondurilor".
De când Bulgaria a aderat la UE în 2007, Bruxelles i-au suspendate fondurile în 2008 şi în 2014 din cauza preocupărilor legate de corupţie.
Un oficial al UE care a vorbit sub condiţia anonimatului a subliniat că procedura de monitorizare a mecanismului de cooperare şi verificare de la Bruxelles „ ne pune în dialog constant cu Bulgaria cu privire la aceste chestiuni”. Bulgaria s-a alăturat, de asemenea, Parchetului European, determindu-i pe unii critici ai lui Borissov să spere că noul organism ar putea aborda cazuri dure de corupţie din ţară. Iar noul mecanism al blocului care condiţionează finanţarea UE de statul de drept ar putea deveni în cele din urmă un instrument de combatere a corupţiei sistemice. Deocamdată, însă, nu există sancţiuni, observă Politico.
Europarlamentarul spaniol Juan Fernando López Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European, a declarat că organismul a urmărit evoluţiile din Bulgaria, numind situaţia un „peisaj deplorabil”.
„Desigur, ne-a păsat de Bulgaria”, a spus el pentru Politico. „Este considerată cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană”, a spus el, subliniind „lipsa responsabilităţii, amestecul în justiţie”, precum şi problemele legate de pluralismul media şi „discursul de ură împotriva minorităţilor”.
„Problemele structurale ale Bulgariei sunt nerezolvate”, a spus acesta, membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.
„PPE nu a protejat nimic”, a spus Pedro López de Pablo, director pentru presă la Grupul Partidului Popular European. „Oricine critică PPE sau GERB promovează doar campania electorală a socialiştilor din Bulgaria ... Din fericire, în Bulgaria, vor avea loc alegeri parlamentare în 11 iulie, iar oamenii vor decide pe cine să creadă. Din sondaje, se pare că cetăţenii bulgari nu cred în mesajele pe care socialiştii încearcă să le răspândească în mass-media europeană despre ţara lor ".