Rezultate alegeri Franţa. Francezii au spus NU extremei drepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate alegeri Franţa. Înfrângere usturătoare pentru Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional
Rezultate alegeri Franţa. Înfrângere usturătoare pentru Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional

Francezii s-au mobilizat la urne împotriva extremei drepte, astfel că Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, nu a câştigat nicio regiune, deşi în primul tur înregistrase victorii în şase. Acum, dreapta a câştigat şapte regiuni, stânga cinci, iar Corsica este în mâinile naţionaliştilor. Vă prezentăm rezultatele alegerilor din Franţa, regiune cu regiune.

Extrema dreaptă franceză a pierdut duminică al doilea tur al alegerilor regionale, nereuşind să obţină victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni, în pofida unui succes istoric înregistrat în primul tur, arată sondajele publicate la ieşirea de la urne, transmite AFP.

După ce a obţinut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii ţări, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câştige măcar câteva regiuni ale Franţei, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiţionale acuzate că nu au soluţii în faţa crizei economice şi că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. 

Pentru a zădărnici victoria Frontului Naţional, Partidul Socialist şi-a retras candidaţii din două regiuni, preferând ca acestea să fie câştigate de opoziţia conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte. 

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obţinând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câştigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57,7% dintre alegători. 

Pe ansamblul ţării, rata prezenţei la urne a fost de circa 60%, cu 10 puncte procentuale peste cea din primul tur. 

Rezultate alegeri Franţa, regiune cu regiune

Rezultate alegeri Franţa.  ALSACE-CHAMPAGNE-ARDENNE-LORRAINE: Dreapta învinge FN, în pofida menţinerii lui Masseret 

Rezultate alegeri Franţa. AQUITAINE-LIMOUSIN-POITOU-CHARENTES: Stânga păstrează regiunea cu uşurinţă 

Preşedintele în exerciţiu al Aquitaine, socialistul Alain Rousset, care şi-a fuzionat lista cu EELV, păstrează fără probleme această mare regiune, cu 44,27% din voturile exprimate în turul doi, în faţa lui Virginie Calmels, candidata uniunii de dreapta şi centru (34,06%) şi a candidatului FN Jacques Colombier (21,67%).

Rezultate alegeri Franţa .AUVERGNE-RHÔNE-ALPES: Wauquiez se impune în faţa lui Queyranne 

Primarul din Puy-en-Velay Laurent Wauquiez, primul pe lista LR-UDI-MoDem, obţine a doua cea mai importantă regiune franceză cu 40,61% din sufragii, în faţa preşedintelui în exerciţiu din Rhône-Alpes Jean-Jack Queyranne şi a listei sale de uniune a stângii (36,84%). Candidatul FN Christophe Boudot a obţinut 22,55% din voturile exprimate.

Rezultate alegeri Franţa.  BOURGOGNE-FRANCHE-COMTE: Stânga învinge la limită 

Preşedinta în exerciţiu din Franche-Comté, socialista Marie-Guite Dufay, l-a învins pe candidatul LR-UDI François Sauvadet cu 34,68% la 32,89% din voturile exprimate. Candidata FN Sophie Montel a obţinut 32,44% din sufragii.

Rezultate alegeri Franţa. BRETAGNE: Le Drian câştigă detaşat

Candidatul PS Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a obţinut o victorie, fără nicio surpriză, cu 51,41% din voturile exprimate, devansându-l cu mult pe Marc Le Fur (LR), care a obţinut doar 29,72% din sufragii şi pe Gilles Pennelle (FN, 18,87%).

Rezultate alegeri Franţa. CENTRE-VAL-DE-LOIRE: Stânga obţine o victorie la limită

Mulţumită unui acord cu listele EELV şi Frontului de Stânga, preşedintele socialist în exerciţiu François Bonneau rămâne la putere cu 35,43% din voturile exprimate, în faţa lui Philippe Vigier din cadrul UDI, capul unei liste de uniune între dreapta şi centru, care a adunat 34,58% dintre voturile exprimate. Candidatul FN Philippe Loiseau, care s-a clasat primul în urma primului tur, a obţinut 30% în al doilea.

Rezultate alegeri Franţa. CORSICA: Naţionalistul Simeoni  a ieşit învingător

Rezultate alegeri Franţa. ILE-DE-FRANCE: Pécresse, pe cale să obţină victoria în regiunea capitalei 

Candidata dreptei şi centrului Valérie Pécresse (LR) este dată câştigătoare în faţa capului listei stângii unite Claude Bartolone (PS) cu 43,80% la 42,18% din voturile exprimate. Wallerand de Saint Just de la FN obţine 14,02%.

Rezultate alegeri Franţa. LANGUEDOC-ROUSSILLON-MIDI-PYRÉNÉES: stânga păstrează regiunea 

Socialista Carole Delga, favorită în această regiune ancorată în mod tradiţional la stânga, unde a beneficiat între cele două tururi de susţinerea ecologiştilor, obţine o victorie cu 44,81% din voturile exprimate, în faţa vicepreşedintelui FN Louis Aliot (33,87%). Politologul Dominique Reynié, candidat al dreptei şi centrului, rămâne al treilea, ca în primul tur (21,32%).

Xavier Bertrand (LR) o devansează net pe Marine Le Pen (FN), cu un scor de 57,77% la 42,23% din voturile exprimate. Retragerea listei socialistului Pierre de Saintignon şi îndemnul de a vota pentru Bertrand pentru a "opri" FN, care s-a clasat pe primul loc în turul întâi, a dat rezultate.

Rezultate alegeri Franţa NORMANDIE: Morin, la limită 

Într-un scrutin disputat până în ultimul moment, Hervé Morin (centru) părea să-l învingă la limită pe socialistul în exerciţiu din Haute-Normandie Nicolas Mayer-Rossignol, cu 36,43% la 36,08% din voturile exprimate. Nicolas Bay de la FN, care s-a clasat după Morin în primul tur, obţine 27,50% din sufragii.

Rezultate alegeri Franţa. PAYS DE LA LOIRE: Dreapta obţine o victorie aşteptată 

Promisă dreptei - de sondaje - încă de la începutul campaniei, lista dreptei şi centrului condusă de liderul grupului senatorilor Les Républicains Bruno Retailleau obţine o victorie (42,70% din voturile exprimate) în faţa celei a socialiştilor şi ecologiştilor uniţi în jurul lui Christophe Clergeau de la PS, în pofida dezacordurilor de a "face front comun" împotriva FN şi dreptei (37,56%). Frontul Naţional a obţinut 19,74% din sufragii.

Rezultate alegeri Franţa. PROVENCE-ALPES-COTE D'AZUR: Christian Estrosi o învinge pe Marion Maréchal-Le Pen

Lista (LR-UDI-MoDem) a deputatului-primar LR din Nisa Christian Estrosi, care a fost devansat cu mult în primul tur, obţine o victorie cu 54,78% din voturile exprimate în faţa deputatei FN din Vaucluse Marion Maréchal-Le Pen (45,22%). După retragerea listei PS conduse de Christophe Castaner şi îndemnul adresat socialiştilor de a vota pentru acesta, Estrosi şi-a multiplicat, între cele două tururi, gesturile de deschidere către alegătorii de stânga.

PESTE MĂRI

Rezultate alegeri Franţa. LA REUNION rămâne de dreapta

Lista uniunii dreptei şi UDI, condusă de preşedintele în exerciţiu Didier Robert (LR), a câştigat alegerile regionale în La Réunion cu 52,69% din voturile exprimate, impunându-se în faţa listei stângii şi MoDem - condus de Huguette Bello - care nu a ştiut să-i convingă pe alegătorii din cel mai important teritoriu de peste mări (850.000 de locuitori), aşa cum arată rezultatul obţinut (47,31%).

Rezultate alegeri Franţa. GUYANA: Rodolphe Alexandre obţine o victorie

Lista preşedintelui în exerciţiu al Consiliului Regional Rodolphe Alexandre (Stânga diversă, DVG) obţine o victorie detaşată (54,55%) în Colectivitatea Teritorială din Guyana (CGT) - o Adunare unică în care regiunea va fuziona cu departamentul -, în faţa listei conduse de către omologul său de la nivelul Consiliului General Alain Tien-Liong (DVG) (45,45%).

Rezultate alegeri Franţa. GUADELUPE: Victorin Lurel (PS), înfrânt de Ary Chalus (DVG)

Victorin Lurel, preşedintele în exerciţiu al regiunii, care candida pentru al treilea mandat, a fost înfrânt, obţinând 42,48% din voturile exprimate, de către rivalul său Ary Chalus de la DVG, care a obţinut un scor de 57,52%.

Rezultate alegeri Franţa. MARTINICA: Serge Letchimy, înfrânt de separatistul Alfred Marie-Jeanne 

Rezultate alegeri Franţa. Cum sunt distribuiţi aleşii în diversele consilii regionale şi cum se atribuie mandatele

Lista care a ajuns în frunte după turul doi are o “primă”, i se atribuie automat un sfert din totalul mandatelor regiunii respective. Celelalte mandate sunt apoi repartizate după modelul proporţional între listele care au obţinut cel puţin 5 procente din sufragii. 

Listele care au ajuns deci aseară în frunte au automat majoritatea în sânul viitoarelor consilii regionale. Frontul naţional, graţie scorului bun obţinut la aceste alegeri, chiar dacă nu a cucerit nicio regiune, va avea de trei ori mai mulţi aleşi decât în precedenta mandatură în timp ce socialiştii, care controlau 21 de regiuni din 22 până acum, îşi pierd jumătate din aleşii regionali – şi nu vor avea niciunul în două regiuni, cele din sud şi din nord, din care s-au retras ca să facă baraj în faţa extremei drepte.

Un al treilea tur de scrutin va fi acum organizat în diversele regiuni pentru a-i desemna pe preşedinţii respectivelor consilii regionale. In mod paradoxal, cu toate că numărul regiunilor a fost redus de la 22 la 13, numărul de consilieri regionali a rămas neschimbat. In regiunea pariziană, cea mai mare a Franţei cu circa 12 milioane de locuitori, există 209 aleşi în timp ce Centre-Val-de-Loire cu cei 77 de consilieri e regiunea cu cei mai puţini aleşi. Consilierii regionali au fost aleşi acum pentru un mandat de 6 ani. A priori deci viitoarele alegeri regionale vor avea loc în 2021.

Rezultate alegeri Franţa. Competenţele consiliilor regionale 

De când a intrat în vigoare reforma teritorială anul acesta – cea care a redus şi numărul regiunilor franceze de la 22 la 13 – consiliile regionale au competenţe mai mari chiar dacă există şi domenii în care nu pot interveni.

Regiunea defineşte politicile regionale, îşi votează bugetul şi are spre exemplu competenţă exclusivă în materie economică. Ea este singura colectivitate care poate acorda ajutoare directe, e deci principalul sprijin al firmelor din regiune. Tot consiliul regional gestionează porturile şi aeroporturile, infrastructuri necesare pentru dezvoltarea economică. Regiunile se ocupă şi de formarea profsională dar şi de cea a şomerilor – care sunt tot mai numeroşi în Franţa. In sectorul transporturilor, consiliul regional este responsabil de organizarea transporturilor rutiere – inclusiv cele şcolare – şi de cele feroviare.

In sectorul educaţiei, regiunea se ocupă de licee – construcţia lor dar şi întreţinerea şi funcţionaera lor. Consiliul regional recrutează şi plăteşte personalul auxiliar iar în domeniul cercetării, regiunea finanţează tezele de doctorat. In fine, în domeniul culturii, regiunea este responsabilă de organziaera şi finanţarea muzeelor regionale şi de conservarea arhivelor.

Regiunea nu are nicio competenţă în domeniul securităţii de care se ocupă statul, comunele şi departamentele. Si totuşi chestiunea a agitat mult spiritele mai ales când a venit vorba de gestionarea fluxurilor migratorii, în particular de Frontul naţional. Marine Le Pen, candidată perdantă în nord – acolo unde se află oraşul Calais – a fost nevoită să recunoască între cele două tururi de scrutin că nu poate stopa fluxul de migranţi care vor să treacă în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite