Rezultate alegeri Franţa. Republicanii, nemulţumiţi de scorul obţinut sub conducerea lui Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii, fost UMP
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii, fost UMP

Numeroşi membri marcanţi ai formaţiunii conservatoare franceze Republicanii, condusă de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, îi reproşează acestuia din urmă că victoria obţinută duminică în turul doi al alegerilor regionale nu a fost atât de categorică pe cât o arătau ultimele sondaje.

„În fruntea unui partid care face cu greu mai bine decât socialiştii de la putere, ex-preşedintele riscă să-şi vadă repede leadershipul contestat de adversarii săi interni. Principalii săi rivali, ex-premierii Alain Juppé şi François Fillon, au dat deja clar de înţeles că nu se vor alinia în spatele lui Sarkozy“ , scrie „Liberation“.

 Candidaţii conservatori au obţinut victoria în şapte din cele 13 regiuni ale Franţei metropolitane, în urma unui scrutin ce a marcat o înfrângere a extremei drepte conduse de Marine Le Pen, care a creat mari emoţii după ce a obţinut în primul tur un rezultat istoric, Frontul Naţional fiind votat pe 6 decembrie la nivel naţional de 28% dintre alegători, iar în unele regiuni a obţinut chiar peste 40%.

Cât despre Partidul Socialist, condus de actualul preşedinte Francois Hollande, deşi apare în urma Republicanilor, rezultatul său a fost peste cel din ultimele sondaje, mai ales că socialiştii au cedat de bună voie conservatorilor două regiuni, pentru ca acestea să nu fie câştigate de Frontul Naţional.

De altfel, tocmai acest element este evidenţiat de criticii lui Sarkozy. Astfel, Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru, a apreciat că dacă socialiştii nu s-ar fi retras din cursa electorală în acele două regiuni, ele ar fi fost cu siguranţă adjudecate de extrema dreaptă.

La rândul său, fostul premier conservator Francois Fillon consideră că ascensiunea Frontului Naţional a privat partidul său de o victorie clară ce l-ar fi slăbit considerabil pe actualul lider socialist, a cărui popularitate a scăzut dramatic pe fondul eşecurilor de politică economică, chiar dacă francezii au început să fie mai îngăduitori cu el după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. În plus, Fillon a avertizat că popularitatea extremei drepte va continua să crească „atât timp cât francezilor nu li se propune un proiect puternic şi credibil“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite