Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în plină formă, a sărbătorit împlinirea vârstei de 91 de ani

Regina
Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în plină formă, a sărbătorit împlinirea
vârstei de 91 de ani

Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în plină formă, sărbătoreşte vineri împlinirea vârstei de 91 de ani. La fel ca în fiecare an, evenimentul va fi marcat prin 41 de salve de tun în Hyde Park şi 62 salve trase din Turnul Londrei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În restul zilei, suverana britanică îşi va petrece ziua de naştere cu discreţie, într-un cadru privat, transmite lepoint.fr.

Născută pe 21 aprilie 1926, regina britanică obişnuieşte să îşi marcheze aniversarea în „doi timpi“ - în ziua naşterii propriu-zise, în intimitate, şi apoi printr-o ceremonie oficială în luna iunie, potrivit unei tradiţii seculare. 

Regina Elisabeta a II-a, deşi a început să delege unele dintre vizitele şi activităţile sale oficiale membrilor familiei regale, continuă să afişeze în public o stare de sănătate excelentă.

În 2016, la cea de-a 90-a aniversare, suverana a făcut o veritabilă baie de mulţime, ultramediatizată, în faţa castelului Windsor, urmată de petreceri şi spectacole în întreaga ţară.

Angajamente oficiale mai puţin numeroase

Deşi are o sănătate de fier, regina Elizabeta a II-a, care a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, acceptă constrângerile vârstei şi a început de câţiva ani să îşi relaxeze, treptat, programul vizitelor de stat şi al angajamentelor sale oficiale.

Potrivit cifrelor prezentate de Tim O'Donova, un istoric specializat în regalitate, Elizabeta a II-a a trecut de la 393 de angajamente oficiale în 2014 la 341 în 2015 şi la 332 în 2016. 

Agenda ei de lucru a rămas destul de încărcată, suverana având astfel, în medie, într-un an un angajament public pe zi. 

Tendinţa se va menţine şi în 2017, întrucât Palatul Buckingham a anunţat în decembrie să suverana va renunţa la patronajul aferent unui număr de 25 de organizaţii şi asociaţii de caritate în favoarea altor membri ai familiei regale britanice.

„Va împărţi această muncă cu familia sa“, a explicat Palatul Buckingham, dezvăluind că suverana a ales să urmeze exemplul soţului ei, prinţul Filip, duce de Edinburgh, care, ajuns la vârsta de 95 de ani, a decis să îşi reducă şi el numărul angajamentelor publice.

Moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles, o reprezintă tot mai des pe regina Elizabeta a II-a în cadrul unor vizite în străinătate, alături de fiii lui, prinţul William şi prinţul Harry. 

Deşi apariţiile în public ale reginei Elizabeta a II-a au devenit mai rare, ea refuză să abdice, potrivit specialiştilor în istoria monarhiei britanice. Fidelă jurământului pe care l-a depus la încoronare, regina a spus că îşi va consacra întreaga viaţă „indiferent dacă va fi lungă sau scurtă“ în serviciul supuşilor ei.

Această rezistenţă şi determinare au contribuit, de altfel, la popularitatea urişă de care se bucură în prezent Elizabeta a II-a în rândul cetăţenilor din Regatul Unit.

Suverana, care a evitat întotdeauna să se implice în disputele politice, se afirmă în prezent ca unul dintre ultimii factori de coeziune în Marea Britanie, un stat „minat“ de atitudini regionaliste şi profund divizat după votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

citeste totul despre: