Regina Elisabeta a II-a va aproba o lege care permite unei femei să urce pe tronul Marii Britanii, dacă este primul copil născut
0Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va aproba o modificare istorică a Legii pentru Succesiunea Coroanei, după ce proiectul a primit luni noapte avizul în Camera Lorzilor - camera superioară a parlamentului britanic. Cea mai importantă schimbare adusă legii este că se va specifica faptul că la tron urmează primul copil născut şi nu primul băiat născut al cuplului relag sau princiar.
Schimbarea regulilor de succesiune se vor aplica pentru Marea Britanie şi celorlalte 15 ţări care o au ca monarh pe regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a.
„Sunt mândru că Parlamentul a luat măsuri pentru a pune capăt secolelor discriminare pe motive religioase sau de sex. Acesta este cu adevărat un moment istoric”, a declarat vicepremierul Nick Clegg, care a iniţiat proiectul legislativ în Camera Comunelor.
Actuala legea constituţională care reglementează succesiunea datează din 1701 şi a fost adoptată de Parlament după Războiul Civil din 1688, care a consfinţit alungarea regelui catolic Iacob al II-lea şi întronarea unei dinastii protestante de origine germană. De altfel, una dintre prevederile legii din 1701 impune interdicţia de a accede la tron nu doar catolicilor, ci şi protestanţilor care se căsătoresc cu catolici.
Actuala suverană, Elisabeta a II-a, s-a suit pe tron în 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea, deoarece la acel moment nu existau bărbaţi în ordinea de succesiune imediată - defunctul suveran nu avea fii.
Deja, câteva dintre statele din Commonwealth au schimbat legea, printre acestea numărându-se şi Canada.
„Susţinem egalitatea sexelor în toate aspectele vieţii şi este anormal ca regulile privind cea mai înaltă funcţie publică să continue să consolideze superioritatea bărbatului", explica premierul David Cameron în urmă cu doi ani, când cabinetul său a adus pentru prima dată în discuţie reformarea legii succesiunii.
Biroul premierului a indicat atunci că regina nu a luat parte la discuţii, dar este de acord cu aceste modificări. Presiunile pentru schimbarea legilor privind succesiunea la tron s-au intensificat după căsătoria prinţului William cu tânăra Kate Middleton
"Susţinem egalitatea sexelor în toate aspectele vieţii şi este anormal ca regulile privind cea mai înaltă funcţie publică să continue să consolideze superioritatea bărbatului'', declara atunci Cameron.
Primii 10 succesori ai reginei Elisabeta a II-a
1. Charles, prinţ de Wales, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a
2. William, duce de Cambridge, fiul cel mare al prinţului Charles
3. Henry, prinţ de Wales, fiul cel mic al prinţului Charles
4. Andrew, duce de York, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a
5. Beatrice, prinţesă de York, fiica cea mare a prinţului Andrew
6. Eugénie, prinţesă de York, fiica cea mică a prinţului Andrew
7. Edward, conte de Wessex, al treilea fiu
al reginei Elisabeta a II-a
8. James, viconte de Severn, fiul prinţului Edward
9. Lady Louise Windsor, fiica prinţului Edward
10. Prinţesa Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a