Războiul din Ucraina a intrat în dinamica contraofensivei. Care este situaţia pe câmpul de luptă şi ce ar putea face Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

La o lună de la declanşarea războiului pornit cu aşteptarea unei invazii rapide, armata ucraineană încearcă să profite de stagnarea invadatorilor efectuând o contraofensivă înainte ca forţele ruseşti să apuce să se replieze. Mişcarea a schimbat întreaga dinamică a luptei în care problema avansului trupelor ruse a fost înlocuită cu evaluări ale forţei cu care ucrainenii reuşesc să-i împingă înapoi, relatează NYT.

Semne ale contraofensivei au apărut răzleţ, după anunţarea ei pe 16 martie, şi s-au înmulţit în ultimele zile. Joi, armata ucraineană a anunţat că a distrus o mare navă de debarcare  plină cu echipament militar în portul ocupat Berdiansk (regiunea Zaporijjia), la Marea Azov.

Mai mult, oficiali ucraineni şi occidentali au susţinut că armata ucraineană a făcut progrese şi în jurul Kiev, unde au avut loc lupte îndârjite.

Terenul recâştigat este dificil de cuantificat sau de confirmat direct. Joi seara, într-o suburbie a Kievului, unde trupele ruseşti s-au apropiat cel mai mult de capitală, luptele stradale brutale nu se opriseră, astfel că nu este clar cine a ieşit până la urmă în avantaj.

Dacă progresele nu se conturează acum prea  clar, cel puţin tabloul luptelor este de ajutor pentru a transmite cetăţenilor şi lumii mesajul că Ucraina ripostează şi nu se mulţumeşte să se apere.

Toate astea scot încă o dată în evidenţă plănuirea şi execuţia slabe ale invaziei care, de la bun început, au creat dificultăţi pentru soldaţii ruşi rămaşi fără combustibil şi alte provizii, şi mai apoi supuşi unor condiţii demoralizante de luptă, după ce au suferit şi pierderi.

Aceste calcule greşite ale Rusiei au permis Ucrainei sa aibă şansa neaşteptată să treacă la ofensivă. Mai precis, asta au şi făcut soldaţii ucraineni recent, împiedicând trupele ruseşti să captureze Irpin, un oraş la periferia Kievului aflat la 19 kilometri de centrul Kievului. Strategia comandanţilor de a trimite unităţi restrânse în întâmpinarea ruşilor avansând spre capitală a avut succes cel puţin până acum.

Pe de altă parte, guvernele occidentale au făcut evaluări prudent optimiste ale contraofensivei. Miercuri, în raportul său de informaţii, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că ucrainenii măresc presiunea la est de Kiev şi că „probabil” soldaţii au recâştigat Makariv şi un alt oraş mic la nord de Kiev.

Sugerând faptul că nu se pot trage concluzii cu privire la direcţia luptelor, se poate spera în mod realist că ucrainenii ar putea reuşi să blocheze forţele invadatoare din preajma Kievului şi să taie liniile de aprovizionare, ceea ce ar fi o victorie tactică clară pentru ei.

Cel puţin „ dacă au succes, contratacurile ar perturba capacitatea forţelor ruseşti să se reorganizeze şi să-i şi reia propria ofensivă spre Kiev”.

Timpul este de partea ucrainenilor şi pe fronturile la nord-vest de capitală, cred analiştii. Interceptările comunicaţiilor radio au indicat că coloanele ruseşti rămân fără combustibil şi muniţie. Mai mult, soldaţii dorm în vehicule, pe temperaturi negative.

Potrivit analiştilor, această axă a avansului rus, deşi cea mai aproape de Kiev, întâmpină şi cele mai multe obstacole.

În lipsa unor informaţii clare despre care parte avansează de fapt în mod real în satele şi oraşele unde controlul este disputat, războiul din preajma Kievului este învăluit în incertitudine, spune Michael Kofman, director al programului de Studii Ruseşti la CNA,un institut de cercetare din SUA.

Timpul este în general de partea Ucrainei pentru că, cel puţin, rezistenţa ucraineană a diminuat din forţa invaziei iniţiale.

Totuşi, înţelegerea stadiului războiului este „foarte incompletă”, spune el.

„Dacă nu ştii cine ce controlează nu poţi să-ţi dai seama nici cine câştigă avânt în teren”.

Joi, oraşele de lângă Kiev erau învăluite de fum, în timp ce semnele ale progreselor de pe teren nu puteau fi evaluate clar. Forţele ucrainiene nu au putut face dovada clară că au recuperat total sate şi oraşe capturate de ruşi.

       

„Luptă zi şi noapte. Totul e în flăcări”, spune Olha, 33 de ani, o vânzătoare care a reuşit să iasă din Irpin miercuri.

În acea zi, primarul Kievului, Vitali Kliţciko, declara la o conferinţă de presă că forţele ucrainene au împins înapoi trupele ruse astfel încât „aproape tot Irpinul se află în mâini ucrainene”.

Şi alţi oficiali ucraineni şi occidentali au oferit imagini mai optimiste decât au putut fi confirmate de martori.

Adjunctul poliţiei din Irpin, Oleksandr Bogai, a afirmat prin telefon că soldaţii ruşi se află în oraş, ocupă un număr de districte, în timp ce luptele au loc în continuare.

„Sunt explozii uriaşe şi mult fum. Civilii sunt adăpostiţi în pivniţe. Nu ştiu ce se întâmplă exact”, spune el.

În ce stadiu se află războiul lui Putin - ar putea intra într-o fază mai periculoasă după ce trupele ruse au fost încetinite de un inamic inferior numeric? Care va fi strategia sa în continuare şi ce costuri este pregătit să-şi asume pentru a escalada sau extinde războiul? arată o analiză AP.

Putin nu cedează în faţa presiunii internaţionale susţinute, a sancţiunilor şi, în ciuda unei alinieri a marii părţi a lumii contra sa, nu sunt indicii că ar pierde susţinerea publicului rus.

În acelaşi timp, armata sa a arătat o surprinzătoare dezorganizare, ducând lipsă de comandă eficientă şi dovedind că poate fi oprită.

Fostul director CIA Robert Gates spune că Putin trebuie să deosebit fie dezamăgit de performanţa armatei sale care a adus în luptă recruţi ce nu ştiau ce caută în Ucraina, slab pregătiţi şi în general trupele ruse urmând tactici incredibil de subţiri.

Deşi tendinţele de pe câmpul de luptă sunt greu de identificat din afară, există unele schimbări ce ar putea anunţa o înclinare semnificativă a balanţei.

Serviciile britanice au evaluat că probabil două oraşe la vest de Kiev au ajuns din nou sub controlul ucrainean, spune viceamiralul Mick Smeath ataşatul apărării al Londrei la Washington.

„Este destul de probabil că succesul unor contratacuri ale Ucrainei va perturba abilitatea forţelor ruseşti să se reorganizeze şi să-şi reia propria ofensivă spre Kiev, a spus el.

Pentagonul a comunicat miercuri că trupele ruseşti au început să sape tranşee defensive în afara Kievului în loc să încerce să-şi reia avansul asupra capitalei şi că, în ultimele zile, forţele ruseşti chiar au pierdut teren în unele zone.

Aşteptându-se la o victorie rapidă, Putin nu şi-a pus toate forţele în luptă şi nu şi-a afirmat nici întâietatea aeriană. Cu forţele sale terestre oprite sau încetinite, a recurs la tactici de asediu asupra oraşelor ucrainene pe care le bombardează de la distanţă.

Stephen Biddle, profesor de afaceri internaţionale la Universitatea Columbia, observă că probabil Putin mizează pe faptul că în acest fel l-ar putea face pe Zelenski să cedeze.

„E puţin probabil ca acest plan să funcţioneze. Masacrarea civililor inocenţi şi distrugerea caselor şi comunităţilor nu va reuşi decât să întărească şi mai mult rezistenţa şi determinarea ucraineană”, spune acesta.

„Cred că este foarte puţin probabil ca Rusia să fie învinsă total pe câmpul de luptă”, deoarece are o mare rezervă de forţe, spune Philip Breedlove, general în rezervă al Forţelor Aeriene, fost comandant al NATO în Europa (2013- 2016), în prezent analist la Institutul din Orientul Mijlociu.

În acelaşi timp, Rusia ar avea costuri foarte mari dacă continuă războiul, iar Ucraina ar putea vedea asta ca pe un câştig de care să profite eventual în cadrul negocierilor de pace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite