Război în Ucraina. Mărturii din oraşele ocupate de armata rusă: „Nu cooperăm cu ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto TASS
Foto TASS

În urmă cu o săptămână, forţele invadatoare ruse au preluat controlul asupra clădirii administraţiei din Melitopol. Au jefuit şi vandalizat birourile primăriei şi au forţat personalul să se mute într-o altă locaţie, a declarat primarul oraşului Ivan Federov.

Melitopol

„Nu cooperăm cu ruşii în niciun fel. Nu au încercat deloc să ne ajute, nu ne pot ajuta şi noi nu vrem ajutorul lor”, a spus Federov, primarul oraşului sudic Melitopol ocupat de forţele ruse.

Aşezat la biroul său, primarul se pregăteşte să posteze pentru urmăritorii săi de pe Facebook actualizarea zilnică privind starea de ocupaţie din oraş.

Ocupanţii au luat controlul asupra reţelei de comunicaţii, televiziunii şi radioului din Melitopol, i-a avertizat el. Nu e deloc sigur că informaţia va şi ajunge la ei. Oraşul e aproape fără conexiune la internet iar acolo unde există este foarte instabilă şi de scurtă durată, nu mai mult de câteva minute.

Asta face dificil locuitorilor să mai comunice între ei prin aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp sau reţele sociale precum Telegram.

Liniile telefonice nu mai sunt o opţiune: „Nu le mai putem folosi. E prea uşor pentru ruşi să le asculte”.

În Melitopol, ca şi în alte oraşe din sud şi est unde se vorbeşte în special rusa, forţele Moscovei, ce se aşteptau să fie primite ca eliberatoare ale pământurilor-mamă de un regim nazist, s-au trezit că sunt tratate ca ocupante.

„Sunt proteste în fiecare zi”, spune Iulia Kovaliova, 33 de ani, care se ocupa de administrarea unei afaceri de familie în Melitopol.

„La un moment dat, armata rusă a început să tragă în noi. Un bărbat a fost împuşcat, dar nu ne-am oprit. Nu ne este frică să protestăm pentru că o facem împreună. Ne este teamă să umblăm noaptea pe străzi, dar nu şi să protestăm”, a spus Kovaliova.

Marţi, circa 5.000 de oameni s-au adunat în piaţa centrală din Melitopol, estimează Federov. Locuitorii au continuat să protesteze în ciuda faptului că soldaţii ruşi au tras focuri de armă şi un bărbat a fost rănit. 

Potrivit clipurilor de pe reţele sociale, aceeaşi situaţie este şi în alte oraşe din regiune ocupate parţial şi total de ruşi - Herson, Berdiansk, Starobilsk, Novopskov.

Herson

„Nu mă pricep să număr câţi oameni au fost, dar cel puţin 2.000. Un prieten al nostru a fost bătut şi luat de soldaţii ruşi,moment în care mulţimea s-a înfuriat şi a mers după ei, recuperându-l”, spune Iunona, o angajată în IT, 29 de ani, din Herson.

Militarii ruşi care au intrat în Herson păreau tineri şi nesiguri, povesteşte Olha, 63 de ani, profesoară de engleză.

„Mergem zilnic la proteste, iar ei stau aproape de noi, însă par speriaţi. Cu toţii aşteptăm ca armata să vină şi să-i dea afară”, mai spune femeia.

Deşi relatările despre violenţele grave împotriva protestatarilor sunt limitate, autorităţile locale precum primarul din Melitopol îşi avertizează populaţia să nu se pună în pericol.

„Cetăţenii noştri trebuie să protesteze, dar şi să-şi salveze vieţile. I-am rugat să nu se apropie prea mult de ruşi, să-i ocolească”, a spus Federov.

Novopskov

Vadim Gaev, primarul din Novopskov, un oraş de lângă Donbas, a declarat pentru BBC că şi aici au avut loc zilnic proteste care s-au oprit însă duminică, când soldaţii ruşi au rănit prin împuşcare trei protestatari şi pe un altul l-au bătut. Ei au transmis printr-un mesager că sunt autorizaţi să tragă în protestatari, deci ar fi bine ca protestele să înceteze.

Situaţia din Novopskov, în care o administrare locală a oraşului pare să funcţioneze într-o anumită formă alături de controlul armatei ruse, pare să se petreacă şi în alte locuri, cum ar fi Starobilsk. Aici, primarul Iana Litvinova continuă să administreze oraşul, dar nu din biroul său.

„A fost numită o nouă administraţie. Nu ştim decât că merg la clădirile guvernamentale şi cer oamenilor să coopereze. Aceştia refuză”, spune Litvinova.

În Novopskov, primarul şi personalul lui au plecat din oraş pentru a-şi putea menţine administraţia - gestul său a creat două tabere în oraş, spune el, a locuitorilor care îl acuză de trădare şi a celor care sunt mulţumiţi că acesta poate lucra.

În Herson, pe grupurile de Telegram circulă acuzaţia că primarul ar fi trădat oraşul prin cooperarea cu forţele de ocupaţie, au dezvăluit doi locuitori pentru BBC.

„Dacă aş fi trădat aş mai fi aici? Sunt la birou zilnic, muncind alături de echipa mea pentru a păstra lucrurile funcţionale”, a declarat pentru BBC primarul Herson Igor Kolihaiev, explicând că prioritar este ca locuitorii să aibă alimente şi să îşi poată relua munca.

„Rămânem fără mâncare şi nu vin ajutoare, asta nu se întâmplă. Aşadar, îi îndemnăm pe oameni să producă hrană şi să prelucreze orice pot”, a spus el.

„Magazinele sunt goale. Cumpărăm ce a mai rămas, dar au rămas foarte puţine produse. Farmaciile sunt goale, mama nu are de unde lua medicamentul pentru inimă”, spune Iulia Kovaliova, proprietara unui magazin din Melitopol.

Convoaie umanitare ruseşti

Aceasta mai spune că săptămâna trecută în oraş au sosit camioane ruse cu însemne umanitare din care soldaţii au încercat să împartă alimente. Însă au venit şi cu o echipă de filmare. Majoritatea au refuzat să primească pachetele.

„Ulterior, am văzut totul la TV. Ruşii au preluat controlul asupra turnurilor de comunicaţii şi locuitorii nu mai prind acum decât un canal din Rusia, iar acesta a difuzat imagini cu oameni care acceptau alimentele şi spuneau că sunt recunoscători pentru convoiul umanitar rus”.

Locuitorii spun că ruşii au venit cu actori pe care i-au filmat primind proviziile. Relatări similare au venit din Herson, iar media ucrainene au raportat acelaşi fenomen la Berdiansk.

„Ar putea deschide coridoare umanitare oricând pentru a permite sosirea de alimente şi medicamente, dar nu vor. Ştim pentru că am încercat”, spune primarul din Melitopol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite