Război între preşedintele turc şi parlamentul german după ce Bundestagul a recunoscut genocidul armean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara pregăteşte „un plan de acţiune” împotriva Germaniei după adoptarea de către Bundestag a unei rezoluţii prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce. La rândul său, preşedintele Bundestagului l-a criticat pe preşedintele turc Recep Erdogan, în urma unor ameninţări cu moartea adresate unor parlamentari germani de origine turcă.

Preşedintele Bundestagului Nobert Lammert l-a criticat extrem de aspru pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma unor ameninţări cu moartea adresate unor parlamentari germani de origine turcă, subliniind că oficiali politici turci au turnat gaz pe foc, relatează Deutsche Welle. Dacă ameninţi un deputat, ataci întreg Parlamentul, îl avertizează preşedintele Bundestagului pe Erdogan.

Lammert a exprimat joi furia Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, faţă de unele declaraţii ale şefului statului turc.

El a denunţat totodată "ameninţări şi defăimări uneori pline de ură" vizând 11 parlamentari germani de origine turcă.

"Nu am crezut posibil ca, în secolul al XXI-lea, un şef de stat democratic ales să critice membri ai Bundestagului german, să exprime îndoieli cu privire la moştenirea lor turcă şi să le eticheteze sângele ca impur", a declarat Lammert în Parlament.

El viza astfel reacţia lui Erdogan faţă de rezoluţia controversată adoptată de Bundestag săptămâna trecută cu privire la recunoaşterea genocidului armean. Turcia respinge această definire a masacrului armenilor în Primul Război Mondial.

Erdogan a declarat că parlamentarii germani de origine turcă sunt "purtători de cuvânt ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o mişcare separatistă kurdă interzisă, care luptă pentru independenţa kurzilor.

Şeful statului turc a îndemnat, de asemenea, ca cei 11 parlamentari să-şi facă analize sangvine pentru a afla "ce fel de turci sunt".

"Resping, de asemenea, sub orice formă, insinuarea potrivit căreia membrii acestui Parlament sunt purtători de cuvânt terorişti", a subliniat Lammert.

Parlamentari germani de origine turcă au raportat, în urma declaraţiilor lui Erdogan, că au fost vizaţi de un val de critici, trolling pe reţele de socializare şi chiar ameninţări cu moartea, după votul de săptămâna trecută.

Unii au fost plasaţi sub potecţia poliţiei.

Deputata Sevim Dagdelen, din cadrul Die Linke, a declarat miercuri pentru DW că i s-a spus "să-şi ia o vacanţă la Buchenwald", un lagăr de concentrare din al Doilea Război Mondial, iar alt parlamentar a declarat că pe capul său a fost pusă o recompensă.

Lammert a declarat în Parlament că aceste ameninţări şi defăimări au fost încurajate, în unele cazuri, de "politicieni turci de rang înalt".

"Vom înfrunta orice critici, vom tolera chiar şi atacuri personale şi polemici", a spus preşedintele Bundestagului.

"Însă oricine încearcă să exercite presiuni asupra unui parlamentar folosind ameninţări trebuie să ştie un lucru: atacă întregul Parlament", a subliniat Lammert.

El a spus că toţi liderii partidelor parlamentare l-au îndemnat să le "exprime poziţia colectivă, încă o dată, în mod neechivoc".

Ministrul de Interne Thomas de Maiziere, care a luat cuvântul după Lammert, a mulţumit "sincer" aliatului CDU pentru "cuvintele clare" pe care le-a spus.

Cancelarul Angela Merkel a fost criticată din cauza modului în care a reacţionat marţi, când a apreciat că formularea unor ameninţări la adresa parlamentarilor germani este "de neînţeles".

Merkel a fost criticată pentru că nu a fost suficient de categorică în respingerea unui astfel de comportament.

Turcia şi Germania au purtat în ultimele luni consultări tensionate cu privire la măsuri în vederea gestionării crizei refugiaţilor.

Bundestagul a programat iniţial o dezbatere specială, la solicitarea Die Linke, în vederea dezbaterii acestei probleme joi.

Însă ulterior Die Linke şi-a retras solicitarea şi a subliniat că declaraţia lui Lammert a acoperit în mod satisfăcător problema.

Ankara pregăteşte „un plan de acţiune” împotriva Germaniei după adoptarea de către Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) a unei rezoluţii prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează AFP.

 „Discuţii privind măsurile care vor fi luate (...) sunt în curs de desfăşurare cu părţile implicate, începând cu Ministerul nostru de Externe. Acestea pregătesc un plan de acţiune", a declarat Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, transmisă în direct de canalul de ştiri NTV.

„După ce planul va fi realizat, el va fi prezentat premierului şi preşedintelui Republicii“, a declarat Kalin, fără a oferi alte detalii.

Turcia a reacţionat cu furie după votul de joi al camerei inferioare a parlamentului german care a calificat drept genocid masacrarea a sute de mii de armeni de către Imperiul Otoman în timpul primului război mondial.

Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Berlin pentru "consultări", iar oficiali turci şi-au intensificat declaraţiile prin care îşi exprimau indignarea, crescând astfel îngrijorările cu privire la aplicarea controversatului acord încheiat între UE şi Turcia, susţinut de Berlin, care a redus în mod semnificativ afluxul de migranţi în Europa.

Armenii estimează că un milion şi jumătate de semeni de-ai lor au fost ucişi în mod sistematic la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid.

Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoţit de foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite