Raport: Deficitul de personal şi de dotări a împiedicat intervenţia poliţiştilor în apărarea femeilor agresate la Köln

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de personal şi de dotări al echipajelor de intervenţie a creat o situaţie „de supravieţuire a celui mai puternic“, în care mulţimea de bărbaţi, în majoritate străini, i-a împiedicat în mod fizic pe poliţişti să vină în ajutorul femeilor victime ale agresiunilor în oraşul german  Köln, conform unui raport al poliţiei, dezvăluit joi de publicaţia Der Spiegel.

Raportul, datat din 4 ianuarie, descrie o imagine de haos, în care grupuri de până la 30 de bărbaţi „de origine nord-africană sau arabă“ au încercuit, agresat sexual şi tâlhărit zeci de femei în zona gării principale din  Köln, incidente care au şocat întreaga Germanie. 

La secţiile de poliţie au fost depuse peste 100 de plângeri, trei sferturi dintre ele de natură sexuală, inclusiv două pentru viol. 

Deşi, potrivit oficialilor, nu există indicii că autorii agresiunilor ar fi refugiaţi, raportul susţine că bărbaţi în stare de ebrietate şi-au bătut joc de poliţişti, spunând că sunt solicitanţi de azil şi au fost invitaţi de cancelarul Merkel. 

Raportul, citat de Spiegel şi preluat de agerpres.ro. menţionează că poliţiştii „s-au temut că vor exista morţi“, însă documentul nu intră în detalii. 

Recentul val infracţional din  Köln — reprodus, chiar dacă într-o măsură mai mică, la Hamburg, Stuttgart şi Frankfurt — a inflamat dezbaterea purtată în Germania despre efectele primirii a 1,1 milioane de migranţi anul trecut. 

16 suspecţi şi peste 121 de plângeri depuse 

Poliţia germană a anunţat joi că a identificat „16 suspecţi“ şi a înregistrat 121 de plângeri după zecile de agresiuni sexuale petrecute în noaptea de Anul Nou la  Köln şi care au şocat profund Germania, relatează AFP. 

„Celula de anchetă <<Anul nou>>“, în care activează 80 de poliţişti, „a identificat 16 tineri (...) în mare parte originari din Africa de Nord“ care „ar putea“ fi implicaţi în aceste fapte, indică într-un comunicat poliţia locală, care nu menţionează că ar fi făcut reţineri în acest caz. 

Rămâne neclar dacă atacurile au fost coordonate, chiar dacă poliţia a anunţat că investighează legăturile cu o bandă infracţională de nord-africani, cunoscută deja de 18 luni. 

Poliţia va examina imaginile de supraveghere video şi relatările martorilor pentru a determina gradul de implicare al acestor bărbaţi, potrivit aceleiaşi surse. 

Poliţia a precizat că a înregistrat până acum 121 de plângeri. „În circa o treime din cazuri, este vorba despre delicte cu caracter sexual. (...) În alte cazuri, se efectuează anchete pentru rănire sau furt“, conform sursei citate.

Cotidianul german Bild şi ediţia online a săptămânalului Der Spiegel scriu de altfel despre un raport al poliţiei, redactat la 4 ianuarie, respectiv la trei zile după fapte, în care este descris „haosul" din noaptea de Revelion de la  Köln. 

Autorul raportului, un cadru de poliţie, scrie în raport că „femei care plângeau au reclamat agresiuni sexual“ şi că „victime şi martori au fost ameninţaţi“. 

„Poliţişti şi trecători au putut împiedica comiterea unor violuri“ şi „femei, însoţite sau nu, s-au confruntat cu o hărţuire de o intensitate indescriptibilă“, mai scrie autorul raportului citat. 

Poliţia „nu a putut controla toate evenimentele, agresiuni, delicte... pentru că s-au produs prea multe în acelaşi timp“, mai afirmă autorul raportului. 

Membri ai parlamentului din întreg spectrul politic cer ca făptaşii să fie pedepsiţi în conformitate cu rigorile legii. 

Ministrul justiţiei Heiko Maas a declarat joi că solicitanţii de azil care vor fi condamnaţi pentru agresiune sexuală sau alte infracţiuni sunt pasibili de deportare. Conform legilor actuale, personale condamnate la 1 an sau mai mult de închisoare pot fi deportate „indiferent de originea lor“, a afirmat Heiko Maas pentru Funke Media Group. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite