Primarul oraşului Bristol, unde statuia unui negustor de sclavi a fost aruncată în apă: Nu pot pretinde că nu este o insultă. Guvernul trebuie să ia poziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Primarul oraşului Bristol unde protestatarii antirasism au vandalizat statuia unui fost negustor de sclavi din secolul al-XVII-lea a mărturisit că strămoşii săi sunt jamaicani şi mereu a resimiţit ca ofensatoare prezenţa statuii în oraş, astfel că pentru el personal nu este o pierdere, dar nici nu aprobă acest mod de acţiune. Poliţiştii au decis să nu-i oprească pe protestatari.

Duminică un grup de protestatari antirasism a dat jos de pe soclu statuia negustorului de sclavi Edward Colston, a târât-o pe străzi şi a aruncat-o în apele portului Bristol, de unde nu a fost deocamdată recuperată. Statuia a fost mereu controversată, dar s-a aflat în centrul oraşului din1895.

Primarul oraşului, Marvin Rees, a mărturisit că strămoşii săi jamaicani au avut de suferit de pe urma sclaviei şi că pentru el personal statuia a fost mereu o„insultă”.

„Nu aprob aşa ceva, dar e necesar să înţelegem: există o diferenţă subtilă, dar semnificativă între înţelegere şi aprobare, iar asta e ceva ce guvernul naţional ar trebui să aibă în vedere”.

Poliţia a recunoscut că nu a intervenit pentru a-i opri pe protestatari şi s-a luat o decizie în acest sens pentru a nu provoca „confruntări violente” şi oameni de ambele părţi să fie răniţi.

„Vă imaginaţi scene în care poliţia din Bristol să se implice în încăierări cu protestatarii care vandalizau statuia unui bărbat care şi-a obţinut cea mai parte a verii din comerţul cu scalvi?”, a transmis comisarul-şef al poliţiei din Avon şi Somerset.

Colston a fost membru al Royal African Company, care se ocupa cu comerţ de sclavi şi care a transportat circa 80.000 de oameni din Africa şi America .

Primarul oraşului a spus că statuia va fi la un moment dat recuperată din apă şi cel mai probabil va ajunge într-un muzeu.

„Cred că situaţia a ajuns într-un punct în care oamenii au simţit nevoia să dea jos statuia. Nu pot şi nici nu voi pretinde că statuia unui negustor de sclavi în oraşul în care am crescut nu este ofensatoare pentru mine şi cei ca mine.

Oamenii din Bristol care nu vor acea statuie în mijocul oraşului s-au unit şi este treaba mea să-i aduc împreună, să ascult ce au de spus şi să pun laolaltă adevăruri pentru acei oameni care consideră statuia o insultă personală”.

Federaţia poliţiştilor din Anglia şi Ţara Galilor a criticat decizia de a nu interveni, întrucât transmite un mesaj negativ.

Comandantul regional al poliţiei din Bristol a spus că este „dezamăgit, dar înţelege”, deoarece statuia a stârnit „multă nelinişte” în rândurile persoanelor de culoare din oraş.

17 suspecţi implicaţi în actele de vandalizare au fost identificaţi şi o anchetă este în desfăşurare.

Primarul Rees a spus că protestele au fost bine gestionate de poliţie şi forţele de ordine locale şi că, în ciuda numărului mare de participanţi, s-au făcut puţine arestări şi a existat doar incidentul cu statuia, în rest oamenii au fost paşnici, nu au vandalizat magazine şi nu au avut loc confruntări verbale.

Însă liderul grupului conservator din consiliul municipal a zis că vinovaţii trebuie să răspundă pentru actele de vandalism.

„Nu cred că cineva are dreptul să deterioreze sau să distrugă proprietăţi publice, indiferent cât de mult se simt îndreptăţiţi să o facă”.

Oamenii au organizat o petiţie online pentru a înlocui statuia cu apăratorul drepturilor civile Paul Stephenson, implicat în anii 60 în boicotarea liniilor de autobuze din Bristol din cauza refuzului de a angaja muncitori din rândul minorităţilor etnice.

Pe parcursul weekendului, mii de oameni au participat la proteste în majoritate paşnice în oraşe ale regatului Unit, între care Manchester, Wolverhampton, Nottingham, Glasgow şi Edinburgh.

Însă la Londra mai mulţi ofiţeri de poliţie au fost răniţi în urma protestelor devenite violente. Duminică 10.000 de oameni au ieşit pe străzile Londrei. 

Priti Patel, secretarul de stat pentru afaceri interne,  a transmis că în weekend au avut loc proteste la care au participat peste 135.000 de oameni, dar că la Londra 35 de poliţişti au fost răniţi. 135 de oameni au fost arestaţi şi că nu există scuze pentru ce s-a întâmplat.

Nu este acceptabil ca oamenii să vandalizeze statui (statuia lui Winston Churchill) sau să adreseze injurii rasiste ofiţerilor de poliţie.

„Viaţa persoanelor de culoare contează, dar brutalitatea poliţei în SUA nu este o scuză pentru violenţele asupra poliţiştilor noştri acasă”, a spus Patel.

„Vreau să văd acea minoritate de protestatari arestată şi adusă în faţa justiţiei”.

Ea spune că înţelege de ce oamenii protestează faţă de moartea afro-americanului george Floyd. Rasismul nu are ce căuta în societatea noastră spune ea, care subliniază că guvernul înţelege că oamenii trebuie să-şi exercite dreptul de a protesta. În timpuri normale, nu ar fi nicio problemă să o facă , dar circumstanţele nu sunt unele normale. Pandemia a luat deja 40.000 de vieţi în Marea Britanie şi protestele pot pune viaţa oamenilor în pericol.

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat în timpul unei informări de presă că vandalizarea statuii unui negustor de sclavi din secolul al XVII-lea este o infracţiune, dar nu a dorit să răspundă întrebărilor insistente ale jurnaliştilor cu privire la oportunitatea îndepărtării unor astfel de statui legate de comerţul cu scalvi.

Întrebat care este opinia premierului britanic cu privire la vandalizarea statuii negustorului de scalvi Edward Colston, care şi-a donat averea oraşului Bristol, purtătorul de cuvânt a răspuns că trebuie urmat un proces democratic în situaţii în care oamenii au opinii puternice.

„Oamenii pot milita pentru îndepărtarea statuii, dar ce s-a întâmplat ieri a fost un act criminal, şi încălcarea legii este inacceptabilă, de aceea poliţia va dori ca vinovaţii să răspundă pentru aceste fapte.

Premierul înţelege că oamenii au sentimente puternice, însă în ţara noastră gestionăm diferenţele de opinie democratic. Dacă oamenii vor îndepărtarea statuii, există rute democratice”.

Acesta a mai spus că premierul nu este de părere că Marea Britanie este o ţară rasistă, deşi cu siguranţă există rasism şi discriminare în ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite