Preşedintele Macron dă primul mare test electoral, odată cu schimbarea a jumătate din membrii Senatului. Printre candidaţi, românca de etnie romă Anina Ciuciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 75.000 de oficiali aleşi, inclusiv parlamentari, primari, consilieri locali şi regionali, se vor reuni duminică pentru a alege 171 din cei 348 de senatori din Parlament. Aceste alegeri reprezintă primul mare test electoral pentru Emmanuel Macron, a cărui popularitate a avut de suferit după patru luni la Palatul Elysee. Printre candidaţi se numără inclusiv o tânără româncă de etnie romă, care se pregăteşte să intre în politica de la Paris.

Senatorii francezi dezbat şi votează legi împreună cu Adunarea Naţională, dar aceasta din urmă are ultimul cuvânt de spus în Parlament. 

Chiar dacă centriştii de la Republique En Marche (REM) pierd aceste alegeri parţiale, lovitura nu va fi una grea pentru preşedintele Macron, care se bucură de o largă majoritate în Adunarea Naţională.

Sondajele arată că alegerile de duminică ar putea să consolideze majoritatea conservatoare din Senat, unde există deja 142 de reprezentanţi de la Les Republicains.

În schimb, centriştii de la REM speră să ajungă de la 29 la 50 de senatori la Paris.

Însă, sistemul electoral, care se bazează pe decizia a 75.000 de oficiali aleşi, tinde să-i favorizeze pe acei politicieni cu rădăcini locale din partide tradiţionale, ci nu pe proaspeţii intraţi în poltică de partea preşedintelui Macron.

Mulţi dintre aceşti oficiali aleşi şi-au exprimat recent furia cu privire la decizia preşedintelui de a tăia bugetele autorităţilor locale, iar Macron ar putea să strângă mult mai puţine voturi decât în urmă cu câteva luni pentru REM.

De asemenea, aceste alegeri au loc după prăbuşirea popularităţii lui Emmanuel Macron, după alegerile extrem de tensionate din luna mai, în care francezii au respins-o în masă pe reprezentanta extremei-drepte de la Frontul Naţional, Marine Le Pen.

Printre factorii care au contribuit la părbuşirea popularităţii noului preşedinte se numără tăierile bugetare, care i-au lovit în special pe studenţii din Franţa.

Emmanuel Macron a stârnit proteste şi prin susţinerea arătată faţă de un pachet controversat pentru reformarea pieţei muncii din Franţa, care ar putea să necesite o procedură specială pentru a scăpa de o dezbatere lungă în Parlament.

Reprezentanţii REM vor căuta să construiască o alianţă politică cu alţi centrişti, conservatori şi chiar socialişti, pentru a trece mai multe proiecte legislative controversate prin Senat.

Însă, dincolo de discuţiile despre posibile coaliţii politice, printre numele surprinzătoare apărute în această cursă electorală se numără şi Anina Ciuciu, o româncă de etnie romă care vrea să ajungă la 27 de ani în Senat.

Anina Ciuciu are 27 de ani şi a terminat Dreptul la Sorbona, iar candidatura ei este susţinută printr-o petiţie semnată de oficiali aleşi, intelectuali şi artişti locali din Seine-Saint-Denis. 2.074 de electori se vor reuni duminică pentru a alege dintre cei şase candidaţi înscrişi în cursa din Seine-Saint-Denis, un departament situat la marginea metropolei Paris.

Ea s-a născut la început de anii '90 în România, într-o familie de romi forţată la exil de situaţia economică dezastruoasă din primii ani ai capitalismului nebun din România. A trecut prin umilinţele din mahalalele romilor ridicate în Italia şi Franţa, iar acum nici nu mai este enervată de faptul că e prezentată drept o excepţie în comunitatea romă - ”micuţa cerşetoare care a reuşit miraculos să iasă din situaţia ei, de parcă eu aş fi singura”, spune Anina Ciuciu într-un interviu pentru L'Obs.

Românca militează pentru accesul neîngrădit al tuturor copiilor la educaţie, pentru combaterea discriminării şi a brutalităţii poliţiei, precum şi pentru încheierea stării de urgenţă instaurată în Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite