Poroşenko: Rusia ar putea cuceri nu doar Kievul, ci orice oraş european. Chiar şi Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu exclusiv acordat BBC, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că ce se întâmplă în Ucraina reprezintă cea mai mare ameninţare la securitatea Europei şi la stabilitatea ei, încă de la căderea zidului Berlinului. Liderul de la Kiev a avertizat că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi „Varşovia, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe”.

Emisiunea „Hard Talk“ de la BBC, găzduită de jurnalistul Stephen Sackur, l-a avut ca invitat pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, acesta oferind interviul în timpul vizitei sale în Marea Britanie, cu ocazia Summitului NATO din Newport (Ţara Galilor).

În cadrul interviului, Poroşenko a declarat că Rusia şi Ucraina se află la doar câţiva paşi de război total, însă acum există speranţe privind un acord de încetare a focului, potrivit BBC. De altfel, reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi rebelilor proruşi care s-au întâlnit la Minsk au semnat, vineri, un protocol preliminar pentru încetarea focului în estul Ucrainei.

Totodată, liderul de la Kiev a avertizat că Rusia ar putea „cuceri“ nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european dacă întreaga lume nu se va solidariza cu Ucraina, se arată în interviul acordat BBC, potrivit Agerpres.

Armata Rusiei are 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiaşi logici în care Federaţia Rusă poate «cuceri Kievul», Rusia ar putea cuceri şi Varşovia, Vilnius, Riga, Bucureşti sau orice alt oraş, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina“, a afirmat Poroşenko.

„Acesta nu e doar războiul Ucrainei“

NATO i-a propus Kievului furnizarea de arme de înaltă precizie, dar nu pentru ca Ucraina să poate învinge în acest război, ci pentru a crea un sistem de securitate european pe teritoriul ucrainean. „Acesta nu e doar războiul Ucrainei“, a mai declarat Poroşenko în interviu.

„Nimeni nu-şi face niciun fel de iluzii că soldaţi ai NATO ar putea, măcar teoretic, să lupte pe teritoriul Ucrainei, apărând democraţia şi securitatea ucrainene. Noi mizăm pe forţele proprii, însă avem nevoie vitală de ajutor financiar şi de tehnică militară“, a mai afirmat Petro Poroşenko, citat de Agerpres.

image

Citeşte şi:

VIDEO Ucraina: Lupte intense la Mariupol, în aşteptarea armistiţiului anunţat de preşedintele Poroşenko

Tirurile de artilerie se auzeau, vineri, la est de Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pe malul Mării Azov, cu doar câteva ore înaintea întâlnirii de la Minsk unde ar trebui să înceapă  negocierile privind o încetare a focului, informează Reuters.

Secretarul general al NATO acuză Rusia că „nu a făcut vreun gest pentru ca pacea să fie posibilă în Ucraina”

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a acuzat joi Rusia că „nu a făcut nici măcar un singur gest pentru ca pacea să fie posibilă în Ucraina”, într-o conferinţă de presă susţinută la Newport, unde se desfăşoară lucrările Summitului organizaţiei internaţionale, informează AFP.

Summitul NATO din Ţara Galilor. Reproşuri între aliaţi: ne daţi ori nu ne daţi

La summitul Alianţei Nord-Atlantice ce a început, joi, la Newport, Ţara Galilor, reprezentanţii statelor din estul Europei au cerut scut antirachetă şi baze permanente. Cu aceeaşi ocazie, americanii le-au reamintit aliaţilor că trebuie să cotizeze cu 2% din PIB la bugetul NATO.

Planul de pace în şapte puncte propus de Vladimir Putin pentru pacea în  sud-estul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat un plan de şapte puncte pentru stabilizarea situaţiei de criză din sud-estul Ucrainei. Acesta prevede în principal ca guvernul ucrainean să-şi retragă trupele din apropierea oraşelor şi ca separatiştii să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă.

Kievul susţine că Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Ucraina. Moscova spune altceva

Preşedintele Ucrainei şi cel al Federaţiei Ruse, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, au convenit să înceteze acţiunile militare în regiunea Donbas. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, în urma unei discuţii telefonice între cei doi oficiali.

Cum se poate pune capăt crizei ucrainene? Poroşenko trebuie să găsească o soluţie care să nu-l umilească pe Putin

Criza ucraineană a intrat într-o nouă fază, forţele armate ruseşti luptându-se acum în estul deja controlat de rebeli. Deşi se întrevăd semnele unui acord politic, până acum Kremlinul nu a prea arătat interes în calmarea conflictului. În schimb, Putin se confruntă cu sancţiuni occidentale şi cu oprobriul public pe fondul noilor violenţe. „Trebuie să recunoaştem: strategia Occidentului nu funcţionează“, spune jurnalistul Steven Pifer.a

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite