Polonia, ameninţată cu ridicarea dreptului de vot în Consiliul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru societate şi economie digitală, germanul Gunther Oettinger, a ameninţat duminică Varşovia cu declanşarea unei proceduri inedite, pentru violarea valorilor fundamentale ale UE, după adoptarea de către parlamentul polonez a unei legi care supune mass-media publice controlului partidului conservator, aflat la putere. Mai mulţi directori ai televiziunii publice TVP au demisionat.

„Multe lucruri pledează pentru ca noi să activăm <<mecanismul statului de drept>> şi să plasăm Varşovia sub supraveghere", a declarat Oettinger ediţiei duminicale a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citat de Europe1.

Miercuri şi joi, deputaţi şi senatori polonezi au aprobat o lege controversată prin care mandatele conducerilor şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului public încetează cu efect imediat.

Potrivit FAZ, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pus această chestiune pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Comisiei, care va avea loc la 13 ianuarie.

Potrivit cotidianului citat, Juncker doreşte să recurgă la o procedură adoptată în 2014 şi care vizează ţările membre în interiorul cărora sunt observate "pericole sistemice la adresa statului de drept". Dacă statul în chestiune nu reacţionează la propunerile de schimbare formulate de Comisie, aceasta din urmă poate declanşa "o procedură pentru atingere adusă valorilor fundamentale europene", a explicat FAZ. "Acest lucru nu s-a întâmplat până acum", dar "sancţiunile impuse pot merge până la retragerea dreptului de vot" a ţării încriminate în Consiliul European, continuă FAZ.

La reuniunea din 13 ianuarie, Oettinger intenţionează să pledeze pentru declanşarea acestui mecanism împotriva Varşoviei, scrie FAZ.  

Comisia Europeană va lua în dezbatere la 13 ianuarie situaţia statului de drept în Polonia, prima etapă a unei proceduri de evaluare, după ce o controversată lege privind mass-media publice a fost votată în parlamentul de la Varşovia, a indicat duminică un purtător de cuvânt al executivului european citat de AFP. 

 „Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fixat pentru 13 ianuarie o primă dezbatere asupra situaţiei statului de drept în Polonia pe ordinea de zi a Comisiei“, a declarat sursa menţionată într-un scurt comunicat.

Dezbaterea deschide o etapă de evaluare în cadrul unei proceduri adoptate în martie 2014 şi care se referă la respectarea statului de drept în ţările membre ale Uniunii Europene, notează agenţia de presă franceză. 

Mai mulţi directori ai televiziunii publice au demisionat 

Directorii mai multor canale ale televiziunii publice poloneze TVP şi-au prezentat demisia, imediat după adoptarea la 31 decembrie de către parlament a unei legi asupra mass-media publice care le supun controlului partidului conservator la putere, potrivit unui site web profesional. 

 Directorii celor două principale canale TVP1 şi TVP2, precum şi responsabilii canalului cultural TVP Kultura, ai Agenţiei de informaţii TAI şi biroului de resurse umane al TVP şi-au prezentat joi demisiile preşedintelui grupului care le-a acceptat, potrivit informaţiilor site-ului wirtualnemedia.pl, preluate sâmbătă de alte canale media, notează AFP.

Niciun motiv oficial pentru decizia lor nu a fost făcut public, dar demisiile coincid cu votul Senatului polonez, dominat de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a aprobat joi această lege controversată, adoptată în grabă cu o zi înainte de parlamentari, în ciuda protestelor internaţionale.

Noile dispoziţii, care trebuie încă aprobate de şeful statului Andrzej Duda, prevăd că mandatele membrilor direcţiilor şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului publice expiră, cu efect imediat.

În schimb, ministrul trezoreriei va avea de acum înainte competenţa de a numi şi revoca noii şefi ai mass-media publice, până în prezent aleşi prin concursuri organizate de Consiliul naţional al audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizaţii de media, cum ar fi Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER/EBU), Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AEJ) şi Reporteri fără Frontiere (RSF), şi-au exprimat "indignarea" faţă de aceste dispoziţii şi vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut explicaţii Varşoviei, aminteşte France Presse.

Partidul lui Kaczynski, pentru care acesta nu este decât un "prim pas" al reformei, a anunţat deja că televiziunea şi radioul publice, precum şi agenţia de presă PAP, în prezent societăţi comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituţii culturale patronate de un Consiliu al canalelor media naţionale, instituit de noua putere.

Pentru opoziţia poloneză, aceste canale media sunt luate sub controlul conservatorilor la putere de două luni.

Primul canal al radioului public polonez Jedynka a început să difuzeze vineri în fiecare oră alternativ imnurile naţional şi european "pentru a atrage atenţia" asupra pluralismului şi libertăţii de exprimare în pericol, potrivit redactorului său şef. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite