Pe câmpul de luptă, soldaţii ucraineni sunt reticenţi în legătură cu întâlnirea Zelenski-Putin: „Nu va aduce nimic bun“
0Într-o ceaţă densă în apropierea oraşului industrial Avdiivka, câteva focuri de armă sparg tăcerea, dar soldaţii ucraineni nu le bagă în seamă. Gândurile şi îngrijorările lor sunt îndreptate acum către Paris, unde preşedintele lor, Volodimir Zelenski, un fost comediant novice în politică, dă ochii cu omologul său rus Vladimir Putin, un fost KGB-ist aflat la putere de două decenii încoace. Toţi se tem de eventuale concesii.
Această reuniune, desfăşurată în „formatul Normandia“, sub medierea Franţei şi Germaniei, „nu va aduce nimic bun“, este de părere Mikola, un soldat în vârstă de 41 de ani care luptă sub pseudonimul Hacker.
Mobilizat lângă Avdiivka, el îi înfruntă de cinci ani încoace pe separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în sud-estul Ucrainei.
În opinia sa, noul preşedinte ucrainean este „într-o poziţie fragilă“ înaintea unei întâlniri menite, oficial, deblocării procesului de pace pentru estul Ucrainei.
Fostul comediant este prins la mijloc, între promisiunea de a nu capitula în faţa Moscovei şi dorinţa de a pune capăt cât mai repede cu putinţă unui război soldat până acum cu peste 13.000 de morţi. Dar oare îi va face faţă unui om care conduce Rusia de 20 de ani încoace şi oferă sprijin logistic şi financiar separatiştilor proruşi din Ucraina?
„Zelenski este un novice în politică. El poate cădea sub influenţa“ interlocutorilor săi, avertizează pentru AFP Faina, o femeie soldat în vârstă de 24 de ani.
„Mi-e teamă să nu pierdem teritoriile recucerite de la începutul războiului“, adaugă tânăra cu gradul de sergent care s-a înrolat acum trei ani în dorinţa de a-i opri pe „demonii“ proruşi.
„Pace cu condiţiile noastre“
Participarea lui Emmanuel Macron şi Angelei Merkel nu-i linişteşte pe soldaţii ucraineni desfăşuraţi pe frontul din Donbas.
„Vor face presiuni asupra lui Zelenski“, avertizează Hacker, sub motivul că Rusia este mai importantă din punct de vedere economic.
Mai favorabil dialogului cu Moscova decât predecesorul său, Zelenski a luat deja măsuri care au generat critici şi proteste.
Principala îngrijorare a militarilor ucraineni este legată de o eventuală retragere generală a beligeranţilor, notează AFP.
„Retragerea noastră de aici ar însemna să ne pişăm pe mormintele băieţilor noştri. Ei şi-au dat viaţa ca noi să fim aici“, spune Hacker din mijlocul unui peisaj dezolant, cu tranşee şi case lovite de obuze.
Nici directoarea şcolii nr 7 din Avdiivka nu vrea concesii.
„Pacea trebuie restabilită cu condiţiile noastre“, spune Liudmila Silina, cerând plecarea trupelor ruse.
„Putin manipulează“
Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin şi-au dat mâna luni la Paris în prezenţa gazdei lor, preşedintele francez Emmanuel Macron, şi cancelarului german Angela Merkel.
Cei patru lideri sunt reprezentanţii ţărilor care alcătuiesc formatul de negocieri Normandia, destinat soluţionării conflictului armat din estul Ucrainei.
Volodimir Zelenski spune că vrea ca negocierile de la Paris să se concentreze pe trei puncte: un nou schimb de prizonieri, o încetare a focului durabilă şi destructurarea grupărilor armate ilegale din teritoriul ucrainean.
Moscova insistă pe un aspect: sporirea autonomiei pentru regiunile Doneţk şi Lugansk şi organizarea de alegeri în zonele separatiste.
Prin intermediul unui editorial, Petro Poroşenko i-a transmis succesorului său „să nu aibă încredere în Putin“.
Poroşenko îl avertizează pe Zelenski că „Putin manipulează pe toată lumea, cu privire la fond, fapte, cifre, hărţi, emoţii“.
„În acest context, un sfat sincer: evitaţi întâlnirile ochi în ochi cu Putin atunci când este posibil, pentru a nu cădea victimă linguşelilor şi manipulărilor, jocurilor sale asupra emoţiilor“, scrie el în „Ukrainska Pravda“.
Anexată de Rusia în 2014, Crimeea nu figurează pe agenda reuniunii de la Paris.